Reuters
Reuters

Mijenja se model kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo: Više grupa, manje 'nebitnih' utakmica...

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 24.01.23. | 17:00

Još uvijek nije poznat sustav kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. koje će se održati u SAD-u, Kanadi i Meksiku...

Nakon što je 1998. na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj prvi put zaživio Mundijal s 32 reprezentacije, u Kataru je isti doživio svoje posljednje izdanje. Hrvatska je tako jednu epohu svjetskih prvenstava otvorila i zatvorila brončanom medaljom. Na idućem Svjetskom prvenstvu, 2026. u SAD-u, Meksiku i Kanadi, natjecat će se 48 reprezentacija.

Međutim, još uvijek nije u potpunosti poznat sustav kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a UEFA (koja će na idućem Mundijalu imati 16 umjesto dosadašnjih 13 predstavnika) će svoj model kvalifikacija objaviti sutra. Prema neslužbenim informacijama europske kvalifikacije za SP 2026. imat će više grupa s manje sudionika čime bi se smanjio broj utakmica u kvalifikacijama, a otvorio bi se prostor za veći broj utakmica u UEFA-inoj Ligi nacija.

Za Katar 2022 europske kvalifikacije za SP imale su 10 grupa, od kojih su pet imale pet, a pet šest reprezentacija. Osvajač svake grupe izborio je direktni plasman na završni turnir, a preostala tri mjesta dobila su se nakon dodatnih kvalifikacijama u kojima su sudjelovale drugoplasirane momčadi skupina i dvije najbolje rangirane momčadi u Ligi nacija, a koje nisu izborile dodatne kvalifikacije redovnim putem.

Nove europske kvalifikacije za SP trebale bi imati 12 kvalifikacijskih grupa s četiri ili pet momčadi, prvoplasirani bi izborili direktni plasman na Mundijal, a preostala četiri mjesta dobila bi se kroz baraž.

Time bi se smanjio broj 'nebitnih' utakmica u kvalifikacijama, a povećala bi se koncentracija kvalitete i značaj svake utakmice.

Uz sve to, u UEFA-inom kalendaru pronašao bi se prostor za dvije dodatne utakmice Lige nacija, odnosno razmatra se o uvođenju 'četvrtfinala' u kojima bi osvajači svake skupine A dizvizije igrali protiv drugoplasiranih iz drugih skupina, a pobjednici bi izborili plasman na Final Four.

Što se pak Europskog prvenstva tiče tu, barem za sada, neće biti promjena. Iako se razmatrala mogućnost da se od Eura 2028. na istome natječu 32 momčadi, taj prijedlog je za sada otpao i Euro će ostati s 24 reprezentacije. Cinici će reći da je i sada ionako teže se neplasirati nego plasirati se na Euro...

Također, iz cijele ove priče ne smijemo izbaciti status Rusije koja je trenutno još uvijek pod suspenzijom krovnih nogometnih organitacija, za sada, neće sudjelovati u UEFA-inim i FIFA-inom natjecanjima... (nr)


Tagovi

Svjetsko prvenstvo u nogometuSvjetsko prvenstvo u nogometu 2026

Ostale Vijesti