REUTERS/Ognen Teofilovski
REUTERS/Ognen Teofilovski

Matjaž Kek: “Vjerujem da će Hrvatska na Euru opet sve iznenaditi, ali ključna joj je druga utakmica”

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 28.12.23. | 13:15

Slovenski izbornik također je dao intervju za emisiju ‘Sport i glazba’

Slovenski stručnjak i izbornik Matjaž Kek odveo je Sloveniju na EURO 2024. u Njemačkoj i tako je vratio na kontinentalnu nogometnu mapu prvi put nakon EP-a u Belgiji i Nizozemskoj 2000. godine. Bit će mu ovo drugo veliko natjecanje nakon što je 2010. slovensku reprezentaciju odveo na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, na kojem nije bilo Hrvatske.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Nakon 24 godine Slovenija se plasirala na EP. Ždrijeb joj je dodijelio tešku skupinu s Engleskom, Danskom i Srbijom, no Kek smatra kako to može biti i pozitivno za njih...

“Sretan sam i ponosan što se Slovenija plasirala na veliko natjecanje. Grupa je teška, no možda je to dobro za nas jer će pritisak biti manji. Svi su nas proglasili autsajderom, a ja volim kad mi momčad nije favorit. Neka to bude početak jedne lijepe priče i vjerujem da se može dobro završiti za Sloveniju. Cilj nam je napraviti pozitivan rezultat. Mlada smo ekipa, ali igrači imaju vjere u sebe, hrabri su, odlučni i zato su ostvarili 22 boda u kvalifikacijama. Skupinu kvalifikacija smo prilično suvereno prošli, iako nije bila najteža, ali zato jest ova na Euru. Veliki je izazov ispred nas”.

Prokomentirao je i skupinu Vatrenih u kojoj su Španjolska, Albanija i Italija.

“Sigurno da je grupa izuzetno teška, ali Hrvatska je bila druga pa treća na svijetu, igrala je i finale Lige nacija i možda bi druge reprezentacije trebale razmišljati kako će im biti teško protiv Hrvatske. Međutim, treba reći kako ne bi bilo dobro podcijeniti Albaniju. Ta utakmica je po mom mišljenju ključna. No, tko sam ja da dijelim savjete izborniku koji je bio drugi i treći na svijetu”, rekao je Kek i nastavio o suparnicima u skupini:

“To su reprezentacije koje imaju rejting. No, koga je sve Hrvatska pobjeđivala i kako je prolazila... Naravno, navijat ću za Hrvatsku. Ne bih volio da opet idete na jedanaesterce jer je to strašno gledati, ali zato je poslije toliko veselje”, kazao je sa smiješkom i dodao:

“Reprezentacija je formirana, iako je zadnjih godina došlo do tihe smjene generacija. Neki senatori su otišli, dok su se bitni igrači ozlijedili i zato je teško objašnjiv taj pesimizam koji se u kvalifikacijama u jednom momentu pojavio, a na kraju je sve suvereno izgledalo. Velike reprezentacije tako odlaze na velika natjecanja.”

Osvrnuo se bivši trener Rijeke na srebro i broncu Vatrenih na posljednja dva SP-a.

“Grandiozno. Doživio sam Rusiju i Katar prateći utakmice u Hrvatskoj. Taj nacionalni naboj i ponos je ono što daje nevjerojatnu energiju igračima koji su toga svjesni. Kad imaš uvjerenje da možeš, da si sposoban i da se ne bojiš nikoga, onda padaju i veće reprezentacije nego što će biti protivnici sada na EP-u Znamo mi s ovih prostora puno puta nekog i podcijeniti, zato sam upozorio na Albaniju. Vjerujem kako će Hrvatska napraviti dobar posao i da će biti opet ona reprezentacija koja će sve iznenaditi, iako su toliko puta otišli skoro do samog kraja.”

REUTERS/Antonio BronićREUTERS/Antonio Bronić

Rijeku je 2017. odveo do povijesne prve titule prvaka, a izgledno je da će nakon Eura napustiti izborničku klupu što otvara vrata za povratak u HNL. Prije par sezona špekuliralo se o klupi Hajduka, a postojali su i razgovori o preuzimanju Dinama.

“S jedne strane godi da se najveći klubovi u HNL-u zanimaju za mene, no u ovom trenutku sam fokusiran samo na Sloveniju i kako što bolje pripremiti ekipu za EP. Jednog dana ću se sigurno vratiti u hrvatski nogomet, ne znam u kojem obliku, makar kao navijač klubova i reprezentacije. Ne razmišljam toliko daleko. Zadovoljan sam tu gdje jesam kao izbornik svoje države što me čini vrlo ponosnim, isto kao što me činilo kad sam vodio Rijeku koja je sa sjajnim ljudima napravila odličan uspjeh, dok sam ja samo bio dio tog mozaika. Poštujem sve konkurente koje sam imao, ali vezan sam za Kvarner, ljudi su me zadužili, ostalo je veliko poštovanje i prijateljstvo”, skromno je poručio Kek, kako prenosi HRT Sport.

Cijeli razgovor poslušajte na stranicama Drugog programa Hrvatskog radija. (G)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Matjaž KekSlovenska nogometna reprezentacijaEuro 2024Hrvatska nogometna reprezentacijaZlatko DalićHNK RijekaGNK DinamoHajduk

Ostale Vijesti