REUTERS/Stu Forster
REUTERS/Stu Forster

Kasno buđenje Vatrenih nije bilo dovoljno za Čehe, Perišić rame uz rame s Cristianom Ronaldom (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 18.06.21. | 19:55

Prolaz u knockout fazu tražit ćemo protiv Škotske

Hrvatska i Češka su remizirali s 1:1 na Hampden Parku u Glasgowu u drugoj utakmici skupine D na Europskom prvenstvu.

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić odlučio je za ovaj susret napraviti određene izmjene u odnosu na utakmicu s Engleskom. Tako su u startu na klupi ostali Marcelo Brozović i Duje Ćaleta-Car, a od prve minute krenuli su Josip Brekalo i Dejan Lovren.

Ispostavit će se kasnije da Dalić ni sam nije bio baš najzadovoljniji tim izborom.

Hrvatska je od početka bila, sad već standardno, sterilna prema naprijed s nekoliko zanimljivih pokušaja, ali bez realizacije u prvom dijelu. Napadalo se uglavnom preko krila i iz prekida, što su Česi bez većih problema na početku branili.

Ipak, Česi su u početku imali par ozbiljnijih prilika. Prva je bila drugoj minuti kada je Jankto ubacio s lijeve strane, a njegov ubačaj je zahvatio Coufal i pogodio u Vidu. Drugi bilježimo samo dvije minute kasnije kada je Souček glavom nakon kornera prebacio vrata.

Blijedi start Vatreni su pokušali ispraviti u šestoj minut i kada je Brekalo ubacio s desne strane za Rebića nakon greške češkog vratara, a Rebić je bio prekratak u skoku. Samo četiri minute kasnije Hrvatska je dobila slobodni udarac na 20-ak metara, a izvođenje je pomalo iznenađujuće preuzeo na sebe Lovren. Njegov udarac je završio iznad gola.

Česi su nastavili lakše kreirati šanse od Hrvatske pa je tako pokušaj Jankta u 12. minuti završio iznad gola, a kombinacija u 18. minuti je završila lošom reakcijom Schicka ispred Livakovića. Uslijedilo je nekoliko slabijih pokušaja Hrvatske, a onda drama u 33. minuti.

Bio je korner za Češku, a u kaznenom prostoru Hrvatske u duelu su bili Dejan Lovren i Patrick Schick. Hrvatski stoper je digao lakat visoko u skoku, a na njega je naletio češki napadač i pao krvavog nosa na pod. Sudac Cerro Grande odlučio se konzultirati s VAR-om. Nakon provjere snimke odluka je bila pokazati na bijelu točku i žuti karton za Lovrena. Izvođenje je u 36. minuti preuzeo onaj koji ga je izborio i zabio za vodstvo Čeha na Hampden Parku.

Pogodak pogledajte OVDJE.

Pomalo dvojbena odluka španjolskog suca dodatno je motivirala Vatrene pa je odgovor uslijedio ubrzo. Rebić je u 39. minuti pobjegao češkoj obrani sa sjajnom loptom Perišića u prostor, izbio sam pred Vaclika, a onda poslao loptu preko gola.

Promašaj Rebića pogledajte OVDJE.

 S kapitalom napadačke igre s brzim kombinacijama Česi su otišli na odmor u vodstvu, a Dalić je odlučio napraviti promjene.

Tako je već na početku drugog dijela odlučio u igru poslati u igru Brunu Petkovića i Luku Ivanušeca, a na klupi je ostavio Antu Rebića i Josipa Brekala. Vatreni su u drugo poluvrijeme ušli s drugačijim govorom tijela za razliku od blijedog početka utakmice pa su ovaj put ušli silovito i to se odmah isplatilo.

Igrala se 47. minuta kada je Kramarić poslao sjajnu loptu u prostor za Perišića, a ovaj izbjegao zaleđe i pobjegao obrani Češke. Ušao je u kazneni prostor i driblingom izbacio Coufala pa iskosa pogodio suprotni kut Vaclika. Time se izjednačio s Cristianom Ronaldom i postao jedan od dva igrača koji su zabili ili asistirali na svakom od pet posljednjih velikih turnira(Euro i Svjetsko prvenstvo).

Pogodak Perišića pogledajte OVDJE.

Taj pogodak probudio je Hrvatsku koja postajala sve opasnija, a dodatna napast za Čehe postao je i Nikola Vlašić kojeg je Dalić u igru poslao u 62. minuti umjesto Kramarića. On je imao sjajnu šansu u 72. minuti kada mu je Perišić spustio jedan ubačaj Gvardiola s lijeve strane na 11 metara, a Vlašć se oslobodio čuvara i opalio snažno prema golu. Lopta je, nažalost, završila tik iznad grede.

Pokušaj Vlašića pogledajte OVDJE.

Nakon te šanse tempo igre je malo pao sve do sjajne šanse Brune Petkovića u 89. minuti. Prvo je šutirao s vrha peterca, a njegov udarac u korner je blokirao Kalas. Potom je nakon Modrićevog kornera s desne strane zahvatio loptu koja je opet od bloka završila u korneru.

Bila je to i posljednja prilika na utakmici u kojoj su Vatreni produljili agoniju oko prolaska skupine. S remijem su upisali prvi bod, a sada će morati protiv domaćina Škota pumpati gol razliku i uzeti tri boda za prolaz skupine.


Tagovi

HrvatskaHNSČeškaEUROEuro 2020Euro 2021

Ostale Vijesti