Keku nitko na Kvarneru ne bi smio zamjeriti što želi u Dinamo

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 12.07.20. | 08:40

Bivši trener Dinama i Hajduka Nenad Gračan odlično poznaje prilike u oba kluba, a za Germanijak je najavio Vječni derbi.

Nedjelja je, kažu, sjajan dan za derbi, a današnja je rezervirana za Vječni derbi, najveću utakmicu u hrvatskom nogometnom kalendaru. Dinamo će u 33. kolu Prve HNL od 21:05 ugostiti ljutitog rivala Hajduk na Maksimiru, ali nažalost, u predvečerje nečega što bi trebao biti nogmetni praznik u Lijepoj našoj, priča se o svemu samo ne o nogometu...

>>> Pogledajte TEČAJEVE na utakmicu Dinamo - Hajduk

Pandemija koronavirusa ponovo dobiva zamah u Hrvatskoj i ponovo dominira većinom kafanskih rasprava, a ono malo sportskih obožavatelja koje u ovoj situaciji zanima nogomet, više razgovara o situaciji u Dinamu i Hajduku, nego o samoj utakmici.

Tema svih ćakula na i oko Maksimira jest smjena trenera Igora Jovićevića, a Splićani o tome treba li smijeniti Igora Tudora, ali Modri imaju taj luksuz da će im rezultat u ovom susretu biti manje bitan jer su naslov prvaka već osigurali, a Bili imaju itekako za što igrati – to famozno drugo mjesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka sljedeće sezone.

„Utakmica u kojoj će Hajduk imati dosta velik rezultatski imperativ s obzirom na situaciju u momčadi prouzročenu lošim rezultatima u zadnje vrijeme, odnosno jer se još bori za plasman u Ligu prvaka dogodine. Dinamo će s druge strane igrati isključivo za prestiž. Igrači će zato moći opušteno ući u derbi i u psihološkom smislu odigrati mirnu utakmicu,“ rekao je za Germanijak Nenad Gračan, koji je trenirao oba vječna rivala i igrao za Hajduk.

„S obzirom na situaciju s koronavirusom i na činjenicu da Modri nemaju rezultaski imperativ ne znam koliko kvalitetnu utakmicu možemo očekivati, ali derbi je uvijek derbi.“

Ako netko razumije psihologiju takve utakmice onda je to Nenad Gračan koji je u svojoj karijeri sjedio na klupi najveća četiri hrvatska kluba, Dinama, Hajduka, Rijeke i Osijeka, a Vječni derbi vodio je i s jedne i s druge klupe. To zadovoljstvo sad već bivši Dinamov trener Igor Jovićević nije dočekao, Mamići su ga smijenlili nakon samo sedam utakmica...

„U našem trenerskom pozivu je jako teško. Imate velike zahtjeve uprave i navijača, osobito u naša dva najveća kluba. Rezultat je taj koji te trži, a Jovićević ga nije imao,“ komentirao je.

Doista nije, pobjede protiv Varaždina i Intera u gostima te šokantan trijumf protiv Slaven Belupa na Maksimiru, remiji s Goricom i Osijekom, odnosno porazi od Rijeke i Lokomotive nisu nešto što će zadivit Dinamovog gazdu, ali treba istaknuti kako je Jovićevićeva situacija bila daleko od idealne.

Sjeo je na klupu po odlasku najboljeg Dinamovog trenera u novijoj povijesti čije cipele ne bi bilo lako popuniti ni iskusnijem treneru od Jovićevića, preuzeo je momčad usred pandemije i dobio ju je u ruke kad je naslov već praktički bio osiguran. Kad su ga konačno i matematički osigurali, bilo je teško očekivati da će dinamovci pronaći ekstra motiv za završetak sezone. Osobito se to vidjelo na primjeru Mislava Oršića, koji je kod Bjelice bio nositelj igre, a kod Jovićevića uteg...

„Evidentno je da je bilo dosta rotacija u momčadi zbog ove specifične situacije, zgusnutog rasporeda zbog pauze i igranja u vijeme kad su igrači obično na godišnjem odmoru. Mnogi nisu imali konstantu, nikakav kontinuitet i izgubili su povjerenje, najprije u sebe pa i u okolinu. Zato možda pojedini nisu igrali kao kod Bjelice,“ pokušao je objasniti Gračan.

Jovićevića će na klupi privremeno zamijeniti Zoran Mamić, a po završetku sezone na klupu će sjesti novo ime. Još nije sigurno koje, ali šuška se kako je vrlo blizu vruće Dinamove klupe bivši trener Gračanova kluba Rijeke – Matjaž Kek. Slovenac je u Gračanovu kraju stekao ikonski status zbog svega što je učinio na klupi Rijeke, a Gračan smatra kako mu nitko na Kvarneru to ne bi trebao zamjeriti.

„Dinamo je ogroman izazov svim koji se bave našim poslom. Imat će priliku igrati u Ligi prvaka, a to je san svakog trenera i veliki sportski izazov. Nitko iz Rijeke mu to ne bi trebao zamjeriti. Dinamova struka procijenila je kako je on pravi čovjek za preuzeti klub poslije Bjelice i to me ne čudi. Matjaž voli disciplinu u igri i u svlačionici, voli automatizme, a to je nešto na čemu u Dinamu, izgleda, inzistiraju.“

Gračan je to dobro naučio još 2004. godine kad je sjedio na klupi Modrih pa ga ne čudi što je Jovićević morao otići nakon loših rezultata, ali dobro poznaje i situaciju u Splitu, dres Hajduka nosio je u drugoj polovici osamdesetih, a na njihovoj klupi je bio 2001. godine pa smo ga upitali je li Hajduk trebao učiniti isto s Tudorom?

„Nije na meni to komentirati, ali nisam za neke iznenadne smjene. Tudorov Hajduk je u povijesnoj prilici odvesti klub u kvalifikacije za Ligu prvaka. Bez obzira na loše rezultate, smatram kako mu moraju pružiti priliku zavšriti posao. Nije mu lako s obzirom na situaciju s koronavirusom.“

Pandemija koronavirusa promijenila je svijet pa tako i sport, a Gračan kaže kako je nogomet tužno gledati u ovim uvjetima.

„Bez publike je to puno siromašnije. Okej, u Hrvatskoj publika uglavnom nije prevažan faktor, ali vani itekako jest. Nije mi lako gledati prazne stadione u Njemačkoj i Italiji,“ poentirao je Gračan.

No, to je nažalost nogometna realnost i ovim će se uvjetima morati igrati još neko vrijeme, a Gračan smatra kako će se u njima najbolje provesti Lokomotiva.

„Djeluju mi kao najveći favoriti za to drugo mjesto, igraju najuvjerljivije, imajuj psihološku prednost, nemaju ništa za izgubiti, raspored im ide na ruku... Imaju povijesnu priliku zbog kontinuiteta, momčadi, struke, ali treba pričekati. Još je devet bodova u igri, a u nogometu je sve moguće,“ podvukao je Gračan.

Razgovarao: Andrija Vuković

(Foto: Action Images)


Tagovi

Nenad GračanMatjaž Kekizdvajamo

Ostale Vijesti