Pixsell
Pixsell

Mavrović za Germanijak: "Sve smo podredili ovim kvalifikacijama, Francuze želimo dočekati sa šest bodova"

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 13.09.23. | 08:04

Hrvatska futsalska reprezentacija u subotu počinje sa završnom rundom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Uzbekistanu 2024. Prije početka izlučne runde kvalifikacija, i utakmica protiv Njemačke i Slovačke, porazgovarali smo s izbornikom Hrvatske Marinkom Mavrovićem...

Hrvatska futsalska reprezentacija u subotu (16. rujna) u njemačkom Chemnitzu, gradu koji se nalazi na samom istoku države, tik uz granicu s Češkom, započinje Elitnu rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se od 14. rujna do 6. listopada održati u Uzbekistanu. Hrvatska lovi svoj drugi plasman na Futsal Mundijal u povijesti, prvi nakon Gvatemale 2000. godine. Stručni stožer Hrvatske, kojeg predvode izbornik Marinko Mavrović i pomoćnik mu Kujtim Morina, zajedno s Hrvatskim nogometnim savezom projekt 'Uzbekistan 2024' shvatili su maksimalno ozbiljno.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prvi put Hrvatska je pred početak ovako bitne runde kvalifikacija organizirala petodnevni pripremni kamp u Prelogu, a na inicijativu HNS-a, Superkup Hrvatske održao se već 9. i 10. rujna u domaćinstvu prvaka (i osvajača Superkupa) Futsal Dinama iz razloga jer su na turniru sudjelovala tri kluba (Dinamo, Olmissum i Futsal Pula) koja su dala čak 10 do 15 reprezentativaca.

"U Prelogu smo odradili petodnevni kamp, kako bismo provjerili u kakvom su stanju reprezentativci nakon ljeta i prije početka rada u klubovima. Zbog velikog broja reprezentativcima u trima klubovima sudionicima Superkupa, zatražili smo u dogovoru s klubovima da ova sezona krene već početkom rujna. Cilj je bio da igrači Dinama, Olmissuma i Pule od samog početka budu maksimalno opterećeni. Prošlih godina objektivni problem bila nam je činjenica da nam je prvenstvo počinjalo početkom listopada. Nadam se da ćemo, zbog kampa u Prelogu, ali i Superkupa, ovaj put izgledati puno bolje na fizičkom planu", rekao nam je Marinko Marvović i potvrdio da je jako zadovoljan kako mu igrači izgledaju tri dana prije početka Elitne runde kvalifikacija.

"Osim 10 igrača iz Olmissuma, Dinama i Pule, dva najiskusnija, Franco Jelovčić (Anderlecht, op.a.) i Dario Marinović (Feldi Eboli, op.a.) s pripremama su krenuli još početkom kolovoza tako da su nam praktički svi reprezentativci već neko vrijeme u trenažnom procesu. Dvije utakmice u dva dana ostavile su traga na igračima koji su igrali Superkup. Sada radimo na rekuperaciji, završavamo taktičke finese i bavimo se analizom Njemačke i Slovačke, prva dva protivnika u kvalifikacijama".

Njemačka je reprezentacija iz 'četvrtog pota' i nominalni autsajder skupine, međutim, Mavrović poziva na maksimalni oprez.

"U Chemnitzu, a onda i u Puli protiv Slovačke, ne smijemo napraviti kiks! Moramo maksimalno ozbiljno pristupiti objema utakmicama. Njemačka je reprezentacija koja polagano prodire na svjetsku i europsku futsal scenu. U Njemačkoj se posljednjih godina dosta ulaže u futsal. Imaju dva naturalizirana Brazilca, dosta njemačkih Turaka. Njemačka može iznenaditi svakoga u grupi. Nadamo se da neće iznenaditi nas. Želimo kvalifikacije otvoriti s dvije pobjede i dočekati dvomeč s Francuskom u listopadu s maksimalnih šest bodova".

Četiri dana kasnije, u srijedu 20. rujna, Futsal Vatreni u Puli dočekuju Slovačku koja je svladala Hrvatsku na Euru 2022. i izbacila nas s natjecanja.

"Slovaci su malo toga mijenjali u odnosu na Euro. Igra im se i dalje bazira na nositelju igre Tomašu Drahovskom koji već nekoliko godina igra u Španjolskoj. Slovačka je fizički iznimno spremna reprezentacija koja nas je pobijedila na Euru, na kojem smo, izuzev susreta s Poljskom, odigrali stvarno loše. Tada smo na turnir došli u dosta lošem stanju, dosta igrača zahvatio je koronavirus, a zbog pandemije je bio i odgođen drugi dio prvenstva. Mislim da smo sada u puno boljem stanju nego početkom 2022. Slovake dočekujemo na domaćem parketu, u Puli. Ako se želimo kvalificirati na Svjetsko prvenstvo nakon toliko dugo čekanja, moramo pobijediti sve utakmice na domaćem terenu, a ne smijemo dozvoliti niti gubitak bodova protiv Njemačke, reprezentacije iz četvrtog pota", rekao je Mavrović i naglasio kako nekoliko reprezentativaca muče sitni problemi, između ostalog i kapetana Jelovčića, no vjeruje kako će svi spremni dočekati susret u Njemačkoj.

Za kraj, upitali smo Mavrovića o dojmu hrvatske U19 reprezentacije koju je prije četiri godine vodio do srebra na prvom U19 Euru, a naši mladi reprezentativci nedavno su završili treći u skupini domaćeg U19 Eura koje se od 3. do 10. rujna održalo u Poreču. Hrvatska je remizirala s Francuskom (6-6) i Španjolskom (3-3) i minimalno izgubila od kasnijeg prvaka Portugala (3-4).

"Da smo mogli birati koje reprezentacije želimo izbjeći u grupnoj fazi natjecanja, izabrali bismo Portugal, Španjolsku i Francusku. Nažalost, dobili smo najgore moguće protivnike. Mislim da smo rezultatski odigrali jako dobar turnir, ali te reprezentacije su ipak na nešto višem nivou od nas. Možemo biti zadovoljni kako smo odigrali protiv njih, posebno jer su Španjolci i Portugalci bili finalisti posljednja dva Eura, a prije četiri godine mi smo izbacili Portugal u polufinalu na šesterce. U mladoj reprezentaciji ima kvalitete i za A vrstu, no, moraju nastaviti kvalitetno raditi u klubovima kako bi došli do razine za seniorsku reprezentaciju", rekao nam je za kraj Mavrović.

Popis reprezentativaca za utakmice protiv Njemačke i Slovačke:

Vratari: Filip Bašković (Novo Vrijeme), Zoran Primić (Square), Ante Piplica (Futsal Dinamo).

Bekovi: Kristian Čekol (Futsal Dinamo), Duje Kustura (Olmissum), Kristijan Postružin (Futsal Dinamo), Mateo Mužar (Futsal Dinamo), Marko Kuraja (Square), Niko Vukmir (Stanoinvest Futsal Pula), Josip Jurlina (Olmissum), Franco Jelovčić (Royal Sporting Club Anderlecht).

Napadači: Luka Perić (Futsal Dinamo), Dario Marinović (Feldi Eboli), David Mataja (Stanoinvest Futsal Pula), Antonio Sekulić (Olmissum).

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska futsal reprezentacijaMarinko Mavrovićsvjetsko prvenstvo u futsaluFutsalfutsal

Ostale Vijesti