Pixsell
Pixsell

Jutro nakon pobjede: "Evo vam Kramarića, treba nam ovakav Kovačić, Livaja je neupitan, a Petković može još bolje. Već dugo nismo bili tako dobri!"

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 28.11.22. | 10:03

Hrvatska nogometna reprezentacija u četvrtak u 16 sati igra odlučujuću utakmicu s Belgijom za prolaz u osminu finala SP-a. Dojmove nakon prospavane noći medijima je otkrio izbornik Zlatko Dalić

Jutro nakon velike pobjede Hrvatske nad Kanadom, pred medije u Dohi izašao je izbornik reprezentacije Zlatko Dalić.

Prvo pitanje je bilo o intenzitetu Belgije.

"Ja mislim da je Belgija velik tim. Pet godina su bili prvi na FIFA ljestvici. Imaju dobrog izbornika. Možda intenzitet nije bio na razini, ali to nas neće opustiti. Idemo se spremiti za Belgiju. Mi poznamo njih, oni nas. Nije niti mudro pričati o intenzitetu Belgije...

Jel vas iznenadila izvedba Belgije u dvije utakmice?

"Malo su me iznenadili u prve dvije utakmice. Prvu su dobili iako nisu bili prvi što je odlika velikih momčadi. Siguran sam da nisu sretni time i očekujem bolju Belgiju protiv nas".

Koliko je Dalić bio pod stresom uoči Kanade?

"Kada bih napravio stresne trenutke... Svaka je takva. U svakoj jesi ili nisi, ali to smo mi. Dobili smo utakmicu, odigrali sjajno ali to je mali koračić. Ne zanosimo se. Malo smo se proveselili i dobro je došlo nakon stresa. Već jutros počinjemo raditi za Belgiju. Jučer smo istrčali 122 kilometara je fascinantan a oni manje od nas. A slove kao trkačka momčad. Jedna jako dobra utakmica i veću dugo nismo bili tako dobri u svim segmentima"

Kramarić i njegova igra, prozicija...?

"Tu dramu napravite mediji. Mi smo prije dvije godine riješili njegovu poziciju. Shvatio je, pomirio se. Šuti i vraća se... I evo Andreja Kramarića".

Kovačić je odigrao veliku utkamicu.

"Vezni red je igrao nekoliko godina skupa i kulminacija je bila srebro. Teško je nadomjestiti Rakitića, ali nama treba Kovačić kakav je jučer bio. Njegovo okomito osvajanje terena. Možda je najbrži. Dok se momčad mučila, on je držao ritam. Cijela ekipa je bila fantastična ali Andrej i Mateo za nijansu bolji."

Dalić nema potrebe mijenjati nešto za Belgiju.

Vidjet ćemo kakav je situacija. Svatko tko je ušao je opravdao. Znali smo da će ući Livaja na sat vremena. Razmišljali smo i o Budimiru. Ako uđe Petković, sačuvat ćemo ritam. S Budimirom ćemo biti više agresivni. Ipak, dovoljno je bilo agresije. Nemam potrebe puno lutati i mijenjati. Veseli me klupa koja može ući i zadržati ritam".

Ponovno malo o Belgiji.

"Cijenim ih. Možda je razlika što se u Hrvatskoj pojavilo nekoliko mlađih u odnosu na Rusiju koji nose energiju. Ne bih se upuštao u usporedbi Belgije sada i prije. Imam veliko poštavanje prema Martinezu".

Medije iz Belgije zanimalo je zašto Dalić smatra da su sjajni?

"Mi smo igrali s Belgijom jednu utakmicu, poraženi smo 1:0. Zadnjih 10 godina su na visokoj razini. Igraš sjajno. Osvojili su broncu, stalno su u završnicama".

Izbornik Kanade se nije javio.

"Dva puta sam u karijeri doživio to. Od izbornika Argentine i ovog sada. Nikad nisam otišao da nisam čestitao protivniku. Neću se baviti time. Koliko sam vidio on je dobar trener, perspektivan i ima ambiciju. Mlad je i naučit će".

Gdje ima rezerve još u odnosu na ovo do sada?

"Mi moramo Kanadu zaboraviti. Ako ne potvrdimo protiv Belgije, ništa nismo napravili. Ovo je presudno. Dva dana nam treba za odmor i da ponovimo isti pristup, želju i energiju. Imamo rezervi na bočnim pozicijama. Imamo prostor u okomitosti. Perišić je bio ozbiljan, drugačiju ulogu u odnosu na Maroko. Važno će biti da vezni red bude na razini. I da u defenzivi ne činimo greške. Mi moramo imati čvrst blok, brzu tranziciju i ne dozvoliti da nas kazne zbog naših grešaka i maknuti te crne rupe."

Kakav je dojam izbornika na dosadašnji dio turnira?

"Brazil je sjajan, Španjolska nije loša. Neki su kiksali kao Argentina i Njemačka ali njima idu na ruku drugi rezultati pa se vraćaju. Mnogo je teško po ovim uvjetima".

Marko Livaja?

"Problem je bila ozljeda i nije bio najspremniji. Igrama u Hajduku pokazao je kvalitetu. Jučer je imao odličnu priliku. Neupitan je. Može nam puno pomoći. Zabio je važan gol Austriji, sada. Imamo i Petkovića koji može još bolje. Čekam ga".

Jutro uoči utakmice posjetili su igrače navijači...

"Nakon prve utakmice smo osjećali da nemamo poruku. Jučer su osjetili da treba pomoć i vjetar u leđa. I to su napravili. Ti ne štede niti novce niti vrijeme. I drago mi je zbog njih da su bili veseli".

Između Njemačke i Španjolske, izbornik Dalić bira...

"Ikebana. Japan"



Tagovi

Zlatko DalićHrvatska nogometna reprezentacijaVatreniKatarSvjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Katar 2022

Ostale Vijesti