REUTERS/Carl Recine
REUTERS/Carl Recine

Messi dostigao Maradonu, ali nedostižan je najveći Nizozemac (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 04.12.22. | 14:21

Kreirane prilike za gol službeno se broje od SP-a 1966.

Lionel Messi je protiv Australije prvi put zabio gol u nokaut-fazi svjetskih prvenstava, bio je to ukupno 789. pogodak u njegovoj 1000. natjecateljskoj utakmici u seniorskoj karijeri, u kojoj je po 100. put bio kapetan Argentine, no napravio je argentinski čarobnjak još nešto: izjednačio se s Diegom Armandom Maradonom po broju stvorenih prilika za gol na svjetskim prvenstvima!

Prilike za pogodak broje se od Svjetskog prvenstva 1966. u Engleskoj, a Messi i pokojni El Diego sad su prvi na listi sa po 67 kreiranih situacija suigračima (obojica imaju prosjek 3,1 jer odigrali su isti broj utakmica (21).

Treći na toj ‘vječnoj listi’ je Nijemac Wolfgang Owerath sa 59, slijede sunarodnjak mu Lothar Matthäus sa 49, pa omaleni Francuz Alain Giresse sa 48, koliko ima i Belgijac Kevin de Bruyne, najbolji od nogometaša koji su igrali na ovom SP-u.

Zanimljivo, najbolji prosjek ima Johan Cruyff (5,1), a svih 36 prilika kreirao je na svom jedinom Mundijalu na kojem je nastupio, u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj 1974., gdje je Nizozemska poražena u finalu od domaćina. Cruyff je iz političkih razloga odbio ići na Mundijal 1978. u Argentinu gdje je na vlasti bila vojna hunta.

Uostalom, pogledajte popis, pa se prisjetite ili izguglajte kakvi su to sve majstori… (nl)



Tagovi

Lionel MessiDiego Armando MaradonaDiego MaradonaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Svjetsko prvenstvo u nogometuJohan Cruyff

Ostale Vijesti