REUTERS/Tony Obrien
REUTERS/Tony Obrien

Jednom Čekićar, uvijek Čekićar: Legenda West Hama i dugogodišnji kapetan postao novi sportski direktor kluba

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 22.09.22. | 12:51

Službeno će novu ulogu preuzeti 2. siječnja, a ova vijest sigurno će razveseliti sve oni koji će zauvijek 'puhati mjehuriće'.

550 utakmica, 62 pogotka i 60 asistencija u svojoj karijeri Mark Noble dao je West Hamu, svojoj prvoj i jedinoj ljubavi, klubu čiji je član bio 22 godine i od kojeg se, u igračkom smislu, oprostio na kraju prošle sezone. Nema osobe na Otoku koja ne poštuje Noblea. Beskompromisni veznjak koji je uvijek odradio svoje, kojem nije bio problem staviti glavu gdje drugi ne bi nogu, koji je znao potegnuti iz daljine, ući iz drugog plana, pa čak i lijepo podvaliti loptu s vremena na vrijeme. Bio je utjelovljenje svega onoga što navijači West Hama žele od svojih igrača pa tako ne čudi što je baš on jedna od najvećih legendi u povijesti londonskog kluba.

Cijelu karijeru proveo je u West Hamu, s tim da je kao veoma mlad igrač dvije posudbe odradio u Hullu i Ipswichu. No, brzo se on vratio kući, na svoj Boylen Ground, gdje je malo po malo postao jedan od standardnih nositelja i lidera momčadi. Svaki trener West Hama, a među njima i Slaven Bilić, o njemu je pričao samo u superlativima, a kad se pogleda kakvi su sve igrači nosili dres Gordog Albiona, za Noblea se na Otoku voli istaknuti da je najbolji igrač koji nikada nije imao priliku braniti boje svoje zemlje.

Još prošle sezone bilo je očito kako Noble 'gubi korak'. Skupio je svega 21 nastup u svim natjecanjima (manje od 750 minuta) te je i njemu i ljudima u klubu bilo jasno kako je vrijeme za 'neke nove klince'. No, da je on to htio, Noble bi dobio novi ugovor, jer na treninzima se sigurno ne bi štedio, a u svlačionici bi pazio da sve bude kako treba biti. Na terenu je bio produžena ruka trenera, a u svlačionici glas koji kad se čuje, ostatak društva svoja usta drži zatvorenima.

Ipak, odlučio je reći dosta. Nije htio velebne oproštaje, revijalne utakmice i blještavilo kakvo premijerligaški svijet voli. Njegov um je kovan drugačije. Oprostio se kako to ratnici rade, uz dva tri snažna klizeća starta, uz dva-tri prigovora sucu i uz veliki pljesak publici. Ali, u West Hamu se nisu mogli tek tako oprostiti od svojeg najvećeg ratnika, staviti dva novčića na njegove oči kako bi se platio lađar koji ga mora prevesti preko rijeke Stiks i pustiti ga u neki bolji svijet, već su mimo dogovora napravili veliki oproštaj. Bilo je emotivno, kako navijačima, tako i njemu samom, Očekivano, pala je i pokoja suza, ali ne previše. Uostalom, svima je bilo jasno da Noble neće nigdje. On je West Ham, West Ham je on.

I tako, nakon manjeg odmora, na što on zapravo nije navikao, čovjek koji na svojoj lijevoj ruci ima rimskim brojevima istetoviran dan kad se na Upton Parku odigrala posljednja utakmica (10. svibnja 2016., op.a.), vraća se u klub. Stigla je potvrda da će Mark Noble, službeno od 2. siječnja 2023. godine, postati novi sportski direktor West Hama. Fotografija na kojoj je uredno počešljan, u 'odijelu od tisuća dolara', gdje pozira na tribinama… Sve je to lijepo, ali svima koji pamte njegove igračke dane u glavi će uvijek imati onog čovjeka prljavog dresa, pokrpane glave i žara u očima. Mogao je birati poziciju koju je htio, u klubu bi mu sve dali, baš kao što je on dao njemu, a odluka je na kraju pala na to da će on sada biti jedan od glavnih kad se bude trebala donijeti odluka je li neki igrač 'za West Ham' ili nije.

Premier lige nema, 10-ak dana u fokusu su reprezentacije, ali ako danas u Londonu vidite nekog nogometnog fanatika kako s osmijehom korača kroz grad, velika je vjerojatnost da je riječ o navijaču West Hama. Danas na poslu sigurno neće zabušavati, baš kao ni u omiljenom pubu gdje će svratiti poslije kako bi 'nazdravili za svojeg kapetana'. Nije prvi put, a sigurno ni posljednji…



Tagovi

Mark NobleWest Ham

Ostale Vijesti