Kojih šest hrvatskih nogometaša igra u belgijskoj Jupiler ligi?

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 22.07.14. | 08:53

U petak se utakmicom između Standarda i Charleroi otvara novo, 112. po redu belgijsko nogometno prvenstvo, Jupiler Pro Liga. Među 487 stranaca, koliko su ih prema podacima Transfermarkta trenutno prijavili belgijski prvoligaši, nalazi se i šest Hrvata.

Belgija je hrvatskim nogometašima uvijek bila zemlja u kojoj su bili dobro prihvaćeni. Josip Weber, Branko Strupar, Mario Stanić, Robert Špehar, Boško Balaban. Svi su oni ostvarili dobre karijere u Belgiji, neki od njih nakon nastupa u toj zemlji ostvarili unosne transfere u drugim ligama, a Weber i Strupar su igrali i za belgijsku reprezentaciju. Već i prosječnom poznavatelju nogometa letimičan će pogled ukazati da su svi nabrojeni igrači napadači pa je za očekivati da se i među šest sadašnjih igrača nalazi netko tko će nastaviti tradiciju hrvatskih golgetera u Belgiji.

Takva očekivanja opravdava 25-godišnji Zadranin Ivan Santini. On je prošlog ljeta iz njemačkog Freiburga prešao u Belgiju, točnije u Kortrijk i potpuno oduševio tamošnje navijače. Naime, Santini je u 36 utakmica postigao 15 golova te bio peti strijelac lige. Malo je tko očekivao takav uspjeh ovog napadača i već na zimu su za njega interes pokazivali veći belgijski, ali i klubovi iz drugih liga. Međutim, od transfera nije bilo ništa pa Santini novu sezonu čeka u Kortrijku, a ako ponovi prošlogodišnji uspjeh, onda bi se odlazak iz ovog kluba mogao dogoditi već na zimu ili sljedeće godine.

U Belgiji je prošle godine igrao i Hrvoje Čale, 29-godišnji lijevi bočni koji je nakon odlaska iz Hrvatske igrao i za Trabzonspor i Wolfsburg. On je u Waasland-Beverenu također došao prošlog ljeta i za sada mu ne ide loše. Odigrao je 27 utakmice prošle godine, a očekuje se da će i ove godine biti standardan dio obrane ovog kluba. U zimskom prijelaznom roku Lokomotivu je Gentom zamijenio Ante Puljić, koji je igrao i Ligu prvaka s Dinamom. Njega je Gent platio milijun eura, u proljetnoj polusezoni Puljić je odigrao 14 sezona, a stoperska pozicija u ovom klubu ga čeka i ove godine.

Novo lice pristiglo u Jupiler ligu je Stipe Bačelić-Grgić koji je prošle godine igrao u Hrvatskom dragovoljcu. Ovom 26-godišnjem veznom igraču, koji će u sljedećoj sezoni igrati za Cercle Brugge, ovo je prvi izlazak u inozemstvo. Svoje premijerne legionarske minute mogao bi odigrati i mladi, 18-godišnji Splićanin Ante Blažević. On je odbio Hajdukov profesionalni ugovor te kao slobodan igrač potpisao na tri godine s Oostendeom, a ovaj napadač koji igra u mladim hrvatskim reprezentativnim selekcijama se nada da će u Belgiji lakše pokazati svoje znanje nego u Splitu.

U Belgiji je još jedan hrvatski tinejdžer, 17-godišnji Marin Jakoliš. On je zajedno sa svojim 5 godina starijim bratom Antoniom prošle godine potpisao za Mouscron, no za razliku od brata, koji je otišao u rumunjski Cluj, ostao je u Belgiji gdje čeka na svoje prve prvoligaške minute.

Uz ovu šestoricu možemo spomenuti i Mijata Marića, 30-godišnjeg švicarskog stopera hrvatskih korijena koji u Lokerenu igra od 2010. godine.

(Foto: Action Images)


Tagovi

Jupiler ligaAnte PuljićIvan Santini

Ostale Vijesti