Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Lokosi traže prekid negativnog niza protiv pretumbanog Dragovoljca (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 30.01.22. | 10:00

Utakmica počinje u 15 sati.

Stigla je i nedjelja, što znači da se polako spremamo za posljednja dva susreta 21. kola HNL-a. Prije večerašnjeg okršaja Dinama i Rijeke, u Kranjčevićevoj ćemo gledati ‘gradski derbi’ Lokomotive i Hrvatskog dragovoljca.

Lokosi, koji danas prema zapisniku nose ulogu domaćina, imaju priliku iskoristit poraz Gorice protiv Istre i približiti se klubovima u gornjem dijelu tablice. Na putu do tri boda momčadi Silvija Čabraje stajat će izabranici Dragana Tadića koji je tokom zimske pauze naslijedio Davora Mladinu na klupi kluba iz Sigeta.

48-godišnji Riječanin danas će upisati prvu utakmicu karijere na klupi neke seniorske momčadi. Do prije par tjedana vodio je juniorsku momčad Rijeke s kojom je stigao do šestog mjesta na tablici Prve HNL. Tadić je samo jedan od nedavnih putnika na iznimno prometnoj relaciji Rujevica-Siget.

Naime, Damir Mišković i Marinko Perić nedavno su dogovorili suradnju u sklopu koje je iz Rijeke u Siget stigao trener i čak devetorica igrača. Pošto klubu koji se natječe u istoj ligi istovremeno smijete posuditi maksimalno šest igrača, Rijeka i Dragovoljac su ovo pravilo zaobišli na način da su Veldinu Hodži, Tomislavu Turčinu i Ivanu Smolčiću prije selidbe na Rujevici najprije raskinuli ugovore.

Matija Frigan, Bernard Karrica, Niko Galešić, Roko Jurišić, Admir Bristrić, Marino Kukoč stigli su na posudbe do kraja tekuće sezone, a iz Izraela je ovog mjeseca stigao i lijevi bočni Lovre Čirjak, pa je tako broj Dragovoljčevih pridošlica u siječanjskom prijelaznom roku zaokružen na deset.

(1.25) Lokomotiva (5.80) Hrvatski dragovoljac (12.00)

S druge strane, klub je napustilo sedam igrača, odnosno sedam prvotimaca koji su posljednju prvenstvenu utakmicu započeli od prve minute. To su redom: Benedik Mioč, Tomislav Valentić, Tomislav Štrkalj, Petar Mamić, Ivan Roca, Vinko Petković i Andrej Lukić.

Ovakvu golemu rošadu igračkog kadra usred sezone vjerojatno nismo vidjeli u 30-godišnjoj povijesti HNL-a, pa nam je stoga najveći izazov u pisanju današnje najave predstavljalo slaganje početne postave Dragovoljca koja bi mogla izgledati otprilike ovako:


Germania Sport nudi vam koeficijent od čak 12.0 na pobjedu pretumbanog Dragovoljca, koji zapravo u nijednu utakmicu ove sezone nije ušao u ulozi favorita. Tadić može biti veoma sretan ako danas uspije doći do boda i prekinuti niz od šest prvenstvenih poraza.

Prekid lošeg niza od šest utakmica bez pobjede traže i Lokosi, formalni domaćini i favoriti u današnjoj utakmici. Momčad Silvija Čabraje nije se značajno mijenjala tokom siječanjskog prijelaznog roka. Marko Đira povučen je s posudbe iz Dinama i poslan u slovenski Koper, a umjesto njega iz Maksimirske 128 na posudbu je stigao Jakov-Anton Vasilj.

Ipak, trenutno šestoplasirana momčad HNL-a neće biti kompletna. Najveći udarac predstavlja izostanak mladog kapetana i najtalentiranijeg igrača kluba Lukasa Kačavende, koji je suspendiran zbog tri žuta kartona. Iz istog razloga svoje suigrače će s tribina Kranjčevićeve bodriti Nikola Soldo i Mate Maleš.

Lokomotiva je tokom minulih priprema odigrala nekoliko prijateljskih utakmica u kojima smo imali prilike viditi neke nove zamisli trenera Čabraje. Par utakmica istovremeno su započeli Marko Dabro i Sandro Kulenović, koji su uz Ibrahima Aliyua najbolji strijelci Lokosa u prvom dijelu sezone.

Očekuje se da protiv Dragovoljca Lokomotiva dominira posjedom i uglavnom bude u fazi napada, pa bi domaćin na teren mogao istrčati s obojicom svojih napadača. Također, na pripremama je niz prilika dobio i 18-godišnji Luka Stojković, pa očekujemo da upravo on zamjeni vršnjaka Kačavendu. U obrani i sredini terena ne bi trebalo biti previše iznenađenja, s time da bi novopridošli Vasilj mogao dobiti prednost ispred Enisa Čokaja ili Matea Marića.

Spomenimo i kako bi Lokomotiva formacijski mogla biti bliža 4-4-2 sustavu. Ukoliko Dabro bude najbliži Šubarićevim vratima, a Kulenović njegov partner u napadu koji će se spuštati prema veznom redu, kao što je često činio dok je nosio dres Rijeke. Silvijo Čabraja u najavi utakmice nije bježao od uloge favorita, ali je i istaknuo:

"Ne zavaravamo se kako nas čeka lagana utakmica, najteže su utakmice protiv tzv. "davljenika" koji se grčevito bori za očuvanje prvoligaškog statusa."

U svakom slučaju, očekujemo da Lokomotiva odlučno krene po pobjedu, svoju prvu u HNL-u nakon početka studenog i slavlja protiv Dinama. Lokosi su od tada upisali tri remija i dva poraza, a u istom periodu Hajduk ih je izbacio iz četvrtfinala Kupa.

Pored inicijative domaćina, danas nažalost možemo očekivati i poprilično slabu ispunjenost tribina. Prva dva susreta ovih suparnika u dosadašnjem dijelu sezone uživo je pratilo tek 265 gledatelja. Slavlje Lokomotive rezultatom 3:2 krajem srpnja pratilo je 182 ljudi, a sredinom listopada uzbudljivi remi u kojem je Dragovoljac dostigao zaostatak od dva gola privukao je mizernih 83 gledatelja.

Povijesno gledano, ovo je vjerojatno jedan od najslabije praćenih HNL dvoboja. Na dosadašnjih osam susreta ovih suparnika u prosjeku se prodavalo 489 ulaznica. Nadajmo kako će današnje lijepo vrijeme i činjenica da nogometa na Kranjčevićevoj nije bilo mjesec dana privući nešto više gledatalja koji će barem malo popraviti ovaj tužan prosjek.

(1.25) Lokomotiva (5.80) Hrvatski dragovoljac (12.00)

Ukoliko se pri prognoziranju želite poslužiti tradicijom, trebate znati da u spomenutih osam susreta Dragovoljac još nije slavio. Ovi klubovi sudarili su se dva puta u sezoni 2010/11. kada se igrala Liga 16, Lokomotiva je tada domaće utakmice igrala na Maksimiru, a Dragovoljac u Kranjčevićevoj. Upravo ovdje su zagrebački klubovi odigrali svoj prvi povijesni dvoboj. Bilo je to 30. srpnja 2010. godine, a 1:2 pobjedu Lokomotivi donio je sadašnji pomoćni trener Osijeka Nino Bule, pogotkom s bijele točke u 92. minuti.

Lokosi su slavili i u idućih šest uzastopnih susreta s Dragovoljcem, a najuvjerljivju pobjedu upisali na gostovanju u Sigetu 2013. godine, kada je Dragovoljac poražen s 1:3. Prvo ime susreta i dvostruki strijelac bio je Marko Pjaca. U spomenutom 2:2 remiju sredinom listopada Dragovoljac je napokon prestao biti stalna mušterija Lokomotivi, a hoće li u tome s gotovo potpuno novim kadrom uspjeti i danas, saznat ćemo od 15 sati uz izravan prijenos na Areni Sport 1 i HNTV-u.

Lokomotiva - Hrvatski dragovoljac, 21. kolo 1. HNL, stadion Kranjčevićeva, Zagreb, nedjelja, 15:00 sati


REZULTATI 21. KOLA HNL

Petak

Istra 1961 – Gorica 2:1

Subota

Osijek – Slaven Belupo 1:2

Šibenik – Hajduk 1:3

Nedjelja

Lokomotiva – Hrvatski dragovoljac 15:00

Dinamo – Rijeka 17:30


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

HNLHrvatski dragovoljacNK Lokomotiva

Ostale Vijesti