Reuters/Jason Cairnduff
Reuters/Jason Cairnduff

Mirror otkriva: Slaven Bilić glavni je favorit za novog izbornika Republike Irske: "On je savršen odabir"

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 03.03.24. | 08:01

Irci navode brojne prednosti zbog kojih smatraju da je hrvatski stručnjak idealan za njihovog novog izbornika

Irski Mirror donosi ekskluzivnu vijest - Slaven Bilić glavni je favorit za preuzimanje klupe reprezentacije Republike Irske. Bivši izbornik hrvatske reprezentacije trenutno je trener Al Fateha, sedmoplasirane momčadi u prvenstvu Saudijske Arabije, gdje mu ugovor traje do kraja lipnja 2025. godine.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Spomenuti list navodi kako je, prema njihovim izvorima, Bilić vodeći u utrci da naslijedi Johna O'Sheu, koji je imenovan za privremenog izbornika nakon što je smijenjen Stephen Kenny. Irci navode da bi Bilić mogao preuzeti Republiku Irsku u svibnju, nakon završetka prvenstva Saudijske Arabije, dok bi O'Shea odradio nadolazeće prijateljske utakmice protiv Belgije i Švicarske.

Irski nogometni savez nije u žurbi i mogu pričekati Bilića do kraja saudijske sezone, ističe se u tekstu i dodaje da je 55-godišnji hrvatski stručnjak savršen odabir za reprezentaciju, dovoljno iskusan i dovoljno mlad, i dokazano kvalitetan. Pritom navode kako je hrvatski stručnjak briljantno vodio Vatrene i dva puta pobijedio Englesku u kvalifikacijama za Euro 2008. i time zatvorio Gordom Albionu prolaz na kontinentalnu smotru, što im je zadnje veliko natjecanje koje su propustili.

Također navode i kako je na Euru 2012. pobijedio upravo Republiku Irsku i remizirao s Italijom, kasnijim viceprvacima Europe. Mirror spominje i dobru sezonu koju je Bilić odradio u West Hamu, kao i odličan posao u West Bromwich Albionu, kojeg je odveo u Premier ligu. Bilić je trenersku karijeru počeo graditi na klupi Hajduka 2001. godine. Vodio je hrvatsku U-21 reprezentaciju, a nakon nje od 2006. do 2012. i seniorsku. Kasnije je vodio Lokomotiv Moskvu, Bešiktaš, West Ham, Al Ittihad, West Bromwich Albion, pekinški Guoan i Watford.

Ono što su Irci naveli kao veliku prednost Slavena Bilića, njegova je povijest brušenja mladih talenata, navodeći Luku Modrića, kome je Bilić 2006. godine dao ključ Vatrenih u ruke. Ondašnja Hrvatska ima veliku sličnost s današnjom Republikom Irskom, čija je najveća zvijezda 19-godišnji napadač Brightona Evan Ferguson, procijenjen na 65 milijuna eura na Transfermarktu. Nadolazeće zvijezde su Andrew Omobamidele, 21-godišnji stoper Nottingham Foresta, kao i Gavin Bazunu, 22-godišnji vratar Southamptona.

Irski nogometni savez, pak, Bilića vidi kao iskusnog, ali i dovoljno mladog trenera, potpomognutog iznimnim trenerskim sposobnostima, a kod hrvatskog trenera sviđa im se što preferira 4-2-3-1 taktiku, idealnu za profil igrača kojima Irci raspolažu te navode da je Bilić savršen odabir za njih.

Priča se zakotrljala, čini se jako ozbiljno, a ako znamo žar i emociju koju Slaven Bilić unosi u svoj rad, nekako nam se čini da bi on i The Boys in Green mogli biti savršen spoj.

Kako Germanijak doznaje, Mirrorova ekskluziva je utemeljena, Bilić je zainteresiran za ‘irish job’, no više će se znati u sljedecih tjedan-dva. S bivšim hrvatskim izbornikom u Saudijskoj Arabiji je i obitelj, djeca mu idu u međunarodnu školu, prije ljeta teško bi bila moguća selidba na Zeleni otok. (I.M./N.L.)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Irskairska nogometna reprezentacijairski nogometni savezRepublika IrskaSlaven BilićAl Fateh

Ostale Vijesti