LEHTIKUVA/Action Images
LEHTIKUVA/Action Images

Još jedan rekord za Don Carla, Kraljevi u Helsinkiju do prvog trofeja u sezoni

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 10.08.22. | 22:54

Nije to bila 'ljepotica od utakmice', ali su Madriđani još jednom demonstrirali mentalitet šampiona. A iako imaju novaca 'koliko treba', to se naprosto ne može kupiti…

Još jednom je Kraljevski klub pokazao zašto ga mnogi smatraju najvećim klubom na svijetu. Iako su u današnji ogled protiv silno motiviranog Eintrachta ušli kao veliki favoriti, iznenađenje u sudaru dva ovako kvalitetna takmaca itekako je bilo moguće. No, kad je Kamada promašio ogromnu priliku u 14. minuti, mnogi su pogledom tražili daljinski upravljač kako bi promijenili program. Zašto bi, pobogu, netko gledao utakmicu u kojoj znaju finalni ishod? A on je, kad je Japanac promašio ono što protiv Real Madrida naprosto ne smiješ, svima bio znan.

Konačan rezultat bio je 2:0, zabili su Alaba (37.) i Benezama (65.), a Kraljevskom klubu ovo je bio peti trofej Uefinog Superkupa u klupskoj povjesti.

Od samog početka utakmice se Real postavio onako kako se to od njih i očekivalo. Kontrolirali su posjed, racionalnije trčali od Nijemaca koji su svjesni bili da su im kontre i polukontre najbolji mogući način da kreiraju senzaciju. Stali su u dupli blok, trčali s jedne na drugu stranu kao da sutra ne postoji, dok je Real rutinirano držao konce igre. Sigurno je igračima Eintracha u podsvijesti bio poraz od Bayerna koji ih je pregazio na početku nove sezone, a toga su sigurno bili svjesni i Madriđani.

No, prva prava prilika bila je ona prethodno spomenutog Kamade. Mendy je pogriješio, Borre sjajno uposlio Kamadu koji je mogao birati gdje će pucati, ali belgijska hobotnica se nije stisnula već je svojim pipcima prekrila svaki kutak gola kojeg brani. Courtois je još jednom pokazao da je jedan od najboljih svjetskih vratara, iako ga se rijetko u tom kontekstu spominje. Kad ste na golu Reala, jedna obrana znači kao njih 10 na golu nekog manjeg kluba, a Belgijac je opet isporučio kad je najviše trebalo.

Tri minute kasnije Benzema je umalo zabio, ali je Tuta izbio sa same gol linije, da bi onda u 24. minuti Knauff opet stavio na test belgijsku hobotnicu koja je još jednom ispit polaže s najvišom ocjenom. Kad je i to obranio, onda su i oni kojima Real nije najdraži klub rekli 'gotovo je'. Naravno, u korist Bijelih…

Igrala se 37. minuta utakmice kad je Real zabio prvi pogodak na današnjoj utakmici. Kako? Svakako samo ne lijepo. Kroos je izveo udarac iz kuta, uslijedilo je malo prebacivanja s jedne na drugu vratnicu, da bi onda Alaba ugurao loptu u mrežu. Bio mu je to drugi pogodak u karijeri Eintrachtu, prvog je zabio u dresu Bayerna (5:1) pod vodstvom Nike Kovača 2019. godine. Onda kao lijevi bek, danas kao stoper. A karijeru je započeo kao središnji veznjak i svojevremeno u reprezentaciji Austrije igrao kao polušpica.

U nastavku je aktualni prvak Europe ubacio u brzinu više. 'Gosti' iz Frankfurta kao da su bili svjesni da su svoje prilike propustili te da povratka više nema. A kad u Realu namirišu krv, ili u ovom slučaju nesigurnost protivnika i manjak samopouzdanja, onda je sveo gotovo.

Luka Modrić igru je napustio u 66. minuti, s tim da je tri minute ranije mogao postati asistent da je udarac Casemira završio u mreži, a ne gredi kako je to bio slučaj. Sjajno je odapeo defenzivni veznjak Reala, a otada pa sve nadalje, na terenu je postojala samo jedna momčad.

No, minutu prije nego li je Modrić napustio teren, Real Madrid je povećao vodstvo. Brzi vlak zvan Vinicius Jr. projurio je lijevom stranom, njegovo prizemno dodavanje u 16-erac pronalazi Benzemu, a onda… Ah, kao da je potrebno reći što se onda dogodilo. Trapp je ostao ukopan, a kapetan Reala zabio je svoj zabio je 324. pogodak otkako je stigao u Madrid čime je postao drugi najbolji strijelac u klupskoj povijesti. Do trona neće, prevelika je razlika između njega i Cristiana Ronalda, ali sama činjenica da je preskočio Raula vrijedna je divljenja.

Nakon tog pogotka, sve je utihnulo, ritam se smirio, svi su čekali samo jedno – kraj. Jer, svjesni su bili u Eintrachtu, svoje prilike su propustili i povratka više nema.

Inače, bit će ovo 94. trofej koji će završiti u klupskim vitrinama. S druge strane, Don Carlu Ancelottiju ovo je četvrti Superkup čime se odvojio na vrhu. Spomenuto natjecanje je dvaput osvajao na klupi Milana, dvaput na klupi Reala. Teško je reći da je najveći trener svih vremena, ali da je jedan od onih koji ima mjesto za stolom, sigurno je.

Madrižani su tako u prvoj utakmici nove sezone osvojili svoj novi trofej. Za četiri dana ih očekuje ogled s Almerijom, potom slijede Celta, Espanyol, Betis i Mallorca pa ih tek u šestom kolu La Lige očekuje derbi protiv gradskog rivala Atletica. Ne bi bilo nikakvo čudo da Real dotada osvoji maksimalan broj bodova, jer u formi će se samo dizati, dok su protivnici, uz dužno poštovanje, ipak nešto slabiji od onog današnjeg.

Zasluženo je Real slavio, mentalitet pobjednika demonstrirali su još jednom. I dojma smo da im to nikada neće dosaditi…

Superkup, finale

Helsinki, srijeda, 10. kolovoza

Real Madrid – Eintracht Frankfurt 2:0 (Alaba 37., Benzema 65.)


Tagovi

Real MadridEintracht FrankfurtSuperkupSuperkup EuropeSuperkup 2022

Ostale Vijesti