Pixsell
Pixsell

Kada ne zabiješ što moraš, primiš

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 02.03.23. | 07:28

Zagrebačka Lokomotiva i drugi put ove sezone prilično je namučila Dinamo na Maksimiru. Za razliku od nedavnog prvenstvenog dvoboja, u kojem je Dinamo slavio s 2:1, Lokomotiva je ovaj puta odigrala 'x', ali su je promašaji skupo koštali te su Modri u produžecima izborili plasman u polufinale Kupa...

Lokomotiva je jučer u Maksimiru imala ‘povijesnu’ priliku izbaciti Dinamo iz Kupa. Silvijo Čabraja iznenadio je s početnom postavom. Nominalno prvog napadača Sandra Kulenovića, igrača Dinama na posudbi u Kajzerici, ostavio je na klupi za pričuve, a u vrhu napada, u svojevrsnoj ulozi 'lažne devetke', krenuo je Ibrahima Aliyu, jedan od tragičara mlade Lokomotivine družine, o čemu više malo kasnije.

Lokomotiva je sjajno stajala u prvom poluvremenu, visokim presingom pritiskala je Dinamovu zadnju liniju i nije dozvoljavala da se od derbija 'ispuhani' Plavi 'razmašu' i razviju svoju kombinatornu igru.

Brzi Aliyu (21 godina), ali i mlada Lokomotivina trojka koja je igrala u malo povućenijoj ulozi - Lukas Kačavenda (20), Luka Stojković (19) i Silvio Goričan (23) - zadavali su jako puno problema Dinamovoj obrani, da bi u 38. uspjeli zabiti nakon jedne sjajne akcije. Aliyu je zadržao loptu na sredini terena, proigrao Stojkovića koji sjajnom dijagonalom pronalazi Goričana koji u maniri vrsnih golgetera matira Livakovića. Lokomotiva je na Maksimiru stigla do zasluženog vodstva.

Dinamo je prve prave prilike u prvoj dionici stvorio tek nakon primljenog gola.

Lokomotiva je bolje otvorila i nastavak te smo u 51, vidjeli jednu nesvakidašnju situaciju. Aliyu je potegao kontru, dodao do Sanda Kulenovića (ušao početkom nastavka) koji gura na stranu do Vladana Bubanje, a koji vraća povratnu loptu prema Stojkoviću. Mladi hrvatski reprezentativac je pucao, činilo se da lopta ide prema nebranjenom dijelu Dinamovog gola, a da lopta završi na pravom mjestu pobrinuo se Aliyu koji je zakucava u mrežu. Nigerijski napadač se, dakako, nalazio u zaleđu i gol nije priznat.

Dvojbeno je bi li Stojkovićeva lopta išla u mrežu ili ne, Silvijo Čabraja je nakon utakmice izjavio kako ni sam nije siguran u kojem je smjeru lopta išla, a nisu se mogli složiti niti njegovi igrači, ustvrdio je. Je li Stojkovićeva lopta trebala završiti u mreži, i odvesti Lokomotivu na prednost od 2:0, nikada nećemo znati.

No, znamo da jedna od najpoznatijih nogometnih floskula glasi: Ako ne zabiješ što moraš zabiti, primiš.

Tako je i bilo. Svega nekoliko minuta kasnije Josip Mišić je perfektnom loptom prebacio cijelu Lokomotivinu obranu, Dario Špikić je jednako perfektno primio i matirao sjajnog Nikolu Čavlinu za 1:1.

Mnogi su pomislili kako će se Dinamu napokon otvoriti, no to se nije dogodilo. Lokomotiva je nastavila prijetiti preko brzih i okomitih igrača, a u 62. minuti momčad s Kajzerice mogla je stići do novog vodstva. Kulenović je projurio po lijevoj strani, pucao, ali Livaković brani. Lopta se odbila do Stojkovića koji s tri metra loptu umjesto u mrežu šalje - preko gola.

Nakon serije Dinamovih prilika, od kojih je najupečatljivija bila greda Martina Baturine, ponovno Lokomotiva. Kulenović je izbio sam pred Livakovića, pucao iskosa, ali Livaković bravuroznom reakcijom nogom skida zicer Dinamovom napadaču na posudbi u Lokomotivi.

I, kako to u nogometu često biva, kada ne zabiješ ono što moraš, primiš. Josip Drmić je već u prvoj minuti produžetka zabio za preokret, a Robert Ljubičić je u 108. potvrdio prolaz Plavih.

Lokomotiva je odigrala još jednu dobru, zrelu i pametnu utakmicu. No, za pobijediti Dinamo na Maksimiru potrebno je realizirati ono što se 'mora zabiti'. Dinamo je jednostavno prejaka momčad koja ne oprašta takve promašaje. Toga je nakon utakmice svjestan bio i Čabraja, trener koji uvijek pokušava realno sagledati stanje na terenu.

"Mislim da smo odigrali korektnu utakmicu. Ostaje žal za tim porazom. Ali to je Dinamova kvaliteta, ima širi roster igrača. Malo smo jeftino primili drugi gol, a svoje šanse nismo realizirali. Ovako smo se uzaludno potrošili. Promašili smo dosta prilika, a niti jednu šansu nisu izrealizirali. Umorili smo se, nismo htjeli kalkulirati. Ali i Hajduk će se umoriti, probat ćemo se odmoriti, rekuperirati i probati se s Poljuda vratiti s pozitivnim rezultatom", rekao je nakon utakmice strateg Lokomotive koja se nakon tri uzastopna poraza sada mora 'vaditi' na Poljudu protiv Hajduka.

Sve u svemu Dinamo i Lokomotiva jučer su na Maksimiru odigrali jednu jako dobru utakmicu, obje momčadi igrale su s 'otvorenim gardom' te smo vidjeli puno prilika na obje strane. Da je dalje prošla Lokomotiva, ne bi bilo nezasluženo. No, za taj pothvat Plavo-bijeli morali su zabiti šanse koje se 'moraju zabiti'.

S jučerašnje utakmice ostaje samo žal jer su takav dvoboj gledalo svega 1236 gledatelja. Igrati utakmicu na radni dan u 15 sati očito i nema baš nekakvog smisla, no to je tema za neki drugi tekst...



Tagovi

Hrvatski nogometni kupLokomotiva ZagrebNK LokomotivaDinamo ZagrebGNK Dinamo

Ostale Vijesti