Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Koju će opciju Karoglan izabrati za Derbi? (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 13.12.23. | 08:01

Izostancima Žapera i Kalika trener Bijelih prislijen je na promjene, a ima više varijanti

Sasvim je jasno da će nakon što je tri utakmice počeo u istom sastavu, trener Hajduka biti prisiljen na promjene, jer nema dvojice važnih igrača koja su bila u njegovim planovima.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ozljedom Mihaela Žapera protiv Lokomotive, starter bi zasigurno bio Anthony Kalik, no on je dobio treći žuti karton i sad je razvidno da će biti rotacija. Samo Mislav Karoglan će znati kad odradi trenažni ciklus pred nedjelju s kojom će jedanaestoricom izaći na Maksimiru, utakmicu ove jeseni. Hajduk je tri puta igrao s Dinamom ove sezone i dva puta pobijedio, a ako se to dogodi i treći put, to više neće biti slučajnost.

Dinamo ima za odraditi europski dvoboj zbog kojeg bio energetski trebao biti slabiji od Hajduka, a i raspoloženje će im ovisiti o utakmici s Kosovarima, no sigurno će im motiv protiv Bijelih biti velik jer su na minus sedam u odnosu na Splićane uz dvije utakmice manje koje će odigrati u idućoj godini.

Dok su misli Dinama usmjerene trenutno na Ballkani, Hajdukove su samo na Derbi i kako naći pravu formulu za pozitivan rezultat, jer izgubiti nikako ne bi smjeli.

Što će Karoglan napraviti izostankom Žapera, možemo se samo poigravati, možda će ići i u promjenu sustava, zaigrati 4-4-2 u rombu s Markom Livajom kao najisturenijim uz podršku Emira Sahitija. Po toj verziji Yassine Benrahou ušao bio kao polušica u maksimirsku arenu, no rekosmo, odgovore zna samo splitski strateg koji je upražnjavao tu formaciju u nekim dijelovima određenih utakmica, samo što je Vadis Odjidja-Ofoe bio razigravač, no Benrahou je u puno boljoj formi, dolazi u završnicu, donio je bod u Kranjčevićevoj.

U toj varijanti iz prve momčadi ispao bio Leon Dajaku, no to je još sve 'ali i ako', ima još treninga do nedjelje. Trojac u središnjici činili bi Niko Sigur kao osigurač i zamjena za Žapera uz Rokasa Pukštasa i Filipa Krovinovića kao 'osmice'. Taj se sustav lako tijekom igre može pretvoriti u 4-3-3 koji Karoglan najviše preferiraa, pa da Sahiti i Benrahou (može i Dajaku) budu krila, a Livaja isturen sa slobodom koju ima u vraćanju po loptu.

S viškom veznih igrača u sredini terena Hajduk bi tu mogao dobiti bitku, imati figuru više u odnosu na protivnika te kontrolirati loptu i izlaziti prema naprijed tražeći Livaju koji individualnom kvalitetom može izvesti neki dobitni potez.

Druga varijanta je klasičnih 4-3-3 u kojemu bi se mijenjali oni igrač kojih nema pa bi tako kao i u prvoj opciji Fahd Moufi uskočio na desnog beka umjesto Sigura koji mijenja Žapera, a ostalo je praktički isto. Takav sustav zahtijevao bi veću brzinu i možda manji posjed, a ovisno o poziciji Krovinovića ili Pukštasa može se lako prebaciti u 4-2-3-1 gdje bi prvospomenuti bio nominalno nešto više naprijed što mu više paše, a drugi dolazio iz pozadine. Iz takve pozicije je upravo Pukštas najopasniji te kao takav isto može biti matchwinner kao i Livaja.

Uglavnom, igrati se formacijama u prilagodbi prema protivniku i vlastitom stanju snaga, nezahvalna je uloga, koja će dopasti Karoglana sa stručnim stožerom u pokušaju pronalaska dobitne formule u Maksimiru kojom bi Hajduk na najbolji mogući način završio godinu.

MOGUĆE POSTAVE:

Hajduk (4-4-2)


Hajduk (4-3-3)



Tagovi

DerbiMislav KaroglanMihael ŽaperNiko SigurMarko LivajaHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti