REUTERS/Diego Vara
REUTERS/Diego Vara

Kako se u Brazilu stvarao 'europski kompleks'? Eh, kad bi Hrvatska nastavila ovaj sjajan niz...

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 07.12.22. | 11:10

Od zadnjeg naslova svjetskog prvaka 2002. Brazil je svaki put s Mundijala ispadao od europskih reprezentacija. Bilo bi lijepo kad bi ostao na tom putu

"Brazil već 20 godina nije izbacio europsku momčad s Mundijala. Zato su u Brazilu svi navijali za Japan, znaju da će im protiv Hrvatske biti teže", kazao je u razgovoru za Germanijak naš legendarni Eduardo da Silva.

Na isti detalj osvrnuo se i bivši Dinamov igrač, još jedan Brazilac, Etto.

"Činjenica je da Brazilci nisu od 2002. prošli europsku reprezentaciju u nokaut fazi. Ne znam zašto je to tako, je li to neki kompleks ili im Europljani iz nekog razloga ne odgovaraju. Zanimljivo je to zato što većina igrača igra u Europi i teško je obajsniti taj fenomen."

Ali, neka pozadina postoji, Brazil ima određeni 'europski kompleks'. Ili se možda doista radilo o spletu okolnosti, da su one najjače europske reprezentacije u završnicama Mundijala u zadnjih 20 godina, jednostavno, bile bolje i jače od Brazila. Kažu svi da Brazil nije imao ovakvu generaciju od 2002., govore to i rezultati, na zadnja četiri svjetska prvenstva, ispadali su Brazilci uvijek od europskih momčadi. Lagano prolazili sve ostale, poput Gane, Čilea, Kolumbije ili sad Južne Koreje, no kad na ispadanje igraju s Europljanima, onda natrče na zid.

BRAZIL - FRANCUSKA 0:1 - 1/4 FINALE 2006.

Dida, Cafu, Roberto Carlos, Kaka, Ronaldo, Ronaldinho, Robinho... Kakva momčad! Neki na kraju karijera, neki na vrhuncu, neki tek pred pravim iskorakom. Ali, hrpa talenta, nogometnog umijeća. Ipak, čitav je turnir to bio više karneval nego nogomet, iako je Brazil uvjerljivo prošao skupinu u kojoj je pobijedilo i Hrvatsku (1:0) pa u osmini finala dominirao i protiv Gane (3:0), dalje od četvrtfinala nije mogao. Taj opušteni štih i talent ispred discipline nisu bili dovoljni za odličnu Francusku. Budućeg svjetskog prvaka. Thierry Henry zabio je u 57. minuti za vodstvo, pokazalo se, i za pobjedu od 1:0. Svjetski prvaci iz 2002. i službeno su detronizirani.

NIZOZEMSKA - BRAZIL 2:1 - 1/4 FINALE 2010.

Sve je krenulo odlično za Brazilce, Robinho je zabio već u devetoj minuti. Međutim, završilo je porazom, ispadanjem. Bio je to dan iz noćne more za Felipea Mela. Prvo je 'pomogao' Wesleyju Sneijderu kod izjednačenja, od njega se lopta odbila u mrežu, a onda je zaradio i crveni karton i potopio sve nade Brazilaca u pobjedu. Isključen je kod rezultata 2:1 za Nizozemce, strijelac tog drugog pogotka opet je bio Sneijder. Brazilci su, inače, uoči tog dvoboja slovili za favorite, u osmini finala 3:0 su pobijedili Čile, međutim, Nizozemci su su pokazali snagu. Uostalom, stigli su i do finala, tamo izgubili od Španjolaca.

BRAZIL - NJEMAČKA 1:7 - 1/2 FINALE 2014.

Legendarna utakmica koja je ušla u anale svjetskog nogometa, Elf je protutnjao Brazilom i nanio Selecau najteži poraz u povijesti. No, imao je taj poraz uvertiru, Neymar je teško stradao u utakmici s Kolumbijom, ozljeda kralješnice, tako su govorili liječnici, gotovo ga je stajala i karijere, u polufinalu nije mogao igrati. Čitav je Brazil bio bijesan zbog Neymara, očajan što najbolji igrač ne može igrati, a pritisak osvajanja naslova na svom terenu bio je nemoguć. Brazil je, zapravo, utakmicu izgubio i prije no što je počela, no, nitko nije mogao očekivati da će poraz biti toliki, da će ih usred Brazila netko tako poniziti. Navodno su Nijemci nakon petog gola i malo pustili nogu s gasa, ali ipak stigli do 7:1.

BRAZIL - NIZOZEMSKA 0:3 - ZA 3. MJESTO 2014.

Nakon debakla u polufinalu, razbijena brazilska vojska nije se uspjela oporaviti, o brončanoj medalji ionako nije razmišljao. Da su mogli odustati, Brazilci vjerojatno ne bi ni igrali ovu utakmicu. Ali, morali su. Već u 14. minuti bilo je 2:0 za Nizozemce, zabili su van Persie i Blind, 'Tulipani' su do kraja zadržali prednost, a onda u sudačkoj nadoknadi i povisili rezultat na 3:0. golom Wijnalduma. Brazil je razočaravajuće odradio turnir na kojemu je bio predodređen za pobjedu. Bez Neymara nije išlo, no, pitanje je bi li i s njim uspjeli doći do ?Božice'.

BRAZIL - BELGIJA 1:2 - 1/4 FINALE 2018.

Još jednom ista priča. Nakon bijesa i ljutnje otprije četiri godine, Brazil je došao u Rusiju s namjerom da uzme trofej. I sve je išlo dobro do četvrtfinala. U osmini finala pao je Meksiko (2:0), golovima Neymara i Firmina, idući je suparnik bila Belgija. Hit momčad u naletu, predvođena sjajnim Hazardom i De Bruyneom. I, Belgija je bila bolja, konkretnija, efikasnija, već nakon pola sata vodila 2:0. Prvo je autogol zabio Fernandinho, zatim je strijelac bio De Bruyne. Renato Augusto smanjio je u 76. minuti, Brazil je imao šanse za izjednačenje, ali Belgija je izdržala i otišla u polufinale.

BRAZIL - HRVATSKA - 1/4 FINALE 2022.

Neka se 'europski kompleks' koji Brazilci imaju već 16 godina nastavi i u Kataru. Samo toliko o toj utakmici, zasad.




Tagovi

Brazilska nogometna reprezentacijaBrazilTiteKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti