Germania
Germania

Kalkulacije: Tri reprezentacije prošle, dvije ispale, a njih 27 bore se za drugi krug

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 29.11.22. | 08:30

Danas počinje zadnje kolo prvog kruga Svjetskog prvenstva u Kataru.

Svjetsko prvenstvo razvija se munjevitim tempom, nakon gledanja četiri utakmice u četiri različita termina, danas ćemo ponovno gledati po četiri utakmice dnevno, ali u dva različita termina. Razlog je, dakako, posljednje kolo grupne faze natjecanja u kojem se obje utakmice skupina igraju u isto vrijeme i nakon kojega ćemo saznati sve sudionike osmine finala turnira.

Od 32 reprezentacije na turniru tek tri, Francuska, Brazil i Portugal, izborile su osminu finala, a tek dvije, Katar i Kanada, ostale su bez šansom za drugim krugom. Međutim, s obzirom na to da o konačnom plasmanu u skupini ne odlučuje međusobni omjer, već gol-razlika, u ovom trenutku još niti jedna reprezentacija nije izborila prvo mjesto skupine i 'bolji ždrijeb' u prvoj utakmici osmine finala.

SKUPINA A

Dok se u dvoboju između Nizozemske i Katara očekuje pobjeda Oranja, zanimljiviji dvoboj bit će onaj između Ekvadora i Senegala. Ekvadoru je za prolaz dalje dovoljan i bod, a Senegalu igra samo pobjeda. U slučaju pobjede Nizozemske i Ekvadora o prvom mjestu odlučivat će gol-razlika (u ovom trenutku obje momčadi imaju 3:1). Katar nema nikakve šanse za prolaskom.

SKUPINA B

Engleska matematički nije osigurala drugi krug, ali kao da je. Englezi će ispasti tek ako izgube od Walesa s četiri razlike, a dvoboj između Irana i SAD-a ne završi neriješeno. Ako dugoočekivani dvoboj između SAD-a i Irana završi X-om, Englezi za ispadanje moraju izgubiti sa sedam razlike. Velšani mogu proći ako pobijede Englesku, a dvoboj između Irana i SAD-a završi bez pobjednika. Što se tiče 'političkog' dvoboja na Al Thumami, Iranu je za prolaz dovoljan i bod, a Amerikancima igra samo pobjeda.

SKUPINA C

U trećoj skupini sve je moguće. U dvoboju Poljske i Argentine dalje sigurno prolazi reprezentacija koja pobijedi, u slučaju neriješenog Poljska je sigurno prošla, a Argentina tek ako ne bude pobjednika u drugoj utakmici (s time da mogu proći i ako Meksiko pobijedi Saudijce, ali tada će o prolasku odlučivati gol-razlika). Poljska može proći i uz poraz, ako drugi dvoboj završi bez pobjednika ili uz pobjedu Meksika, no isto će odlučivati gol-razlika. Saudijska Arabija prolazi ako pobijedi Meksiko, u slučaju remija vjerojatno ispada, a u slučaju poraza, sigurno. Meksiku, dakako, igra samo pobjeda, ali El Tri niti tada nije siguran za prolaz.

SKUPINA D

Francuzi su prošli dalje, ali nisu osigurali prvo mjesto. Doduše, igraju protiv Tunisa koji još nije zabio gol i očekuje se da će prvaci trećom pobjedom potvrditi prvo mjesto. Australiji je za prolaz dovoljan i bod, pod uvjetom da Tunis ne pobijedi Francusku. Danska će proći uz pobjedu nad Australijom (pod uvjetom da Tunis ne pobijedi s većom razlikom Francusku), a Tunis uz pobjedu nad Francuskom (pod uvjetom da Danska ne pobijedi s većom razlikom Australiju).

SKUPINA E

Hrvatskoj iznimno bitna skupina jer nam iz nje stiže potencijalni suparnik u osmini finala. U najboljoj poziciji je Španjolska koja će s remijem protiv Japana sigurno osigurati prolaz, a s pobjedom prvo mjesto. Japan može proći i s remijem, pod uvjetom da Kostarika ne pobijedi Njemačku. Kostariki igra samo pobjeda nad Elfom, kao i Nijemcima pobjeda nad Kostarikom, s time da Elf nije siguran u drugom krugu čak i u slučaju pobjede - ako Japan pobijedi Španjolsku ili ako drugi dvoboj završi neriješeno, o putniku u osminu finala odlučivat će gol-razlika.

SKUPINA F

Hrvatska će s pobjedom nad Belgijom sigurno izboriti drugi krug natjecanja, no, istovremeno, pobjeda nam ne garantira vodeću poziciju budući da se u slučaju istog broja bodova u obzir uzima gol-razlika, a onda i broj postignutih pogodaka. S druge strane, dobre su vijesti da Hrvatska dalje može proći i s porazom, ako Kanada pobijedi Maroko (isto će se gledati gol-razlika), a prva može biti s remijem pod uvjetom da Maroko ne pobijedi Kanadu. Prema tome, ako Hrvatska pobijedi Belgiju, a Maroko Kanadu, gledat će se koja je reprezentacija zabila više u tri utakmice skupine F. Maroko će s remijem protiv Kanade sigurno izboriti drugi krug, a Belgiji igra samo pobjeda za sigurni prolaz. Belgija može proći i s remijem, pod uvjetom da Kanada s uvjerljivom razlikom svlada Maroko. Kanada nema šanse za drugim krugom.

SKUPINA G

Brazil je sigurni sudionik osmine finala, a za prvo mjesto dovoljan im je i bod protiv Kameruna. Selecao može biti prvi i s porazom, no u slučaju pobjede Švicarske nad Srbijom o prvom mjestu odlučivat će gol-razlika. Švicarskoj za prvo mjesto igra i remi sa Srbijom, iako i tada mogu ispasti ako Kamerun svlada Brazil. Srbija samo s pobjedom protiv Švicarske prolazi dalje (osim ako Kamerun ne dobije Brazil), a u najtežoj se situaciji nalaze Kamerunci koji moraju svladati Brazil i nadati se da Švicarska neće pobijediti Srbiju (tada će odlučivati gol-razlika)

SKUPINA H

Portugal je prošao dalje, a prvo mjesto izborit će najmanje remijem protiv Južne Koreje u posljednjem kolu, s time da će Europski Selecao vjerojatno biti prvi i uz poraz. Gani za prolaz igra i remi protiv Urugvaja, osim ako Južna Koreja ne svlada Portugal s dva ili više razlike. Urugvaju za prolaz igra isključivo pobjeda s Ganom, osim ako Južna Koreja ne pobijedi Portugal i na kraju ima bolju gol-razliku.




Tagovi

Katar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti