Koemanova Barca: Novi gospodari u veznom redu, nizozemski duh i argentinski duo u napadu (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 07.09.20. | 11:34

Polako se naziru konture sastava novog trenera Katalonaca koji će u novu sezonu startati s Lionelom Messijem.

Tektonske promjene dogodile su se na Camp Nou ovog ljeta.

Prvo je s trenerske klupe smijenjen naveliko osporavani Quique Setien, koji je bio „živi mrtvac“ otkako je zasjeo na to mjesto. Barcelona je dobila porciju od osam komada od novog prvaka Europe, Bayerna, a to je ubrzalo odluku o njegovoj smjeni i dovođenju novog stratega Ronalda Koemana.

Potom se dogodio pravi potres – novi, treći tragični poraz uzastopno u Ligi prvaka nagnuo je Lionela Messija da poruči klubu da odlazi, ali nakon nekoliko dana povlačenja preko medija s različitim mogućim ishodima, argentinski čarobnjak je presjekao i odlučio kako se ne želi sporiti s voljenim klubom na sudu te će ostati još godinu dana u Kataloniji.

Istovremeno, iz uprave kluba je otišao sportski direktor Eric Abidal, a uskoro će na izborima praktički sigurno izgubiti Josep Maria Bartomeu, aktualni predsjednik kojega je Messi izravno kritizirao prilikom intervjua u kojemu je objasnio svoju želju za odlaskom, ali i razlog konačnog ostanka.

Pomjene u vrhu kluba pratit će i promjene na travnjaku, a novi trener Koeman najavio je potpunu rekonstrukciju srca momčadi i žile kucavice – veznog reda Katalonaca.

Koeman je u preliminarnim razgovorima sa svakim pojedinim članom sastava obznanio Sergiju Busquetsu da ga i dalje vidi u svojoj momčadi, ali da definitivno neće imati zagarantirano mjesto. Iako sa 32 godine fantastični španjolski metronom ima još štošta za ponuditi na najvišoj razini, dojučerašnji izbornik Oranja smatra kako je stiglo vrijeme za njegovog mladog učenika iz nizozemske reprezentacije, Frenkieja de Jonga koji će biti fokalna točka u izgradnji napada.

Osim de Jonga, koji je u Kataloniji već godinu dana, ključnu ulogu dobit će Philippe Coutinho. Naime, 57-godišnji strateg Brazilca vidi kao jednog od nositelja igre u svom sustavu te će on dobiti priliku opravdati uložene novce i sprati ljagu sa svoje prve epizode od godinu i pol dana u dresu Barce.

Uz povratak s posudbe svježeg osvajača Lige prvaka s Bayernom, uprava kluba u ovim trenucima finišira dolaske dvojice važnih igrača „nove Koemanove Barcelone“. Naime, treća opcija u veznom redu trebao bi biti Giorginio Wijnaldum, igrač na kojemu prvenstveno inzistira upravo novi stručnjak na njihovoj klupi, a pregovori su još uvijek u tijeku između španjolskog doprvaka i engleskog prvaka Liverpoola. Wijnaldum je svoje uvjete suradnje već dogovorio s Kataloncima, sada je samo na klubovima da utanače visinu odštete.

Iako je u klubu novo ime i Miralem Pjanić, izgledno je za očekivati kako će on svoju priliku u „Barcinom novom ruhu“ čekati s klupe za pričuve jer Koeman ovu trojku vidi kao nositelje igre u veznom redu, dok je za napad spremio još dva osvježenja, od kojih je jedno još jedan stari znanac iz reprezentacije „Tulipana“.

Riječ je o Memphisu Depayu, koji je – prema pisanju španjolskih medija – jednom nogom na Camp Nou. Koeman ga je osobno zvao, krilni napadač je dogovorio svoju visinu plaće s novim klubom, a pošto je ušao u posljednju godinu ugovora s Lyonom dobit će ga i nešto jeftinije, a cijena se vrti oko 25 milijuna eura, koliko bi i Wijnaldum mogao koštati. Transfer ove dvojice još nije gotov, ali oba su u poodmakloj fazi pregovora i konačan dogovor očekuje se kroz nekoliko dana.

Za kraj, Barcelona sprema poslasticu u napadu. Antoine Griezmann će ostankom Lionela Messija gotovo sigurno ponovno pasti u drugi plan, Luis Suarez je već spakirao kofere i čeka novog poslodavca, a za suradnika pored Messija u vrhu napada očekuje se dolazak Lautara Martineza.

Ovaj transfer se sada razvukao već na dobrih godinu dana razgovora, glasina, pregovora i cjenkanja, a Inter ne odustaje od svoje cijene. Već su ranije objavili da neće spustiti svoj zahtjev od 111 milijuna eura, kolika je izlazna klauzula određena ugovorom, a upravo zbog toga očekivan je odlazak francuskog napadača kako bi se skupio ovaj iznos.

Gaučo koji je nedavno napunio 23 godine odavno je već dogovorio svoju suradnju s Blaugranom, to je „javna tajna“ već dugo vremena, ali pregovori Španjolaca s Talijanima potrajat će vjerojatno do kraja prijelaznog roka. Ono što je najbitnije u cijeloj priči, Messi je ranije inzistirao na Lautaru s kojim, prema vlastitom priznanju, obožava igrati u dresu argentinske reprezentacije, a Griezmanna nije htio u klubu ni u samom startu.

Jedina nepromijenjena stvar bit će u obrani, Marc-Andre ter Stegen je nedodirljiv na vratima kao jedan od najboljih golmana svijeta, Gerardu Piqueu novi je trener namijenio stožernu ulogu u obrani, a uz njega će biti Clement Lenglet. Na boku je siguran Jordi Alba dok bi jedina promjena mogla biti na desnom boku gdje će se za poziciju u udarnom sastavu boriti Nelson Semedo, Sergi Roberto i Junior Firpo ukoliko ne bude kadrovskih promjena.

Sve u svemu, sada već sa velikom sigurnošću možemo pričati o tome kako će izgledati Koemanova Barca – rekonstruirani vezni red, nizozemske vedete i argentinski duo u vrhu napada za povratak Katalonaca na stare staze slave.

(Foto: Action Images)


Tagovi

Ronald KoemanGeorginio WijnaldumMemphis DepayLautaro MartinezPhilippe CoutinhoLionel MessiMiralem PjanićFrenkie de JongJordi AlbaNelson SemedoGerard PiqueAntoine GriezmannClement Lenglet

Ostale Vijesti