Igor Soban/PIXSELL
Igor Soban/PIXSELL

Kalkulacije: Hrvatska sa šest bodova protiv Cipra i Sovačke osigurava najmanje repasaž za SP

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 06.10.21. | 07:45

Vatreni se nalaze u lagodnoj situaciji koju moraju potvrditi pobjedama nad Ciprom i Slovačkom.

Hrvatska se pred sedmo kolo kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022 nalazi u prilično lagodnoj situaciji. Vatreni su vodeći s jednakim brojem bodova i boljom gol-razlikom od Rusije. A do kraja kvalifikacijskog ciklusa izabranici Zlatka Dalića imaju dva nominalno najlakša gostovanja, kod Cipra (8. listopada) i Malte (11. studenog), te domaće utakmice protiv izravnih konkurenata za Mundial 2022., Slovačke (11. listopada) i Rusije (14. studenog).

(10.0) Cipar (4.80) Hrvatska (1.33)

Ono što Hrvatskoj dodatno ide u prilog je raspored glavnih konkurenata koji u petak (8. studenog) igraju međusobnu utakmicu u Kazanu, dok Slovačka u idućem kolu gostuje u Gradskom, a Rusija u Ljudskom vrtu.

(1.85) Rusija (3.45) Slovačka (4.50)

Sve u svemu, ako Hrvatska upiše šest bodova iz naredne dvije utakmice, protiv Cipra i Slovačke, Vatreni će i matematički grupu završiti ispred Slovenije, Malte, Cipra i Slovačke, neovisno o tome kako završi susret Rusije i Slovačke u Kazanu. Uz to, Hrvatska bi s tih šest bodova gotovo sigurno imala i nositeljsku poziciju u dodatnim kvalifikacijama koje se igraju po drukčijem formatu od prethodnih (četiri momčadi u tri 'grupe' kreću od polufinala, a pobjednik svake 'grupe' osigurava plasman na Mundial).

Tablica nakon dva kola u slučaju dvije pobjede Hrvatske:

1. Hrvatska 19 bodova

2. Rusija 13-19 bodova

3. Slovačka 9-12 bodova

4. Slovenija 7-13 bodova

5. Malta 4-10 bodova

6. Cipar 4-7 bodova

Uzevši u obzir činjenicu da samo prvo mjesto vodi direktno u Katar, pa čak i Dalićevu želju da Hrvatska zadnje kolo kvalifikacija dočeka kao sigurni putnik na Mundial, Hrvatska bi trebala 'navijati' za X2 u dvoboju Rusije i Slovačke, jer bi na taj način s pobjedom nad Maltom u pretposljednjem kolu i remijem s Rusijom u zadnjem bila sigurna prva, neovisno o ruskoj gol-razlici (kriterij gol-razlike u kvalifikacijama je vrjedniji od međusobnih dvoboja).

Hrvatskoj zapravo odgovara bilo kakav kiks Rusije u iduća tri kola (Slovačka i Cipar doma te Slovenija u Mariboru) kako bi u posljednjem kolu i s remijem bila sigurna prva (uz uvjet da Hrvatska u iduća tri kola upiše maksimalan učinak).

U slučaju, pak, da i Hrvatska i Rusija do utakmice na Poljudu upišu maksimalnih devet bodova, tada će pobjeda odlučivati o prvom mjestu, a u slučaju remija, gledat će se bolja gol razlika, koja je u ovom trenutku također na strani Hrvatske (+1).

Naravno, ovdje je riječ o čistim hipotetskim kalkulacijama, što bi bilo kada bi Vatreni upisali dvije pobjede u narednim susretima. Nogometnom terminologijom, treba ići utakmicu pod utakmicu, dati sve od sebe i ne podcjenjivati protivnika, a onda u pravilu rezultat ne izostaje.

Hrvatska ovisi sama o sebi i u naredna dva dvoboja Vatreni ulaze sa željom da upišu maksimalan učinak i zadrže vodeće mjesto pred posljednja dva kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

A kada smo već kod kalkulacija, napomenimo kako je vodeći strijelac kvalifikacija Rus Artem Dzyuba s tri pogotka, a drugo mjesto (s dva gola) drži šest igrača, između ostalih i najbolji hrvatski strijelac Mario Pašalić. 21 igrač zabilo je po jedan pogodak, među kojima su i šest Hrvata (Josip Brekalo, Marcelo Brozović, Marko Livaja, Luka Modrić, Ivan Perišić i Nikola Vlašić).



Tagovi

HrvatskaHrvatska nogometna reprezentacijaVatrenikvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine

Ostale Vijesti