Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell

Kronologija (ras)pada: U godinu dana od sedmice na Rujevici do puta prema potpunom kolapsu!

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 10.11.23. | 08:45

Kad se samo sjetimo da je u studenome 2022. glavna tema bio 'neuspjeh' u Ligi prvaka, a Ante Čačić na udaru kritika, jer 'nije bio hrabriji' i prezimio u Europi. I da je uz sedam, na Rujevici mogao zabiti još nekoliko golova

Dabogda imao pa nemao. Kao da je ta čuvena kletva pogodila Maksimir, Dinamo je u Plzenu, nakon još jednog poraza (0-1), rekordnog osmog ove sezone, dotaknuo dno. Zapravo, bilo bi dobro da je ovo dno, da ne može maksimirski klub pasti i niže, a baš sve izgleda suprotno, čini se da nema tko zaustaviti brod koji tone i svakom novom utakmicom Modri mogu potonuti još niže. Gdje je kraj ovom potopu, raspadu, potonuću, na to pitanje trenutno nitko ne zna odgovor. Ali slutnje su tamne i teško mogu biti tamnije.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Izrazi lica Dinamova trenera i igrača nakon poraza u Češkoj puno su toga govorili. Slomljeni, prazni, potučeni, prepušteni stihiji koja ih vodi kroz krugove pakla. Prvi su krug odavno prošli, a deveti je još daleko. Pomislili smo gledajući ih, ima li uopće ikakve šanse da ta ista momčad u nedjelju istrči na Rujevici, pred onim grotlom koje je nanjušilo krv i želi 'naplatiti dugove' napusti Rijeku uzdignutih ruku? Jednostavno, ovaj Dinamo više ne ulijeva nikakvo povjerenje, u utakmicu u kojoj ne smije izgubiti (opet), Modri ulaze u strahu od potpunog kolapsa, bez samopouzdanja, daleko od satusa favorita. I glavno je pitanje ima li u svlačionici i na klupi još dovoljno snage, karaktera, ideja da se Dinamo izvuče iz ove situacije. Trenutno, ne vidimo taj potez, koji bi trener Jakirović mogao povući da Dinamo na Rujevici izgleda kao momčad koja može preživjeti, a kamo li uzeti tri boda. Dobro, imat će Dinamo tamo Arijana Ademija i Kevina Theophilea, dvojicu važnih igrača, ali, je li to dovoljno za spašavanje glave i časti?

Dinamo na Rujevici igra u nedjelju 12.studenoga (19.00 sati). Godinu dana, ili točno 364 dana nakon velike, najveće pobjede nad Rijekom, onih fantastičnih i nadrealnih 7-2. Istina, Rijeka je tada bila u rasulu, u borbi za ostanak, ali Dinamo je bio moćan, mogao zabiti i 10 golova i ispisati sve moguće rekorde. Bila je to zadnja utakmica Modrih u 2022., uoči Mundijala, bio je to, zapravo, labuđi pjev, utakmica nakon koje je postupno pa naglo počeo veliki Dinamov (ras)pad. Kako sad, u skladu s kletvom s početka teksta, nevjerojatno zvuči da se u Maksimiru prije godinu dana pričalo koliko je malo nedostajalo da Dinamo kroz Ligu prvaka dostigne europsko proljeće, trener Ante Čačić bio je na udaru javnosti, navijača, čak i vlastitih igrača, jer 'nije bio dovoljno hrabar u Salzburgu i protiv Red Bulla u Zagrebu', austrijski prvak se nudio u obje utakmice i Modri su ostali na korak velikog rezultata. Analiziralo se i je li Dinamo mogao više napraviti u Londonu kod Chelseja, kako je trebao igrati nakon vodećeg gola na Stamford Bridgeu, bi li drugačija taktika povećale šansu za senzaciju. Uglavnom, vladalo je nezadovoljstvo, tuga što u skupini s Chelseajem, Milanom i Red Bullom Dinamo nije uhvatio više, što nije prezimio u Europi. Zvuči to danas kao neka daleka prošlost, kao prošli život, eto, godinu dana poslije Dinamo je posljednji u slaboj, trećerazrednoj skupini Konferencijske lige, tri utakmice nije zabio gol, a od utakmice na Rujevici strepi više nego tada od Londona ili San Sira, o Salzburgu da ne pričamo. Ej, bili su tužni i nezadovoljni što nisu prošli skupinu Lige prvaka!? Prije samo godinu dana.

Sergej Jakirović je, čini se, preživio i poraz u Plzenu, zasad nema informacija da su mu u klubu pokazali izlazna vrata, a i pitanje je bi li to, samo dva dana prije derbija na Rujevicom imalo smisla. Po svemu sudeći pojavit će se u Rijeci, morati izdržati puno toga i pohrvati se sa sudbinom. Došao je na Rujevicu upravo nakon te Dinamove 'sedmice', stvorio dobru, potentnu momčad, naprasno napustio Rijeku protiv koje je i pobjednički debitirao na Dinamovoj klupi. Sad bi se, ako izgubi, mogao od nje i oprostiti. Iako, još uvijek to mislimo, veliko je pitanje što bi donio dolazak već trećeg trenera u polusezoni, bi li itko trenutno mogao skupiti 'razbijenu vojsku' i zaustaviti put prema potpunom kolapsu. A kad se sjetimo da smo prije godinu dana razbijali glavu 'neuspjesima' na Stamford Bridgeu i San Siru. Dabogda da imao pa nemao...



Tagovi

GNK DinamoViktoria PlzenHNK RijekaKonferencijska ligaHNLSergej JakirovićAnte Čačić

Ostale Vijesti