Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Kalkulacije: Hrvatska i dalje sanja Uzbekistan, ali pred Futsal Vatrenima je jako težak posao

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 11.10.23. | 11:30

Hrvatska prije svega mora pobijediti Njemačku i Slovačku, a onda i proći 'pakao' dodatnih kvalifikacija.

Hrvatska je imala priliku s dvije pobjede nad Francuskom matematički izboriti Svjetsko prvenstvo 2024. i prije posljednja dva kola Elitne runde kvalifikacija. Futsal Vatreni upisali su, nažalost, dva poraza. Francuska nije matematički osigurala svoj prvi Futsal Mundijal, ali praktički je. Jer, moćnom Futsal Les Bluesu potrebna je samo jedna pobjeda protiv Slovačke ili Njemačke u posljednja dva kola, dvije reprezentacije koje su u ovim kvalifikacijama pokazale kako nisu razina Francuske i Hrvatske.

Hrvatskoj, prema tome, predstoji borba za drugo mjesto. U petom kolu Futsal Vatreni dočekuju Njemačku, nominalnog autsajdera grupe, u Slavonskom brodu (14. ili 15. prosinca), a pet dana kasnije u Slovačkoj zaključuju Elitnu rundu kvalifikacija za svjetsku smotru. Hrvatska se, osim pobjede nad Njemačkom, mora nadati porazu Slovačke u Francuskoj (iako bi tada Hrvatskoj ostale teoretske šanse za prvo mjesto), jer bi u slučaju pobjede Slovaka, Slovačka u posljednjem kolu s pobjedom skočila na drugo mjesto, a Francuska bi išla po potvrdu plasmana u Uzbekistan kod najslabije momčadi grupe Njemačke koja još k tome ne bi imala šanse za drugo mjesto...

Skupina C

4. kolo (listopad)

Slovačka - Njemačka 4-3

Hrvatska - Francuska 1-2

5. kolo (prosinac)

Hrvatska - Njemačka

Francuska - Slovačka

6. kolo (prosinac)

Slovačka - Hrvatska

Njemačka - Francuska

U slučaju da se u idućem kolu dogodi očekivano, odnosno da Francuska na domaćem parketu svlada Slovačku, a Hrvatska Njemačku, Futsal Les Blues bi prije posljednjeg kola bili sigurni prvi, a Hrvatska sigurna druga te bi Slovačka u posljednjem kolu igrala za prestiž. No, niti to sigurno drugo mjesto Hrvatskoj ne bi garantiralo dodatne kvalifikacije za Uzbekistan. U play-off za Svjetsko prvenstvo plasirat će se četiri od pet najbolje drugoplasiranih momčadi Elitne runde kvalifikacija.

U skupini A, za očekivati je da će se Kazahstan plasirati u Uzbekistan kao osvajač grupe. Drugo mjesto, nakon četiri utakmice, drži Rumunjska sa sedam bodova (bodom više od Hrvatske), no Rumunji u posljednja dva kola gostuju kod Azerbajdžana (koji ima tri boda uz utakmicu manje i još ima šanse za drugo mjesto) te dočekuju Kazahstan koji bi i prije posljednjeg kola trebao osigurati prvo mjesto.

Skupina A

4. kolo (listopad)

Nizozemska - Rumunjska 1-1

Kazahstan - Azerbajdžan, 16.00

5. kolo (prosinac)

Azerbajdžan - Rumunjska

Kazahstan - Nizozemska

6. kolo (prosinac)

Rumunjska - Kazahstan

Nizozemska - Azerbajdžan

Posebno napeta situacija je u skupini B u kojoj će se obje utakmice 4. kola odigrati večeras i nakon kojih ćemo biti 'pametniji' u kalkulacijama. Poljska i Ukrajina trenutno imaju svaka po šest bodova, Srbija je treća s četiri, a Belgija ima jedan. Ukrajina danas dočekuje Srbiju, a Belgija Poljsku. U posljednja dva kola Ukrajinci u Mađarskoj dočekuju Belgiju, a onda gostuju kod Poljske, koja prije toga gostuje kod Srbije. Orlovi, pak, u posljednjem kolu igraju kod autsajdera skupine Belgije koja ih je već iznenadila u Smederevu odigravši 3-3. Ukrajinci u ovoj skupini slove kao najveći favoriti za direktni plasman, no, zbog izjednačenosti iste, i tri neodigrane utakmice, teško je prognozirati konačni rasplet skupine, odnosno tko će završiti na prvom mjestu, a tko na drugom i s koliko bodova.

Skupina B

4. kolo (listopad)

Ukrajina - Srbija, 18.00

Belgija - Poljska, 20.00

5. kolo (prosinac)

Srbija - Poljska

Ukrajina - Belgija

6. kolo (prosinac)

Poljska - Ukrajina

Belgija - Srbija

Iako je Slovenija Španjolcima oduzela dva boda prije pet dana, sve osim direktnog plasmana Futsal La Roje na Svjetsko prvenstvo predstavljalo bi veliko iznenađenje iako Italija opasno prijeti i mogla bi biti legitimni kandidat za prvo mjesto skupine. Talijani, naime, danas gostuju kod Češke koja ima nula bodova, a u posljednja dva kola gostuju kod Slovenije (koju su već pobijedili 3-1), a koja se bori za drugo mjesto u skupini, dok u posljednjem kolu u Eboliju dočekuju Španjolce. Italija bi s tri pobjede izborila direktni plasman na Svjetsko prvenstvo, što znači da bi u play-offu završila 'mina svih mina', odnosno jedna od najjačih reprezentacija svijeta, Španjolska. No, čak i da se dogodi očekivano, odnosno da Španjolci izbore direktni plasman u Uzbekistan, a Italija završi u dodatnim kvalifikacijama, Futsal Azzurri bit će reprezentacija koje će tri ostala sudionika svakako htjeti izbjeći.

Skupina D

4. kolo (listopad)

Španjolska - Slovenija 4-0

Češka - Italija, 19.10

5. kolo (prosinac)

Španjolska - Češka

Slovenija - Italija

6. kolo (prosinac)

Češka - Slovenija

Italija - Španjolska

Aktualni svjetski prvaci Portugalci dominiraju skupinom E. Nakon tri kola imaju maksimalni učinak, a danas bi domaćom pobjedom nad Armenijom mogli napraviti veliki korak prema obrani naslova, odnosno plasmanu na završni turnir. Za drugo mjesto borit će se Finska, Gruzija i Armenija. Bodovno Gruzijci stoje najbolje, budući da su svladali Armeniju u gostima i Finsku, kod koje danas gostuju, na domaćem parketu. No, Armenci i Gruzijci su se pronašli u problemu, budući da su rujanske utakmice protiv Finske (Armenija) i Portugala (Gruzija) igrali s Brazilcima koji nisu pet godina proveli u Armeniji odnosno Gruziji. Te utakmice su registrirane 5-0 u korist Finske i Portugala. Bodovno to nije napravilo razliku, budući da su Finci i Portugalci i na parketu slavili u tim utakmicama (Finska s 3-2, a Portugal s 4-2), no Finska bi današnjom pobjedom nad Gruzijom, koja više ne može koristiti sporne Brazilce, skočila na drugo mjesto, a u slučaju istog broja bodova s nekom drugom drugoplasiranom razlikom, tih 5-0 značajno bi im pomoglo u kontekstu gol-razlike.

Skupina E

4. kolo (listopad)

Finska - Gruzija, 17.10

Portugal - Armenija, 22.00

5. kolo (prosinac)

Armenija - Gruzija

Portugal - Finska

6. kolo (prosinac)

Finska - Armenija

Gruzija - Portugal



Tagovi

Hrvatska futsal reprezentacijasvjetsko prvenstvo u futsaluSvjetsko prvenstvo u futsalu 2024

Ostale Vijesti