Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Jon Mersinaj za Germanijak: „Puna Kranjča bit će nam još veći poticaj, Albanija će na Euru imati svoje adute“

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 07.12.23. | 08:27

Pred okršaj Lokomotive i Hajduka ovaj petak u Kranjčevićevoj, porazgovarali smo s 24-godišnjim Jonom Mersinajem, igračem s najdužim stažem u aktualnoj momčadi Lokomotive.

Hajduk u Kranjčevićevu stiže kao osvajač neslužbene titule jesenskog prvaka, koja navijačima klubova donosi moralnu satisfakciju i veliki poticaj za proljetni dio sezone koji kreće u drugoj polovici siječnja. Hajduk ima devet bodova prednosti ispred Dinama, ali i dvije utakmice više. Uz to, Hajduk do kraja jeseni mora odraditi dva zagrebačka gostovanja kod ligaških rivala.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prije derbija u Maksimiru, 17. prosinca, Hajduk gostuje kod šestoplasirane Lokomotive. Lokosi cijelu jesen igraju dobro, namučili su Rijeku, Osijek i Dinamo. No, nakon reprezentativne pauze izgubili su u Kranjčevićevoj od Slavena, a onda i remizirali s Rudešom bez golova.

„Trebali smo bolje riješiti utakmice protiv Dinama i Osijeka kada smo izgubili prednost u zadnjim minutama. Jednostavno nam je pala koncentracija. Izgubili smo i neke bodove koje nismo smjeli i mislim da smo trebali imati dosta više bodova“, rekao nam je u uvodu razgovora Jon Mersinaj koji je u Zagreb prvi put stigao kao tinejdžer 2017. godine.

Ipak, svjetla točka u ovom posljednjem periodu je prolazak u četvrtfinale Kupa, na teškom gostovanju u Vukovaru.

„U Vukovaru je bila jako teška utakmica pogotovo jer je teren bio izrazito loš, ali ipak smo se pobjednički vratili u Zagreb“.

Lokomotivina momčad ima veliki potencijal, a Mersinaj je jedan od iskusnijih predvodnika te mlade momčadi, s više od 100 nastupa za zagrebački klub...

„Uvijek se trudim dati sve od sebe u svakoj utakmici. Nekad si zadovoljan rezultatom, drugi put ne. To je nogomet. Nadam se da ćemo završiti što bolje plasirani na tablici, probati napasti to četvrto-peto mjesto što bi bio veliki uspjeh budući da imamo najmlađu momčad u HNL-u“.

Ali, prije svega Hajduk. Bijeli su na +9, i +7 od Rijeke, no ako se poskliznu u Kranjčevićevoj ili Maksimiru mogli bi 2024. dočekati s +4 ili +3 i dvije utakmice više od Dinama.

„Kao i uvijek, očekujem jako tešku utakmicu. Mi izlazimo s ciljem da pobijedimo. Dat ćemo sve od sebe. Drago mi je da je interes za utakmicu velik. Bit će lijepo vidjeti punu Kranjču, a to će nam biti još veći poticaj za pobjedu“.

U ZAGREBU SE OSJEĆAM KAO DOMAĆIN

Mersinaj je, rekli smo, u Zagrebu već šest i pol godina. I, prilično se udomaćio u njemu...

„Jako mi se sviđa Zagreb i život ovdje. Osjećam se već kao domaćin, jezik sam skroz usavršio“, odgovara nam Mersinaj na tečnom Hrvatskom.

„U Lokomotivi sam odrastao i sve naučio. Svi u klubu su mi jako puno pomogli. U Zagrebu se nikad nisam osjećao sam. Lokomotiva mi je omogućila veliku priliku i povjerenje, posebno jer sam do seniora stigao iz juniorskog pogona“.

Naravno, kada je jedan igrač dugo u oređenom klubu, kada je standardan u prvoligašu treće države svijeta, uvijek postoji mogućnost odlaska...

„U ove posljednje dvije utakmice do kraja jeseni, isključivo sam koncentriran na Lokomotivu i ekipu. Ima li potencijalnih upita za mene, ne znam. Taj dio prepuštam klubu i mojem menadžeru“.

ZA EURO - NADA UMIRE ZADNJA

Mersinaj je preko Lokomotive stigao i do reprezentacije Albanije. U 2022. debitirao je u prijateljskoj utakmici protiv Estonije, a u kvalifikacijama za Euro, protiv Poljske i Moldove, Mersinaj je bio u zapisniku utakmice, ali nije ulazio u igru.

Prije svega, kako Albanci gledaju na 'skupinu smrti' s Europskim prvakom Italijom, osvajačem Lige nacija Španjolskom te trećom reprezentacijom svijeta i viceprvakom Lige nacija Hrvatskom? Mogu li napraviti iznenađenje?

„Svima u Albaniji je jasno da smo dobili izrazito tešku grupu. Dobro poznajemo protivnike. Riječ je o iznimno kvalitetnim reprezentacijama s odličnim spektrom igrača. Ali, mi znamo svoje kvalitete. Imamo svoje adute i vjerujem da ćemo se u lijepom svijetlu prikazati na Euru“.

A hoće li Mersinaj biti na Euru?

„Što se tiče poziva izbornika Sylvinha, nada umire posljednja“, govori kroz smijeh Mersinaj. „Na meni je truditi se svaki dan, naporno raditi u klubu, a kada dođe vrijeme za poziv, čekat ću ga i biti spreman“.



Tagovi

Jon MersinajLokomotiva ZagrebNK LokomotivaAlbanska nogometna reprezentacijaHrvatska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2024HajdukHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti