REUTERS/Alessandro Garofalo
REUTERS/Alessandro Garofalo

Konačan rasplet na Apeninima: Pada odluka o vizama za Europu, a bivši Jurićev klub traži spas

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 04.06.23. | 08:10

U borbi je ukupno pet momčadi.

Odigrane su četiri utakmice 38. kola Serie A, ali nijedna od njih nije odlučivala o preostalim nepoznanicama, barem onima koje se tiču odlaska u Europu i Serie B. Talijani su najzanimljivije dvoboje ostavili za zadnji dan sezone, a danas ćemo u dva termina pratiti uzbuđenja na Čizmi, koja će nam dati odgovore na preostala pitanja. Točnije, raniji termin u 18:30 neće odlučivati ni o čemu, već ćemo tu ispratiti nogometaše Napolija kako pred svojim navijačima podižu prvi Scudetto nakon 33 godine i ere Diega Armanda Maradone. A u 21 sat kreće bitka na pet posljednjih terena, od čega će gledatelji u Lecceu jedini biti lišeni napetosti. Domaćin je ostanak osigurao u prošlom kolu, stoga će večeras imati opušteniji dvoboj protiv Bologne.

Najveća napetost bit će u borbi za ostanak. Sampdoria i Cremonese su davnih dana prežaljeni i ispraćeni u Serie B, dok posljednjeg putnika u niži rang tražimo između Spezije i Verone. Trenutno oba sastava imaju po 31 bod na kontu, a ako s istim brojem bodova završe i nakon današnjih utakmica, igrat će se majstorica za ostanak. Verona gostuje kod Milana, no olakotna okolnost za momčad koju je nedavno vodio naš Ivan Jurić, činjenica je da su Rossoneri zabetonirani na četvrtom mjestu i ne mogu ni naprijed ni nazad. S druge strane, Spezia bi pobjedom osigurala ostanak, no oni također imaju teško gostovanje pred sobom. Putuju na Olimpico na noge Romi, koja je u teškom finalu Europske lige pala tek nakon penala. Vučica će sigurno biti pod dojmom te utakmice, ali pred svojim navijačima imaju priliku pobjedom osigurati novi nastup u drugom najjačem europskom klupskom natjecanju.

Istom se nada i Atalanta, trenutno petoplasirana s bodom prednosti ispred Rome, odnosno dva ispred Juventusa. Mario Pašalić i društvo pred svojim navijačima dočekuju rasterećenu Monzu u utakmici koja će, po svemu sudeći, biti oproštaj Gian Piera Gasperinija od klupe Atalante.

Za kraj nam ostaje Juventus. Na papiru, imaju teži posao od Rome i Atalante, gostuju kod Udinesea. Uz to, pobjeda im ne garantira ništa ako istovremeno ne dočekaju kiks nekog od konkurenata. A ako ga i dočekaju pa završe na nekom od mjesta koje vodi u Europsku ligu, svejedno ne mogu početi sa slavljem jer se, prema pisanju talijanskih medija, još očekuje kazna od Uefe. Stara dama mogla bi biti izbačena iz Europe za sljedeću sezonu, no dok tu odluku ne saznamo, vjerojatno nećemo znati niti konačan popis talijanskih putnika u Europu.

Također, važno je napomeniti kako Fiorentinu u srijedu očekuje finale Konferencijske lige. Protivnik im je West Ham, a ako osvoje trofej, to će im zajamčiti ulazak u Europa ligu, čime bi Talijani dobili dodatno mjesto u tom natjecanju. Viole će prvenstvo završiti na 8. mjestu, a u slučaju da izgube finale, a istovremeno i Juventus zaradi suspenziju od Uefe, Fiorentina će i sljedeće sezone igrati Konferencijsku ligu. (I.M.)



Tagovi

Serie AAtalantaRomaJuventusSpeziaVerona

Ostale Vijesti