Kultni klub na rubu propasti: „Ne mogu vjerovati da ću ovo reći, ali žao mi ih je“

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 22.05.20. | 14:51

Odlukom engleskog nogometnog saveza kultni klub bi mogao treću godinu zaredom ostati u trećem rangu engleskog nogometa, a takvošto nikoga ne ostavlja ravnodušnim, čak ni zločestog dečka engleskog nogometa...

Iako su njihovi slavni dani daleko iza njih, jedan od klubova koji definitivno ima status kultnog je i Sunderland.

Bez uvrede prema njihovim strastvenim navijačima, ali nekako sumnjamo da je šira javnost obraćala pozornost na ovaj klub sve dok se na Netlfixu nije pojavio serijal „Sunderland 'till I die“ koji je mnoge od nas u potpunosti oduševio.

Unazad pet godina, Sunderland je jedva spasio „živu glavu“. Bila je to sezona 15./16., a sa svega dva boda više od 18. Newcastlea, koji je ujedno i njihov najveći rival, klub je osigurao još jednu sezonu u elitnom rangu engleskog nogometa. Ispostavit će se, ujedno i posljednju...

Odmah sljedeće sezone Sunderland je ispao u Championship, da bi nakon toga odmah ispali i u League One. Zvuči nevjerojatno, klub za kojeg su svi očekivali da će ostvariti ekspresni povratak u birano društvo odjednom je postao trećeligaš...

Dugovi su postajli sve veći, u klub više nitko nije htio doći... I Sunderland je ostao dio League One i ove sezone. Prošle godine nisu uspjeli izboriti povratak u Championship, iako su bili blizu da bliže ne mogu biti. Ipak, u finalu doigravanja za ulazak u „drugu ligu“, bolji od Sunderlanda bio je Charlton koji je rezultatom 2:1. Da bi stvar bila gora, pogodak za 2:1 Charlton je zabio u 94. minuti utakmice...

Ove sezone, povratak u Championship nije bio samo imperativ, već bi se u slučaju da se to ne dogodi, veoma lako moglo dogoditi da klub proglasi bankrot. Klub kao što je Sunderland puno košta... Novi stadion, zaposlenici, klupski kamp.. Financijskim izdacima kao da nema kraja.

Iako se očekivalo da sezonu okončaju na jednoj od prve dvije pozicije kako im se ne bi ponovila situacija iz prošle sezone, Sunderland je u sezoni pružao nešto slabije rezultate.

Nakon 36 odigranih utakmica, sa 59 bodova pored svojeg imena, Sunderland je trenutno sedma momčad Ligue One. U prijevodu, u ovom trenutku, Sunderland nije ni među onim momčadima koje bi kroz playoff mogle osigurati odlazak u Championship, iako imaju isti broj bodova kao šestoplasirani Peterborough United.

Ponovno ista priča, da bi stvar bila gora, Sunderlandu drugoplasirani Rotherham United bježi svega tri boda.

Ono gdje je sada problem je sljedeće: Naime, engleski nogometni savez je veoma blizu toga da odluči kako ove sezone neće biti promocija ni ispadanja. U slučaju da se to ipak dogodi, postoji mogućnost da u se situacija između Championshipa i Ligue One, odnosno League One i League Two, odradi kao da je upravo sezona završila.  Dakle, u svakoj od tih odluka, Sunderland ostaje u League One treću godinu u nizu, a jedino što ih može spasiti je to da se prvenstvo ipak nastavi i da se sve lige u engleskom nogometu odigraju do kraja.

Svoju tugu oko teških dana ovog kultnog kluba iznio je i Joey Barton, zločesti dečko engleskog nogometa koji je dugo godina proveo upravo u redovima najvećeg im rivala, Newcastle Uniteda.

„Ne mogu vjerovati da ću ovo reći, ali žao mi je Sunderlanda“, rekao je Joey u razgovoru za engleske medije, a njegovu izjavu posluštajte i pogledajte u nastavku teksta:

 

 

Bilo kako bilo, Sunderlandu se ne piše dobro, i samo ih čudo može spasiti i dovesti do toga da dogodine budu dio veoma dobre lige kao što je Championship.

Propast kluba? Nažalost, takav scenarij svakim danom postaje sve realniji...

(foto: Reuters)

 


Tagovi

Joey BartonLeague OneSunderland 'till I dieNetflixSunderland

Ostale Vijesti