REUTERS/Matko Biljak (Hajduk - Debrecen, Poljud 2005.)
REUTERS/Matko Biljak (Hajduk - Debrecen, Poljud 2005.)

Kroz povijest Hajduku nisu ležali ni Portugalci, ni Mađari, a preko jednih će trebati prijeći na putu za ispunjenje cilja

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 22.07.22. | 12:20

Bilo je tu velikih poraza i pobjeda, mučenja i laganih prolaza. U ukupnom omjeru klubovi iz ovih država nisu bili najpoželjniji protivnici za Bijele...

Svoj europski put ove sezone Hajduk započinje u trećem pretkolu Konferencijske lige. Osvajanje Kupa nakon devet godina bez trofeja Bijelima je donijelo nešto duži odmor u Europi, a protivnici koje su mogli dobiti u ovoj fazi natjecanja nisu bili bezazleni. Zbog godina neuspjeha u europskim natjecanjima i koeficijenta na razini klubova od kojih su ispadali u ždrijebu kao nenositeljima su im prijetili klubovi poput Young Boysa, Anderlechta, Vitorije Guimaraes i Puskas Akademije.

Izvlačenjem parova u ponedjeljak ples kuglica dodijelio im je kao potencijalne protivnike boljeg iz dvoboja portugalske Vitorije Guimaraes i mađarske Puskas Akademije. Od parova i klubova koje su mogli dobiti ovaj je na papiru jedan od prolaznijih. Klub iz Guimaraesa po Transfermarktu ima momčad gotovo podjednake vrijednosti kao Hajduk, dok su Mađari dosta slabiji.

Vidjelo se to i u sinoćnjem ogledu ova dva kluba u Portugalu. Unatoč silnim financijskim problemima i prodajama ponajboljih igrača, od kojih je jedan završio baš u Hajduku na posudbi (branič Toni Borevković), slavila je Vitoria s 3:0 protiv Puskas Akademije. Po prikazanom može se kazati da su Portugalci praktički osigurali utakmice s Bijelima, no nogometna igra nas je odavno naučila da je sve moguće ili kako se popularno voli kazati u žargonu 'svi igraju nogomet'.

Dok čekamo drugi dvoboj i ishod koji će nam potvrditi ili nas iznenaditi s kime će Hajduk započeti europski put, osvrnuli smo se na povijest dvoboja Splićana s portugalskim i mađarskim klubovima.

Kroz bogatu povijest Hajduk je dva puta susretao se u europskim natjecanjima s portugalskim klubovima. Prvi put je bilo to 1970. godine kad je Hajduk krenuo na europskoj sceni u Kupu velesajamskih gradova protiv Vitorije Setubal. Klub iz mjesta u blizini Lisabona slavio je u prvoj utakmici s 2:0, dok je Hajduk u drugoj na Starom Placu pobijedio s 2:1 što nije bilo dovoljno za prolaz u daljnje natjecanje.

Proći će od toga gotovo četvrt stoljeća dok se ponovo Bijeli nisu susreli s portugalskim klubom. Bilo je to u najboljoj europskoj sezoni za Hajduk 94/95 kad su dogurali do četvrtfinala Lige prvaka. U skupini su igrali još s rumunjskom Steauom i belgijskim Anderlechtom te završili drugi čime su osigurali četvrtfinale s tad moćnim Ajaxom koji je kasnije osvojio Ligu prvaka u finalu s Milanom. No vratimo se na utakmice s Benficom, u prvoj utakmici na Poljudu rezultat je bio 0:0, a u porazu od 1:2 u Lisabonu saznali su Bijeli sretnu vijest da prolaze dalje. Od te utakmice Hajduk se nije susretao u europskim natjecanjima s portugalskim klubovima.

Kroz prave europske kupove s mađarskim klubovima Hajduk je za protivnike imao pet puta mađarske klubove, a bilježi se i jedan 1955. godine u Mitropa kupu protiv Voros Lobogo, danas MTK Budimpešta. Hajduk je godinu prije te bio prvak, ali u Kupu prvaka je igrao Partizan. U te dvije utakmice Srednjoeuropskog kupa izgubili su u Budimpešti s 0:6, dok je u Splitu bilo 3:2 za Hajduk.

U onim pravim UEFA natjecanjima od Kupa prvaka, Lige prvaka, preko Kupa kupova, Kupa velesajamskih gradova, do Kupa UEFA, Europske lige i od prošle godine Konferencijske lige, protivnici Splićanima su bili Diosgyoer, Honved, Dunaferr, Ferencvaros i Debrecen.

Do četvrtfinala Kupa kupova došao Hajduk 1977. godine kad je nakon jedanaesteraca eliminirao Diosgyoer. Utakmica u Mađarskoj završila je 2:1 za domaćine, dok je u Splitu slavio Hajduk istim rezultatom pa je do utakmice s bečkom Austrijom došao nakon jedanaesteraca. Nekoliko godina kasnije, točnije 1983. u Kupu UEFA igrali su protiv Honveda, a te godine su Bijeli došli do polufinala ovog natjecanja. U Budimpešti je bilo 3:2 za domaće, a na Poljudu su stradali Mađari s 3:0.

Sve do ljeta 2000. nije se Hajduk susretao s mađarskim klubovima, a onda je te godine u kvalifikacijama za Ligu prvaka dobio Dunaferr. Pokazat će se da nije bio to povoljan ždrijeb za Bijele koji su na Poljudu izgubili s 0:2, a u gostima remizirali 2:2. Za idućeg mađarskog protivnika idući put se nije dugo čekalo, već godinu kasnije dobili su Ferencvaros. Dva puta po 0:0, produžeci i ključna obrana Stipe Pletikose u raspucavanju jedanaesteraca bili su put do prolaska na Mallorcu u iduće pretkolo.

Jedan od najtežih poraza u europskim natjecanjima dogodit će se četiri godine od utakmica s Ferencvarosom. I dan danas se s mukom navijači Hajduka prisjećaju dvoboja s Debrecenom u pretkolu Lige prvaka 2005. Iako se tad s podcjenjivanjem gledalo na popularno zvane 'kobasičare', oni su spremili osam komada u mrežu Hajduka. U prvoj utakmici kod kuće bili su bolji s 3:0, a onda su na Poljudu potpuno deklasirali momčad Hajduka koju je vodio Miroslav Ćiro Blažević s 5:0.

S obzirom na omjer od jedne pobjede i remija te dva poraza protiv Portugalaca, tj. četiri pobjede, dva remija i šest poraza protiv Mađara, kroz povijest Hajduku nisu ležali protivnici iz ovih država. Ipak, dugo je prošlo od tih međusobnih susreta, nove su ambicije i projekti na Poljudu, a primarni je iskorak u Europi. Da neće biti lako znalo se i prije te da na naplatu dolaze godine loših i sramotnih izdanja. Kako se moglo čuti i od čelnika Bijelih, Hajduk je najveći dužnik od hrvatskih klubova u Europi, a sad koliko god bilo teško želi to nadoknaditi.

(K.M.)


Tagovi

HajdukDebrecenPuskas AkademijaVitoria GuimaraesBenficaVitoria SetubalFerencvaros

Ostale Vijesti