REUTERS/Violeta Santos Moura
REUTERS/Violeta Santos Moura

Kako je lovac na talente i Perišićev suigrač stvorio hit Lige prvaka i doveo Klub u društvo nogometne elite

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 13.10.22. | 09:00

Carl Hoefkens, pravi čovjek na pravom mjestu u pravo vrijeme, odličan nos za talentirane igrače i pogođeni transferi. To je bio temelj priče na kojoj je belgijski velikan izgradio momčad koja je već nakon četiri kola izborila osminu finala Lige prvaka

Carl Hoefkens (44) bio je vrlo dobar nogometaš. Branič, koji je počeo u Lierseu, s kojim je bio i prvak Belgije, onda otišao u engleski Stoke, igrao u Championshipu. Voljeli su ga navijači i suigrači, tehnički je bio odličan, iz Stokea je otišao u ambiciozniji WBA. I s njim izborio Premiership, gdje je upisao 10 utakmica. Ipak, Hoefkens je najdublji trag još kao igrač ostavio u Bruggeu, po povratku iz Engleske tamo je igrao četiri godine, odigrao više od 130 utakmica. Bio je, između ostalog, dio momčadi koja se u Europskoj ligi 2010. suprotstavila Dinamu. Igrao je u obje utakmice, Modri su, podsjetimo, slavili u Bruggeu 2:0, dok je, uz promašeni kazneni udarac, u Zagrebu utakmica završila 0:0. Hoekfensov suigrač tih je sezona bio i Ivan Perišić, tada mladi igrač u naletu, već tada najbolji strijelav belgijske lige. Inače, prije dolaska u Brugge, odigrao je Hoefkens i 22 utakmice za belgijsku reprezentaciju, zabio je i jedan pogodak, a nakon Bruggea odigrao je još sezonu u Lierseu i Oostendeu, a onda karijeru završio u Manchesteru. Ne engleskom, već gibraltarskom.

Dakle, Hofkens nije pao s Marsa. Ni u nogomet ni u Brugge. Prvi posao nakon igračke karijere bio mu je u Knokkeu. Postao je klupski skaut, no, samo nekoliko mjeseci kasnije vratio se u Brugge. Na sličnu poziciju. Radio je u omladinskoj školi, skautirao, lovio talente, a istovremeno i trenirao igrače u U18 i U21 momčadi. Godinu kasnije, 2019., postao je član stožera prve momčadi. Dobio je, između ostalog, funkciju koordinatora između prve momčadi i Akademije te nastavio raditi kao skaut, pratiti mlade talente koji bi mogli doći u Brugge. U svibnju ove godine, konačno, postao je trener prve momčadi i pet mjeseci kasnije kreirao ponajveću senzaciju ovogodišnje Lige prvaka. Klub, kako, jednostavno, zovu Brugge, u četiri je kola skupio 10 bodova, izborio mjesto u osmini finala. K tome, još nije primio gol.

"Tajna? Nema tajne. Trener Hoefkens četiri je godine u klubu, radio je s mladim igračima i pratio ih, sad neke od njih vodi u prvoj momčadi. Igraju vrlo agresivno, s dobrom tranzicijom, pritom je Klub popunio momčad i s odličnim transferima, a Hoefkens je igračima ugradio mentalitet da se nikoga ne boje, da u svakoj utakmici mogu ići na pobjedu.", priča nam belgijski koelga Tomas, inače kroničar Bruggea.

I da, pogled na momčad potvrdit će njegove riječi. Brugge je zadnja dva ljeta potrošio više od 100 milijuna eura na pojačanja, dakako, pritom je puno i prodavao, otišli su igrači vrijedno oko 90 milijuna. Najskuplji među njima Charles de Katelaere, kojega je Milan platio 32 milijuna eura. Među pojačanjima odskače ime Romana Jaremčuka, koji je ovog ljeta stigao iz Benfice za 16 milijuna eura. Iako on, recimo, nije standardan u momčadi. No, osim njega stigli su mladi igrači, baš one koje je Hoefkens pratio u skautskim danima. Poput Nigerijca Raphaela Onyedike (21) iz Midtjyllanda, Bjorna Meijera (19) iz Groningena ili Ferrana Jutgle (23). Recimo, taj Jutgla stigao je iz Barcelone Atletic, kluba iz treće španjolske lige za pet milijuna eura u srpnju. Istina, odigrao je prošle sezone i šest utakmica za prvu momčad Barcelone, ali kad igrač ima 23 godine i uglavnom je u trećoj momčadi Barce, već se pomalo priča da neće napraviti veći iskorak u karijeri. No, Hoefkens je imao nos, doveo Jutglu i na press konferenciji uoči utakmice s Atelticom u Madridu (završilo je 0:0) dobio pitanje španjolskih novinara.

"Gospodine Hoefkens, mislite li da bi Jutgla trebao dobiti pozivi u španjolsku reprezentaciju za Katar?"

Naravno, Belgijac nije želio decidirano odgovoriti, prebacio je lopticu na Luisa Enriquea, međutim, sama činjenica da španjolski mediji spominju dojučerašnjeg marginaliziranog igrača kao potencijalnog reprezentativca puno govori o poslu koji Hoefkens radi u Brugge. Jutgla je u ova tri mjeseca koliko je u Bruggeu, odigrao 15 utakmica, zabio osam golova i tome dodao pet asistencija. Dva gola je, pritom, zabio u Ligi prvaka. Hoefkens je, čim je sjeo na klupu, vratio s posudbe iz AZ-a Ganca Kamila Sowaha (22), koji je, praktički, već bio otpisan. I od njega je stvorio važnog igrača, strijelca dva gola u Ligi prvaka. Ti mladići, plus, nekoliko iskusnih igrača i u samo nekoliko mjeseci Hoefkens je napravio respektabilnu pobjedničku momčad. Koja više nije sretna niti kad kod Atletica u Madridu odigra 0:0.

"Strašno smo narasli kao momčad. Ranije bi Brugge nakon ovakve utakmice bio sretan ako izgubi 1:0, otišli bismo kući zadovoljni. A sad... Postali smo momčad koja uvijek i svugdje igra na pobjedu i svim srcem želi pobjedu", kazao je Hoefkens nakon remija na Wandi Metropolitano. I dodao kako Brugge još nije ispunio sve ambicije.

"Želimo pobijediti u ostale dvije utakmice, želimo uvijek pobijediti. Jer, ako to uspijemo, onda ćemo i osvojiti ovu skupinu. Ne gledam ni u prošlost ni u budućnost. Kako, što, gdje ili s koliko bodova? Nije važno, samo želim pobjedu u idućoj utakmici.", jasan je trener, koji je, očito, svoj mentalitet prenio i na igrače.

Dive mu se i trenerski autoriteti u Belgiji, koji su bili sumnjičavi kad je preuzeo klupu. Recimo, poznati trener i ugledni izbornik Belgije Rene Vandereycken priznaje da je i on bio jedan od sumjičavaca.

"Kad je Hoefkens preuzeo klupu, bilo je upitno može li napraviti išta u Ligi prvaka. Ne toliko zbog sumnji u njegove kvalitete, već zato što je bilo upitno je li već spreman za ovu razinu nogometa. A sad je maknuo sve upitnike, On je uvjerljiv ne samo sa svojim planom igre, već i sa svojim zamjenama i načinom na koji navodi svoje igrače da rade sve šro traži od njih", nahvalio ga je iskusni Vandereycken.

Brugge, dakle, živi svoju bajku u Ligi prvaka, no, u domaćem prvenstva ipak malo šteka. Nakon 11 kola ima tri poraza i na trećem mjestu čak osam bodova manje od vodećeg Antwerpa. Nakon što je senzacionalno izborio plasman u osminu finala Lige prvaka, Brugge bi se sad ipak mogao okrenuti nacionalnom prvenstvu. Jer, samo preko njega može i iduće sezone u Ligu prvaka.

Liga prvaka, 4. kolo

Skupina B

Atletico – Club Brugge 0:0

Bayer – Porto 0:3





Tagovi

Carl HoefkensClub BruggeLiga prvaka

Ostale Vijesti