Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Kako zamijeniti Petkovića?

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 10.05.24. | 08:00

“Dinamo tek treba vidjeti u kojem smjeru želi ići, ali odlaskom Petkovića sigurno bi više izgubili no što mogu zaraditi. A nemoguće je naći igrača istih osobina“, rekao je bivši Dinamov trener

Igra li Bruno Petković svoje zadnje utakmice za Dinamo? Odgovor na to pitanje dobit ćemo, naravno, tijekom ljeta, kad prijelazni rok preuzme eter, a maksimirski klub počne stvarati momčad za iduću sezonu. No, prema sadašnjim informacijama i trenutnom stanju na terenu, vrlo je izvjesno da će tako i biti. Petković ima posebnu klauzulu (2,5 milijuna eura), koju klub-kupac može aktivirati tijekom Eura u Njemačkoj, a, kako doznajemo, zainteresiranih ima. Nije to samo turski Galatasaray, kako javljaju turski mediji, navodno, postoje ozbiljne opcija i iz liga Petice, španjolske i njemačke. Petković će najesen napuniti 30 godina, specifičan je igrač, drugačijih igračkih navika, koji se možda i ne uklapa u baš svaki sustav. Međutim, Petković je, isto tako, nogometni genijalac, koji je svoje umijeće pokazao na najvećoj sceni, u najzahtjevnijim utakmicama i cijena za koju ga se može dovesti uistinu je povoljna. Čak i da se, da tako kažemo, ne uklapa u sustav!

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dakle, po onome što znamo, u Dinamu također računaju da će Petković ovog ljeta otići, priča u tom pravcu, takve su, očito, namjere svih strana. Premda, naravno, nitko ne može predvidjeti hoće li se to i dogoditi, hoće li u Maksimir s ponudom doći klub, koji će zadovoljiti i Petkovićeve apetite, igračke i financijske. Hoće li se pojaviti do spomenutog roka kad je na 'stolu' spomenuta odšteta? Nikad se ne zna kad je tržište u pitanju, može se, naravno, dogoditi da Petković i ostane, barem do zaključenja kvalifikacija za Ligu prvaka, ali, ponavljamo, Dinamo se sprema na njegov odlazak, njegov se transfer u Maksimiru smatra kao nešto vrlo izvjesno. Ode li, otići će nakon svoje, statistički najbolje sezone u Dinamu, 18 pogodaka i 9 asistencija, to još nije uspio dosegnuti u šest godina u modrom dresu, do kraja ima još pet utakmica i vjerojatno će doći do brojke 20. Od klubova iz HNL-a nije zabio još Varaždinu, Gorici i Rudešu. Potonjem još stigne zabiti u zadnjem kolu.

Važnost Dinama o Bruni Petković potvrdila se davno, ali i više puta ove sezone. Dok je bio ozlijeđen i nije igrao, patili su rezultati i igre, kad je u pravoj formi, ključna figura, tada i Dinamo igra dobro i pobjeđuje. A nikad se ne zna kad se može ukazati i presuditi utakmicu, kao nedavno na Rujevici. Zabio je pobjedničke ili važne golove i u Splitu i u Osijeku, jednostavno, Petković je, s kapetanskom trakom oko ruke, udarna Dinamova snaga. I nema nikakvog spora da će takvog igrača, takvu klasu biti teško nadoknaditi. Kako ga uopće zamijeniti? Svjedoci smo da je Dinamo u prošlosti uvijek pronašao zamjenu i za najbolje igrače. Uvijek su se ljudi pitali kako će bez ovoga ili bez onoga, ali u Maksimiru se uvijek ukazalo neko rješenje. Odlazili su, primjerice, zadnjih godina Olmo, Oršić, Majer, Ivanušec..., uvijek se, prije ili kasnije, ukazao netko tko je te igrače uspio nadomjestiti. Vjerojatno će jednog dana Dinamo zamijeniti i Petkovića, međutim, upravo ta njegova specifična rola na terenu, njegov način igrače, koji je postao i Dinamov način, donose dodatna pitanja uoči nove sezone.

"Ne znam koliko je sigurno da će Petković otići iz Dinama, ali ako doista ode za tih 2,5 milijuna eura, onda će Dinamo sigurno više izgubiti nego što može dobiti tih iznosom.", tvrdi Mario Cvitanović, bivši Dinamov trener, koji jako dobro zna kako je u Maksimiru teško zadovoljiti sve apetite i stvoriti na vrijeme momčad, koja će ganjati sve ciljeve.

"Znate kako je u Dinamu. Moraš pobjeđivati, osvajati trofeje, loviti Europu i biti tamo konkurentan, igrati za dojam, a istovremeno i stvarati mlade igrače. Po meni, Dinamo u ovom trenutku ima ispred sebe puno pitanja, na koja treba dati odgovore, nije to samo Petković i Modre na ljeto čeka ozbiljan posao. Što će biti s Baturinom, kakav će biti status tzv.senatora, na koga iz aktualnog kadra još računaju, što je s igračima koji se vraćaju s posudbi... Baš puno pitanja, ali slažem da je ono o Petkoviću jedno od najvažnijih, ali je i dio čitave te priče oko vizije i ideje Dinama u novoj sezoni."

Ono što je definitivno točno, odšteta od 2,5 milijuna eura ne može Modrima adekvatno zamijeniti Petkovića.

"Dakle, to nije novac za koji Dinamo može dovesti napadača Petkovićeve kvalitete, to je svima jasno. Po meni, ode li Petković, Dinamo nikako ne smije na tržištu tražiti igrača sličnoga njemu, jer takvoga neće pronaći. Ni po cijeni, niti po igračim osobinama. Naučili smo svih ovih godina koliko je Petković poseban, drugačiji, nije ni devetka ni desetka, igra drugačiji nogomet, s kojim je Dinamo srastao i navikao se na njegov stil. Znači, ode li Petković morat će Modri mijenjati neke druge stvari."

U tom slučaju bi, dakle, bilo logičnije mijenjati način igre, navikavati se na napadače drugog tipa?

"Da, ali kažem, to je pitanje Dinamove ideje i vizije budućnosti. Nisam unutra pa ne znam kako razmišljaju i što spremaju. Ali, primjerice, odluče li dovesti Miereza tada će trebati dovesti i krila drukčijih performansi, jer Mierez dobro funkcionira uz lopte s krila, a Dinamovi krilni igrači više ulaze u sredinu i završavaju akcije nego što ubacuju napadačima pred gol. Treba vidjeti kako posložiti momčad, kakvim se igračima okrenuti na tržištu, što Dinamo želi u idućoj sezoni. Ali, ono što je sigurno, odlaskom Petkovića puno bi više izgubio no što će na njemu zaraditi.", rekao je Mario Civtanović.

U svakom slučaju pred Dinamom je izazovno ljeto, a odlazak Brune Petkovića promijenio bi fizionomiju Dinamove momčad mnogo više nego odlasci svih prijašnjih zvijezda i ključnih igrača. Jer, svi su naučili igrati uz Petkovića, svi su se prilagodili njegovoj nepredvidljivosti, slobodi u igri, tome da, zapravo, nema čvrstu poziciju. I baš je ove sezone još jednom dokazao koliko je bitan, ne samo zbog golova i asistencija, već zbog općeg doprinosa, igre, autoriteta i respekta koji uživa kod suparnika. U ovom trenutku uistinu se čini nezamjenjivim, vidjet ćemo kako na njegov odlazak gledaju u Maksimiru i kakve će alternative tražiti. Ako ode, jer još uvijek je moguće i da ostane...




Tagovi

GNK DinamoBruno PetkovićMario CvitanovićHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti