FRANCK FIFE/Action Images
FRANCK FIFE/Action Images

Kako je Lacika postao bracika i onda na Euru stao rame uz rame s najvećima na svijetu

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 19.06.21. | 20:20

Laszslo Kleniheisler odigrao je fantastičnu utakmicu protiv Francuza, za svoju predstavu nagrađen je epitetom igrača utakmice, a malo je pozato da je zimus malo nedostajalo da napusti Gradski vrt.

Zimske pripreme nogometaša Osijeka u Rovinju. Nenad Bjelica slagao je momčad za završni sprint s Dinamom u utrci za naslov prvaka i iz talijanske Genoe na posudbu doveo Petra Brleka. Zvučno pojačanje u veznom redu bio je prvi znak Laszlu Kleinheisleru da mu akcije za mjesto u početnoj postavi polako opadaju. Tako je i bilo, kada se javila mađarska Puskas Akademija sa željom da izdanak svoje škole vrati u Felcsut, baš nitko nije trepnuo. Bjelica je dao zeleno svjetlo zbog njegovih partija koje na jesen nisu bile uvjerljive, posao bio pred realizacijom, a onda je Laszlo poslije jednog ručka došao do glavnog klupskog menadžera i rekao mu otprilike sljedeće:

“Ja sam prezadovoljan u Osijeku, osjećam da napredujem na vašim treninzima i želim ostati do ljeta kako bih se izborio za svoju priliku”.

Nenad Bjelica je imao drugačije planove, ali na takav nastup igrača koji je u Gradski vrt stigao kao zvučno pojačanje nije mogao ostati ravnodušan. Posao s Mađarima je stopiran, Kleinheisler je ostao u Gradskom vrtu i krenuo “kopati” kako bi se izborio za svoje mjesto pod slavonskim suncem. I nije mu puno trebalo. Najprije je dobio priliku jer Brlek nije bio spreman, onda se ozlijedio Žaper, pa je do kraja sezone van stroja ostao Brlek i Kleinheisleru se otvorio prostor da dokaže Bjelici da nije pogriješio kada je pristao zadržati ga u kadru i omogućiti mu da se dokaže.

Kleinheisler je u proljetnom dijelu sezone postao ponajbolji igrač Osijeka, da nije bilo sjajnog Ramona Miereza nema baš nikakve dileme da bi bio prvo ime Bijelo-plavih, a njegovi golovi, osim što su bili “za prste polizati”, nosili su bodove. Bjelica je Laszlu pronašao idealnu poziciju gurnuvši ga malo bliže suparničkom golu, a ovaj uzvraćao prekrasnim golovima iz svoje artiljerije (čak pet od šest zabio je izvan kaznenog prostora).

Lacika, kako ga zovu u Osijeku, je tako postao bracik,a što je termin koji je u osječkom uličnom žargonu zasjenjen tek onim neizostavnim - lega. Laszlo je svojim golovima, požrtvovnošću, borbenošću i doprinosu momčadi postao jedan od ljubimaca navijača, a on skromno, samozatajno i pomalo sramežljivo spuštao glavu na komplimente koje je dobivao. Njegova deviza bio je i ostao - rad. Onaj s kojim je znao da će osvojiti Nenada Bjelicu i uvjeriti ga da je igrač za prvu postavu a ne za posudbu, ali i koji ga je doveo do toga da na utakmici Europskog prvenstva bude nagrađen epitetom igrača utakmice.

I to ne u nekom dvoboju bez uloga protiv suparnika koji nije atraktivan, već protiv moćne Francuske koja na Euru nosi status aktualnog svjetskog prvaka, a kojoj vezni red drže N’Golo Kante, Paul Pogba i Adrien Rabiot, redom veznjaci Chelseaja, Manchester Uniteda i Juventusa.

Kleinheisler je protiv Francuske odigrao beskompromisnu utakmicu, njegov izraz lica kada je potpuno iscrpljen u 84. minuti izlazio s travnjaka najbolje oslikava koliko se potrošio i što je sve dao, još jednom pokazavši da ne odustaje ni kada je otpisan.

„Ja nikada ne gubim. Ili pobjeđujem ili učim da bih bio bolji i uspješniji“, rekao je jednom prilikom i pokazao sjajnu crtu svog karaktera zahvaljujući kojem Nenad Bjelica sada zadovoljno trlja ruke sretan što je dozvolio Laszlu da ga razuvjeri i kao igrač Osijeka dokaže se na europskoj pozornici protiv najboljih igrača svijeta.


Tagovi

Laszlo KleinheislerOsijekMađarskaMađarska nogometna reprezentacijaFrancuskaFrancuska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2020Euro 2021

Ostale Vijesti