Anke Waelischmiller/Sven Simon/DPA
Anke Waelischmiller/Sven Simon/DPA

Jakić za Germanijak: "Pametnije mi je da potražim novu sredinu ako želim na Euro, ima zainteresiranih klubova"

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 16.01.24. | 12:00

Hrvatski nogometaš voli i rukomet pa gleda sve naše utakmice uživo, kada mu to obaveze dopuštaju, dakako

Nogometaša frankfurtskog Eintrachta i brončanog hrvatskog reprezentativca iz Katara, Kristijana Jakića, sreli smo u Mannheimu. Ondje je došao sa svojom djevojkom Lucijom pratiti našu rukometnu reprezentaciju na Europskom prvenstvu koje se održava u Njemačkoj. Nažalost, dramatični remi protiv Austrijanaca i njemu je kidao živce, ali je svejedno s osmijehom nakon utakmice porazgovarao s nama, kako o rukometu, tako i o situaciji u Eintrachtu u kojemu se, nažalost, posljednjih mjeseci zbog ozljede nije naigrao. Ozljeda koljena mučila ga je od rujna prošle godine, a kada bi se stanje popravilo, nakon nekoliko treninga bi se bol opet vratila i tako u krug, do te mjere da nije mogao nikako stati na nogu.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Vjerujemo da nije bilo lako sve te mjesece provesti pod ozljedama, ali sada se polako vraćate. Protiv Leipziga ste dobili 20 minuta, a uz to je i Eintracht pobijedio.

"Sigurno da nije bilo lako, ali u glavi sam ostao smiren i uvijek kažem - to je Božji put tako da u tom trenutku je tako moralo biti, hvala dragome Bogu što sada nemam ozljeda, vratio sam se na pripreme potpuno zdrav. Drago mi je to, nadam se da ću ove sezone više igrati i dobiti više povjerenja, jer mi to treba ako mislim biti u širim planovima izbornika Dalića za Euro. Nadam se da će mi trener malo pomalo davati minute, evo zadnju utakmicu sam ušao pa da se tako, ako Bog da, izborim za prvu poziciju."

Znači li to da ipak ne razmišljate o odlasku?

"Još je prijelazni rok. Pričat ćemo još koji dan. Ima nekoliko klubova koji su zainteresirani za moje usluge, ali moram prvo popričati s ljudima iz kluba da vidimo što je najbolje i za mene i za njih. Moram vidjeti žele li me pustiti."

Ipak, nije nam otkrio o kojim se klubovima radi, no nije u Eintrachtu sve toliko crno.

Imate ugovor s Frankfurtom ugovor do 2026., pretpostavljam da ste s klubom kao takvim onda i zadovoljni, samo nedostaje minutaža. Uz to je tu i Hrvoje Smolčić, a stigao je i Saša Kalajdžić, austrijski dvometarski napadač.

"U klubu je i ekipna i navijačka atmosfera fenomenalna. Svi igrači su prizemni, svatko ti želi pomoći, stvarno jako dobra svlačionica. Imaju jako dobar 'team spirit', što bi se reklo. Da imam bolju minutažu, vjerojatno ne bih razmišljao o odlasku, ali kako se bliži Euro, mislim da mi je pametnije da potražim novu sredinu ako tu neću dobivati minute koje mi trebaju da se nametnem širem kadru izbornika."

Jeste li razgovarali s izbornikom?

"Nisam."

U veznoj liniji je povelika gužva među Vatrenima, imate se s kime 'potući' za pozicije.

"U veznoj liniji imamo najviše kvalitetnih igrača, ali ja vjerujem u sebe i dat ću sve od sebe da u ovih šest mjeseci napravim najbolje moguće i da pokušam odigrati na najboljoj mogućoj razini jer trenutno, u ovoj situaciji, ja moram odigrati duplo bolje nego ostali ako želim biti na spisku. Nadam se iskreno da ću se izboriti i da ću otići na to Europsko prvenstvo."

Činite se doista emotivni i iskreni dok to govorite.

"Velika mi je želja, stvarno", iskreno nam je priznao.

VELIKI RUKOMETNI OBOŽAVATELJ

Prvu ste utakmicu gledali kod kuće, ali sada ste došli u Mannheim.

“Mislim da je i vama jasno da sam izgubio dosta živaca, ali to je standardno za hrvatsku reprezentaciju i za nas Hrvate, haha. Ali živce ćemo vratiti, izgubljeni bod nažalost ne možemo, ali nadam se da ćemo već u utorak uzeti dva boda koja će nam jako puno značiti. U utorak očekujem već jako dobru utakmicu od naših momaka i naravno, ako mi obaveze dozvole, ja dolazim i na tu utakmicu."

Idete onda i u Köln?

"Ne znam je li to pravi klub za mene" nasmijao se Kristijan šaleći se malo na račun bundesligaškog fenjeraša, ali je dodao: "Rukometaše mislim pratiti do kraja, na koju god utakmicu budem mogao ići."

I vi ste kao mali trenirali rukomet…

“Znate ono, kada je pauza od nogometa, svaki sport želiš probati, tako da sam se oprobao i u rukometu. Bio sam golman! Ali eto, na moju valjda sreću, odabrao sam nogomet.”

U redovima naših na ovom Euru zbog ozljede nema vašeg dobrog prijatelja Davida Mandića. Komentirate li s njim prvenstvo?

“Svaki dan se čujemo, konstantno, sad tijekom utakmice isto, haha. Bio je malo nervozan. Žao mi je što je ozlijeđen, želim mu brz oporavak, da što prije zaliječi to i da se vrati jer mislim da je jako važan.”

Njegov prezimenjak Mandić je sjajan na golu cijelu sezonu, kako u klubu tako i u reprezentaciji.

“Sigurno, sjajan, vrhunski vratar. Ne samo on. Mislim da ne moramo mariti za budućnost vratara, a i cijele reprezentacije. Nadam se da će nastaviti cijelo prvenstvo tako.”

Ono što je Luka Modrić vama u nogometnoj, Domagoj Duvnjak je sada u rukometnoj reprezentaciji. 

“Naravno da uz reprezentaciju nekad volim pogledati i rukometnu Bundesligu, tako da veliko poštovanje za Duvnjaka imam. Vidjeli ste i sami kada je ušao kakav je pljesak i vrisak s tribina dobio, to vam sve znači. Moje su riječi nakon toga i nebitne. 




Tagovi

Kristijan JakićEuropsko prvenstvo za rukometaše 2024.hrvatska rukometna reprezentacijaEintracht Frankfurt

Ostale Vijesti