Tužan dan za nogomet! Nekadašnji europski prvak danas prestao postojati

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 30.03.17. | 09:37

Rumunjski velikan je 1986. osvojio naslov prvaka Europe.

Samo su se dva istočnoeuropska kluba popela na krov Europe. Crvena zvezda je naslov prvaka Starog kontinenta osvojila 1991. godine, a rumunjska Steaua je to napravila 5 godina ranije. Oba kluba sada su jako daleko od dana stare slave: Beograđani su suvereni u Srbiji, ali bez bilo kakvih uspjeha u Europi, a Rumunji od danas – ne postoje!

Da ne bi nepotrebno pretjerivali treba odmah reći da klub i dalje postoji te nastavlja s natjecanjem u rumunjskoj ligi gdje trenutno, u doigravanju za prvaka, drži 2. mjesto s 3 boda manje od Viitorula, ali od danas više ne nose ime Steaua već se službeno zovu FCSB. Rezultat je to spora kojeg je klub vodio s tamošnjim Ministarstvom obrane koje je tražilo i dobilo sudsku zabranu korištenja imena.

Klub je osnovan 1947. kao rumunjski vojni klub, bio apsolutni vladar rumunjskog nogometa za vrijeme komunizma, ali i nakon para 'Željezne zavjese', a 2004. je privatiziran. Kupio ga je kontroverzni Gigi Bicali, tamošnji gospodarstvenik i političar oko kojeg su se vezale mnoge afere, a odmah je i Ministarstvo obrane tražilo da se klubu oduzme pravo na ime.

Nakon dosta godina rumunjski sud je presudio u korist Ministarstva, prvo zabranio korištenje grba, a sada i imena. Odluka je stupila na snagu danas pa je jučer bio posljednji dan Steaue kakvu pamtimo. Od danas se zove FCSB što je skraćenica za Football Club Steaua Bucuresti.

„Promijenili smo ime, ali očekujemo da ćemo se za godinu dana opet zvati Steaua. Sud nije ničim obrazložio svoju odluku i očekujemo da se naša žalba prihvati“, izjavio je Bicali za rumunjske medije.

On je dodao i kako će klub nastaviti s korištenjem tradicije Steaue od 1947. iako je službena odluka da će to biti tek od 2003. godine. Bicali je uporan i ne odustaje, ali mu prijeti i velika novčana kazna. Naime, Ministarstvo je najavilo tužbu u iznosu od 40 milijuna eura zbog neovlaštenog korištenja imena svih ovih godina…

Steaua je tako danas otišla u povijest. Bila je prvak Europe prije 31 godinu, i ove godine igrala u Europskoj ligi, osvojili 6 bodova, a sada je više nema

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Steaua

Ostale Vijesti