Jedini zid koji Meksiku treba: Kako je hit-golman SP 2014. uskrsnuo iza druge najgore obrane Primere?

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 07.02.17. | 09:43

Giullermo Ochoa statistički je drugi najbolji vratar Europe po broju obrana!

Što mislite, kada bi vas netko pitao koji golmani su u top pet liga Europe ove sezone došli do najvećeg broja obrana, što bi rekli? Hugo Lloris? Thibaut Curtois? Marc Andre Ter Stegen? Vjerujte mi, ne bi vam se isplatilo stavljati novce, jer bi gotovo sigurno te iste novce izgubili.

Gotovo nevjerojatno zvuči da su statistički najbolji vratari u ligama petice ove sezone Burnleyjev Tom Heaton, koji je uvelike pomogao stabilnom brođenju svoje momčadi u Premiershipu ove sezone putem čak 103 obrane, te meksički vratar na golu Granade, Guillermo Ochoa, koji je sakupio 88 obrana nakon sinoćnje utakmice protiv Las Palmasa.

U fokus je Ochoa došao još 2014., kada je na Svjetskom prvenstvu u Brazilu u utakmici skupine A – one iste u kojoj je bila i Hrvatska - protiv domaćina bio čovjek utakmice, sakupivši seriju nevjerojatnih obrana koje su pridonijele činjenici da je Meksiko izborio veliki remi (0:0). Meksiko je tada nesretno ispao u osmini finala, kada je Huntelaar u 94. minuti realizirao jedanaesterac za pobjedu 2:1, ali je Ochoa ostao upamćen kao hit vratar tog prvenstva, uz čuvara mreže Kostarike Keylora Navasa koji je nakon tog prvenstva zaradio transfer u madridski Real.

Ochoa, tada proglašen sedmim statistički najboljim golmanom svijeta po izboru Međunarodne federacije nogometnih povjesničara i statističara se također tog ljeta otisnuo u Španjolsku iz francuskog Ajaccia, doduše u redove Malage. Iako se spominjalo kako je te zime na pragu veliki transfer Meksikanca u Liverpool, do njega nikada nije došlo, a on je sam ispao iz konkurencije i uloge prvog vratara Malage. Carlos Kameni, kamerunski vratar, dobio je prednost, a Ochoa je ove sezone odlučio kako mu treba više utakmica od prve minute, stoga ga je klub odlučio poslati na posudbu u Granadu, za koju se od početka znalo da ih očekuje grčevita borba za opstanak u Primeri.

Ochoa je bogme dobio izazov koji je tražio, došavši u momčad s drugom najgorom obranom u ligi. Ali, sa pet bodova koliko ih još dijeli od zone spasa, veliki dio zasluga za održavanje Granade relativno iznad vode ima upravo „Meksički zid“, kako su prozvali vratara nakon tog SP u Brazilu, što dobiva potpuno nove konotacije danas. Tridesetjednogodišnjak je ove sezone briljantan, s učinkom od gotovo 70 obrana šuteva upućenih unutar njegovog šesnaesterca. Iako to govori koliko je loše postavljena u prosjeku Granadina obrana, koja ima tendenciju braniti se duboko ali istovremeno ne može spriječiti protivnike da im bombardiraju gol s manje od 16 metara, mogu zahvaliti višem entitetu što na golu imaju meksičkog internacionalca.

Ochoin ugovor s Malagom ističe u kolovozu ove godine, a bit će zanimljivo vidjeti koliko će udavača stajati u redu za njegov potpis ukoliko svojim obranama omogući Granadi i sedmu uzastopnu sezonu u najvišem rangu španjolskog nogometa – uspjeh koji nisu postigli još od 1976. godine.

(Foto: Action Images)  

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Guillermo Ochoa

Ostale Vijesti