Saša Miljević/PIXSELL
Saša Miljević/PIXSELL

Karoglanov učinak u Hajduku je za - pet, pritiskom odgovara na pritisak

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 27.11.23. | 09:02

Pet pobjeda iz pet utakmica u prvenstvu ima novi/stari trener Bijelih

Hajduk je odigrao najbolje poluvrijeme pod trenerom Mislavom Karoglanom, tako je i on sam izjavio nakon pobjede 2-0 nad Istrom i podvukao da su Bijeli izdržali pritisak rezultata protivnika od dan ranije kada su slavili Rijeka i Dinamo.

Razlika je ostala ista, Hajduk ima plus pet nad Rijekom uz utakmicu više, te plus 9 u odnosu na Dinamo koji ima dav susreta manje. Ono što posebno fascinira jest da je Hajduk dobio svih pet prvenstvenih utakmica otkako se vratio Karoglan umjesto Ivana Leke, uz to još prošao i u Kupu, tako da bi se njegov novi mandat školskim ocjenama mogao okarakterizirati čistom peticom.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Posebno impresionira pressing koji igra Hajduk, a počeo ga je igrati većim dijelom utakmice i to je posebno bilo vidljivo u prvih 45 minuta susreta u Puli. Dva glavna igrača u takvom pristupu su dvije 'osmice', Rokas Pukštas i Filip Krovinović koji se ubacuju daleko u protivničku polovicu radeći pritisak na protivničke stopere te kada se tako igra, uvijek neka druga lopta završi u posjedu Bijelih koji nakon toga bivaju opasni.

„Kod trenera Karoglana još od prošle sezone znamo da on traži pressing i to smo sada samo nastavili. U toj taktici sam ja taj koji je više gore. Volim pomoći momčadi u defenzivnom i ofenzivnom dijelu, uvijek sam tu. Ali nije do mene, do cijele momčadi je. Dajemo sto posto, pa čak i više, to se s Istrom pokazalo na terenu više puta“, izjavio je Krovinović nakon utakmice.

Baš se promjena njegove uloge pokazala presudnom, počeo je dolaziti u završnicu i pucati te nabacivati, dok je kod bivšeg trenera Leka igrao 'šesticu' jedva prelazivši centar te je kod napadačkih akcija morao čuvati leđa Dariju Melnjaku na poziciji lijevoga beka.

Ukoliko Hajduk ovako nastavi, jesenski naslov praktički je već u džepu, a ova sezone mogla bi izroditii nešto više, pogotovo ako se Nikola Kalinić u drugom dijelu vrati spreman i Hajduk bude još reagirao na tržištu u zimskom prijelaznom roku. Svi kažu, ovo bi mogla biti ta sezona kada vi Hajduk trebao donijeti prvu titulu nakon 19 godina posta.

Pohvalio je Karoglan i strijelca Emira Sahitija koji je isto važan u pressingu zbog intenzteta koji ima, ali dodao je još da se s njim dodatno radi kako bi bio još bolji, premda ove sezone na svom kontu ima tri gola, a odlučio je i derbi s Dinamom.

Hajduku se ne šali, istina, imaju konkurentni utakmica manje, ali sve da se upišu unaprijed bodovi, Bijeli bi i dalje bili još prvi. Zato je za Hajduku ključna svaka iduća utakmica, mora ići susret po susret, a raspored do kraja ove godine nije lagan. Imaju doma Goricu koja ih je svladala u Turopolju, pa su gosti Lokomotive, a onda je u Maksimiru najveći derbi u kojemu Dinamo jednostavno mora dobiti želi li ostati u utrci, a valja napomenuti da je u dva dosadašnja prvenstvena susreta slavio upravo Hajduk.

S ovakvim Markom Livajom koji je radio i razigravao cijelu utakmicu, a na kraju zabio s bijele točke, Hajduk je zbilja u jedinstvenoj prilici. Šteta je što više ne igra za reprezentaciju, no to je njegova privatna odluka koju je donio nakon što je ima incident na Rujevici kada su ga vrijeđali navijači pa se povukao nekoliko mjeseci nakon toga.


 


Tagovi

Mislav KaroglanHajdukIstra 1961Filip KrovinovićRokas PukštasEmir SahitiMarko LivajaHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti