WOLFGANG RATTAY/Action Images
WOLFGANG RATTAY/Action Images

Je li blaga ozljeda Luke Modrića dobra stvar za hrvatsku reprezentaciju?

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 31.08.21. | 08:08

Hrvatska će silom prilika morati igrati bez svojeg najboljeg igrača.

Hrvatska nogometna reprezentacija u srijedu (1. rujna) igra prvu od tri iznimno bitne utakmice kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. Nastavak lova na novu svjetsku medalju kreće na moskovskom Lužnikiju, stadionu na kojem je hrvatski nogomet, a vjerojatno i sport upisao najveću pobjedu svih vremena i zagarantirao nam minimalno srebro na Svjetskom prvenstvu u nogometu.

(2.75) Rusija (3.10) Hrvatska (2.70)

Nakon Rusije, Hrvatska u subotu (4. rujna) putuje u Bratislavu na utakmicu protiv Slovačke, a onda u utorak (7. rujna) na Poljudu dočekuje Sloveniju.

Ono što je sigurno, Hrvatska će u Moskvi i Bratislavi, a ako voda ne dođe do grla i u Splitu, igrati bez svojeg kapetana i najboljeg igrača.

Luka Modrić zadobio je ozljedu aduktora. To, srećom, nije teška ozljeda no dovoljno je jaka da Luka preskoči dva neugodna gostovanja i bude pod upitnikom za domaći dvoboj protiv Slovenije.

A to možda i nije loša stvar za hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

Luka Modrić je po nogometnom umijeću te momčadskim i individualnim uspjesima koje je ostvario u karijeri, najbolji hrvatski nogometaš svih vremena, a vjerojatno i najbolji sportaš. Biti proglašen najboljim igračem uvjerljivo najpopularnijeg i najrasprostranjenijeg sporta na globusu je nešto što, uz sve dužno poštovanje ostalima, nije pošlo za rukom niti jednom drugom hrvatskom sportašu.

I u ovom trenutku, s 36 na leđima, Luka Modrić je najbolji igrač hrvatske nogometne reprezentacije. A to nije mala stvar, jer u reprezentaciji igraju Mateo Kovačić, Ivan Perišić, Marcelo Brozović, Andrej Kramarić i sva ostala plejada visokorangiranih i traženih europskih igrača. Luka Modrić je to dokazao i na nedavnom Europskom prvenstvu.

Nedavno je prošlo 15 godina od kada je debitirao za reprezentaciju. Pod pokojnim Zlatkom 'Cicom' Kranjčarom parirao je Leu Messiju u utakmici između Hrvatske i Argentine u Baselu, a onda je kroz cijelu karijeru nastavio parirati po mnogima najvećem igraču svih vremena.

Iza Luke Modrića je već sedam velikih natjecanja. Hrvatska je posljednjih 15 godina ovisila o Luki Modriću. Da nije bilo njega, Hrvatska vjerojatno ne bi bila druga na svijetu niti bi u tom periodu igrala sedam od osam velikih natjecanja. A pitanje je bi li se svi preostali reprezentativci ovako dobro razvili i postali ovako kvalitetni da u reprezentaciji nisu igrali s Lukom Modrićem.

Era Luke Modrića će završiti. Nadamo se ne prije finala Svjetskog prvenstva u Kataru, no ovaj reprezentativni ciklus će svakako biti posljednji u Modrićevoj karijeri.

Kako god da završi kampanja Katar 2022, Modrić će se nakon iste oprostiti od reprezentacije, a ubrzo vjerujemo i od nogometa. Luka Modrić će po završetku Svjetskog prvenstva 2022 imati 37 i pol godina.

Hrvatska će tada morati krenuti dalje, a mi se sada vraćamo na naslov ovog teksta – možda za Hrvatsku ne bi bilo loše da se krene navikavati na život bez Modrića dok je Modrić još uvijek tu.

Hrvatska na Modrićevim pozicijama ima čitavu plejadu kvalitetnih igrača. U aktualnom kadru Modrićevu poziciju centralnog ili defenzivnog veznjaka mogu pokriti Marcelo Brozović, Mateo Kovačić, Nikola Moro, pa i polivalentni Nikola Vlašić i Mario Pašalić.

Na toj poziciji Hrvatska još ima Tomu Bašića, Luku Sučića, Marka Roga, Kristijana Jakića, Bartola Franjića, Filipa Krovinovića, Marija Čuića, Adriana Libera, Ivana Šunjića, Filipa Bradarića, Antu Palaversu, Marka Bulata, Josipa Mišića, Domagoja Pavičića, Stanka Jurića, Tibora Halilovića, Mihaela Žapera

Mnoga od ovih imena nikada neće zaigrati za reprezentaciju, oni su samo potvrda širine koju Hrvatska ima na Modrićevoj glavnoj poziciji.

Ako, pak, uzmemo poziciju 'desetke', koju je Modrić nerijetko igrao u reprezentaciji, izuzev ranije spomenutih Kovačića, Vlašića i Pašalića, polušpicu mogu igrati i Andrej Kramarić, Bruno Petković, Marko Livaja, Lovro Majer, Luka Ivanušec, a stižu još Gabriel Vidović, Lukas Kačavenda, Martin Baturina, Ivan Šaranić

“Luku je nemoguće zamijeniti i nadomjestiti, ali zato svi ostali igrači moraju preuzeti veću količinu odgovornosti, oni iskusniji pogotovo. Luku se ne može zamijeniti jednim igračem, već svi drugi moraju preuzeti više odgovornosti“, rekao je na nedavnoj konferenciji za medije Zlatko Dalić.

Sve u svemu perspektiva na Modrićevoj poziciji je velika. Neovisno o ozljedi aduktora, zbog kojega Modrića neće biti protiv Rusije i Slovačke, a nadamo se da neće biti potreban ni protiv Slovenije, možda ne bi za izbornika bilo loše početi forsirati formaciju bez Luke Modrića u udarnih 11.

Tako bi se Hrvatska privikavala na život bez Luke Modrića dok je on još uvijek tu. Hrvatska bi se privikavala na život bez Modrića dok je on još uvijek dio reprezentacije, dok on još uvijek može ući u nastavku utakmice i prelomiti dvoboj. Dok još uvijek, kada zagusti, može odigrati što god treba, pa i od prve minute.

Samim time hrvatska reprezentacija doživjet će puno manji 'šok' kada se Luka Modrić zaista oprosti.

"Bit će nam teško bez Luke i njegove pomoći, ali na to se moramo privikavati. Neće Luka s nama biti vječno, vjerujem da ćemo ga zamijeniti kao momčad, jer njega ne možemo mijenjati po onoj šahovskoj “figura za figuru”, tvrdi Dalić.

Modrić će za 10 dana napuniti 36 godina, Modrić će se i u Real Madridu sve više trošiti. Kao što i najveće NBA zvijezde pred kraj karijere sele na klupu, kako bi ih se najbolje iskoristilo u krucijalnim trenucima utakmica, možda ne bi bilo loše da i Luka Modrić preseli na klupu, kako bi svojim ulaskom u igru mijenjao tijek utakmica, ali i kako bi se olakšala tranzicija u 'postmodrićevsko' razdoblje.


Tagovi

HrvatskaHrvatska nogometna reprezentacijaLuka ModrićZlatko Dalić

Ostale Vijesti