Antonio Bronić/REUTERS
Antonio Bronić/REUTERS

KOMENTAR: Sosa zabetonirao poziciju protiv Maroka, traži se špica!

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 23.09.22. | 08:00

Na oproštaju od Gradskog vrta smo se crvenili od srama, na oproštaju od Maksimira pokazali da Pariz i Kopenhagen nisu bili slučajnost. Još da padne Prater u nedjelju...

Prije nešto više od tri mjeseca Hrvatska je doživjela ozbiljnu blamažu u Gradskom vrtu. Obrazi su bridjeli od trostrukog šamara u izvedbi “jodlera s Alpa”. Rutinski su Vatreni zaobilazili kamere i mikrofone, gutali su knedle oni koji su se odvažili pa stali. A nije ih bilo puno…

Alibi smo pronašli u konceptu Lige nacija. Te je kraj sezone, te su igrači na odmoru, te kome to uopće treba… A pogled na kalendar idućih je dana nudio Francusku na Poljudu, Dansku na Parkenu i opet Francusku na Saint Denisu.

“Drugo jutro bilo je kao na karminama. Zajednički doručak u hotelu, a nema niti onog klasičnog žamora. Čuješ muhu u letu. Ma neugodno nam je bilo…”, pričao nam je kasnije jedan od reprezentativaca. Nisu pojma imali što im se dogodilo, ali očito je trebala jedna takva utakmica da se homogeniziraju, skupe glave i prihvate izazov.

I digli su se… Otkinuli su bod Francuskoj, u čudnoj utakmici protiv Danske odigrali dva dijametralno suprotna poluvremena pa na koncu zabili za tri boda koja su potvrdili par dana kasnije u Parizu.

Sinoćnjim trijumfom u Maksimiru stigli su Vatreni pred vrata raja.

Sada više nema onih priča o Ligi nacija kao izmišljenom natjecanju koje postoji da se bogati još više obogate, o čudnom konceptu koji nudi četiri utakmice u finišu sezonu, o neželjenom djetetu kojeg nitko ne prihvaća… Sada smo svi skupa malo zinuli na priliku da se u Beču može potvrditi Final Four. Klasična priča…

A što je zapravo donijela utakmica u Maksimiru? Osim novog seta sramoćenja zbog stadiona na kojem igraju svjetski doprvaci. No, na to smo ionako navikli… Izvjesno je da će Dominik Livaković biti na našim vratima na SP-u. On je neupitan. Dvojba je’l mogu Šutalo i Gvardiol više nije dvojba. Da, mogu! Doduše, za neke je dvojba bila je l' Sosa taj, sada valjda više nije… Ako je vezni red jedan od najboljih na svijetu, ako je Perišić apsolutni vlasnik pozicije na lijevom krilu, onda se eventualni odgovori još traže za mjesto centarfora, odnosno desnog krila.

Andrej Kramarić jednostavno nije taj. Ako je Dalić u medijskom istupu prije okupljanja reprezentacije izjavio da od Petkovića očekuje da bude u kaznenom prostoru, zašto Kramarić igra sve suprotno od toga? Stalno bježi u međuliniju, stalno se izvlači na krilo i traži prostor za sebe. A tamo gdje se trebaju čekati centaršutevi - nema nikoga!

Alternative? Svakako Petković i Budimir, pogotovo u utakmicama u kojima će Hrvatska biti u podređenom položaju kao što je to bilo u drugoj polovici prvog poluvremena s Danskom. Tada treba jak napadač koji će zadržati loptu, čekati da se priključe krila. Dominirati u zraku i čekati te centaršuteve. Pored ovakvog veznog reda, pomalo blesavo je očekivati od centarfora da vodi igru i donosi loptu pred gol protivnika. Naravno, tu je i Livaja kojem zaista ne treba puno da zabljesne… Ako je Sosa zacementirao svoje mjesto u prvih 11 koji će istrčati protiv Maroka, onda ga je Kramarić izgubio!

Slična priča je s desnim krilom na kojem Pašalić nije nikoga oduševio. No, tko je alternativa? Možda Majer, ali njegova pozicija je ipak u veznom redu. Naravno, tu je osuđen na “stand by”. Iako, ruku na srce, u reprezentaciji je Majer u ovih nekoliko utakmica pokazao nešto više od Kovačića u nekoliko sezona. Ma koliko mi šutjeli o tome!

(3.25) Austrija (3.20) Hrvatska (2.30)

Kako bilo, na oproštaju od Gradskog vrta smo se crvenili od srama, na oproštaju od Maksimira smo pokazali da Pariz i Kopenhagen nisu bili slučajnost. Još da padne Prater u nedjelju. Dobili smo jaku reprezentaciju Danske, u natjecateljskoj utakmici i stigli pred još jedan povijesni rezultat. Dakako, ponovni podigli raspoloženje nacije jer dva mjeseca uoči SP-a ova Hrvatska jako dobro izgleda!

Liga nacija, skupina A1

Četvrtak, 22. rujna

Hrvatska – Danska 2:1

Francuska – Austrija 2:0

Nedjelja, 25. rujna

Austrija – Hrvatska 20.45

Danska – Francuska 20.45


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+ 


Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaDanska nogometna reprezentacijaLiga nacijaMaksimirBorna SosaLovro MajerAustrijska nogometna reprezentacijaZlatko Dalić

Ostale Vijesti