Goran Kovačić/PIXSELL
Goran Kovačić/PIXSELL

Ivan Leko bi mogao preuzeti belgijskog velikana!

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 03.01.24. | 11:09

Deseterostruki prvak Belgije je nedavno smijenio trenera zbog slabih rezultata

Hrvatski stručnjak Ivan Leko, koji je sezonu započeo na klupi Hajduka, uskoro bi mogao pronaći novog poslodavca. Naime, Leko je na meti Standard Liega, pišu belgijski mediji, s tim valja naglasiti kako Leko nije 'na korak do' klupe Standarda, već je jedna od opcija za novog trenera.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Standard je belgijski velikan koju ove sezone igra ispod svih očekivanja. Trenutno su deveti u Jupiler Pro ligi zbog čega je nakon samo pola godine otkaz dobio Carl Hoefkens. Leko se spominje kao jedan od njegovih potencijalnih nasljednika, što zapravo i nije neko veliko iznenađenje budući da je Splićanin u Belgiji ostavio dubok trag te su u Standardu Hrvati uvijek bili iznimno cijenjeni.

Leko je u Belgiji vodio OH Leuven, Sint-Truiden, Club Brugge te Antwerp, s tim da je jedan od rijetkih trenera koji je u Belgiji osvojio – sve što je mogao! Prvo je u sezoni 17/18. s Club Bruggeom bio prvak, godinu kasnije je s istim klubom osvojio Superkup, da bi onda u sezoni 19./20. s Antwerpom osvojio Belgijski nogometni kup.

Standard je pak posljednji naslov prvaka Belgije osvojio prije 15 godina, a posljednji trofej (Kup) prije šest godina.

Leko, ako postigne dogovor sa Standardom, neće baš doći u najsređeniji klub na svijetu. Naime, belgijski mediji ističu kako će Standrad za 2023. godinu prijaviti dug od 20 milijuna eura, s tim da u klubu vjeruju da će minus do kraja sezone uspjeti smanjiti za pet milijuna eura.

Financijska situacija, dakle, nije takva da će Leki biti uslišane sve želje, što bi svakako moglo hrvatskog stratega dovesti u probleme budući da se od njega očekuje 'instant rezultat' ukoliko postigne dogovor s glavnim ludima kompanije 777 Partners koja je 2022. godine kupila klub za 55 milijuna eura. Navijačima to i nije najbolje sjelo budući da su prošle godine javno protestirali protiv novih vlasnika koji, po njima, nisu pokazali jasnu ambiciju da klub vrate na stare staze slave.

Istaknimo za kraj da bi Leko, ako preuzme Standard, postao peti Hrvat na klupi belgijskog velikana nakon Vlatka Markovića, Tomislava Ivića, Željka Mijača i Luke Peruzovića. Jasno, uvjerljivo najveći trag u klubu je ostavio Tomislav Ivić, ujedno jedan i od najvećih hrvatskih trenera svih vremena, koji je u Standardu bio u dva mandata – u prvom kao trener, a u drugom kao voditelj omladinskog pogona.

U svakom slučaju, izgleda kako se Leko neće dugo zadržati na burzi. Standardu treba svježe krvi, a Leki treba neki novi izazov. Hoće li uskoro doći do dogovora? U ovom je trenutku teško prognozirati, ali takav ishod nikoga ne bi iznenadio… (I.A.S.)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Ivan LekoStandardStandard LiegeJupiler liga

Ostale Vijesti