Marko Prpic/PIXSELL
Marko Prpic/PIXSELL

Jakov Puljić za Germanijak: "Vitoria je nezgodna, no Hajduk može proći, a atmosfera u Guimaraesu je slična kao na Poljudu“

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 03.08.22. | 09:30

Razgovarali smo s hrvatski napadačem koji se susreo s idućim protivnikom Bijelih u prošlom pretkolu Konferencijske lige...

Pred punim Poljudom u četvrtak 4. kolovoza istrčat će Hajduk protiv Vitorije Guimaraes u 3. pretkolu Konferencijske lige. Bijeli će u prvoj utakmici biti bez bivšeg stopera budućeg protivnika Tonija Borevkovića koji odrađuje suspenziju zbog crvenog kartona koji je zaradio za Rio Ave. No, tu je novo pojačanje na stoperskoj poziciji Chidozie Awaziem koji bi se već u četvrtak mogao predstaviti splitskoj publici. Valdas Dambrauskas spremao je momčad i analizirao budućeg protivnika koji je do utakmica s Hajdukom stigao izbacivši mađarsku Puskas Akademiju. Čekali su hajdukovci boljeg iz dvoboja portugalskog i mađarskog kluba u kojem je Vitoria pobjedom u prvoj utakmici osigurala prolaz.

Uzvrat u Mađarskoj prošao je bez golova i pobjednika, a u njemu je zaigralo jedno poznato HNL lice. Za mađarski klub od prošlog ljeta nastupa napadač Jakov Puljić, a utakmica uzvrata mu je bila prva nakon ozljede zbog koje je propustio gotovo cijelu prošlu polusezonu. U dresu Rijeke ostao je upamćen na Rujevici statistikom iz sezone 18/19 kad je u 29 nastupa zabio 16 golova i 10 puta asistirao, a dobra igra u dresu poljske Jagiellonije donijele su mu transfer u Puskas Akademiju.

(2.40) Hajduk (3.05) Vitoria (2.90)

Bivši napadač Cibalije, Inter Zaprešića, Lokomotive i Rijeke otkrio nam je odmah u uvodu razgovora kakva je Vitoria momčad.

„Prema naprijed su jako opasno. Nas su glatko pobijedili u Guimaraesu, a kod nas u uzvratu im je nekoliko igrača nedostajalo i igrali su malo zatvorenije. Što se tiče ofenzivnog dijela jako su nezgodni, a u obrani imaju dosta propusta jer im se bekovi dosta visoko dižu i ostavljaju iza puno prostora. Tu će Hajduk imati prednost ako bude dobar u otvaranju na kontre. Morat će biti i oprezni dosta jer su njihovi ofenzivci jako opasni među kojima bih istaknuo 'desetku' Tiaga Silvu koji im je glavni pokretač. Također su im i krila jako nezgodna“, otkrio nam je Puljić.

U prvom susretu je portugalska momčad dobila Puskas Akademiju u praktički tri poteza, a vezni red Vitorije im je praktički najveća snaga. Međutim, u uzvratu su ostali sterilni.

„Nisu napravili ništa jer vjerujem da su u tu utakmicu ušli dosta rezervirano čuvati rezultat. Tako nisu bili toliko goropadni. Plus, atmosfera je bitno drugačija kod nas i kod njih. Tamo je bila stvarno dobra atmosfera, slična onoj na Poljudu. Mislim da će biti nezgodno Hajduku tamo, kao što će i njima biti na Poljudu.“

S obzirom na igru bekova Vitorije ova utakmica bi mogla biti ona u kojoj će se razmahati Hajdukov dragulj na krilu Stipe Biuk.

„Sigurno da bi to mogla biti njegova utakmica. Oni su jako dobri ofenzivno, njihov lijevi bek se jako puno diže prema naprijed, ali ostavlja dosta prostora natrag. Vjerujem da je to već i struka u Hajduku dobro analizirala i pronašla njihove slabosti te da će ih iznenaditi i proći u ovoj fazi.“

Hajdučko srce Marka Livaju svi vide kao najveću snagu, a Puljić nam je otkrio u kojim igračima još vidi prednosti Bijelih.

„Meni se sviđa i Filip Krovinović. On je jedan od kreatora uz Livaju. Snaga Hajduka je u tome što je zadržana okosnica momčadi od vratara Lovre Kalinića, preko Livaje, Krovinovića, Fossatija, Grgića i drugih. To je okosnica koja drži momčad i vjerujem da će proći Portugalce, ali će biti dosta teško. Svaka utakmica je za sebe i vjerujem da će uspjeti u prolazu. Bit će sigurno zanimljivo i jedva čekam pogledati te utakmice.“

(2.40) Hajduk (3.05) Vitoria (2.90)

Dotaknuli smo se i te atmosfere na stadionima koju nam je ranije spomenuo. Imao je prilike igrati i na Poljudu te na stadionu D. Alfonso Henriques u Guimaraesu, a zanimalo nas je kakve su sličnosti i razlike.

„Fanatizam nije možda kao u Splitu, ali nazire se nešto tako. Koliko sam skužio imaju dvije frakcije navijača, ali u globalu kad krene utakmica navija cijeli stadion. Bude to slično kao na Poljudu, ali u malo manjem broju je bilo protiv nas. Bit će sigurno zanimljiva utakmica. Po meni je Hajduk uvijek favorit na Poljudu, a u Guimaraesu će biti malo nezgodno s obzirom na to da i oni imaju dobru atmosferu i igrače.“

Na kraju smo porazgovarali i o očekivanjima u HNL-u za novu sezonu.

„Vjerujem da će Rijeci trebati još vremena da se uhodaju jer su doveli dosta igrača, a dosta ih je i otišlo. Kao igrač Rijeke osjetio sam koliko je sve tamo dobro i organizirano, a nekako ih opet svi izvan otpisuju unaprijed. Već su godinama u vrhu i ne padaju kako većina očekuje, no oni i dalje dovode respektabilne igrače s renomeom inozemstva. Bit će i ove sezone konkurentni, samo je pitanje vremena da se uigraju. Teško je uvijek na startu sezone jer su uvijek protivnici nezgodni i nepoznati pa se događaju kiksevi kakav se primjerice dogodio Osijeku. Vjerujem da Bjelica radi dobar posao i da će ih izvući da budu konkurentni kao prošle sezone. Nadam se da će ova sezona biti neizvjesna do posljednjeg trenutka kao i prošle. To je dobro za hrvatski nogomet, ali i igrače da imaju taj naboj. Mislim da će se Rijeka i Osijek boriti s Dinamom i Hajdukom za vrh. Tko će biti prvak teško je prognozirati na početku. Hajduk ako zadrži formu iz prošle sezone i nastave kako su startali mislim da će biti jako opasni za titulu. Dinamo sam po sebi radi pravi posao s najvećim budžetom i s pravim igračima će biti standardno dobri. Najuža borba će biti između njih za naslov, a tu su Rijeka i Osijek pa se nadam da će što duže biti borba što više klubova da bude zanimljivije prvenstvo“, zaključio je Puljić.


Tagovi

Jakov PuljićKonferencijska ligaVitoria GuimaraesPuskas AkademijaHajduk

Ostale Vijesti