ISLAND: Debitanti žele nastaviti pozitivan trend pokrenut na Euru 2016.

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 30.05.18. | 10:29

Za Vikinge bi prolazak skupine bio veliki uspjeh.

Ususret 21. Svjetskom prvenstvu u nogometu, koje se od 14. lipnja do 15. srpnja igra u Rusiji, predstavljamo sve reprezentacije s predstojećeg natjecanja. Nakon što smo predstavili skupine A, B i C te Hrvatsku, Nigeriju i Argentinu iz skupine D, danas predstavljamo posljednju reprezentaciju četvrte skupine, Island.

Skupina A

> RUSIJA: Domaćin s ostarjelom reprezentacijom želi proći skupinu SP-a
> SAUDIJSKA ARABIJA: Apsolutni autsajderi love uspjeh iz SAD-a
> EGIPAT: Mohamed Salah i pomoćno osoblje
> URUGVAJ: Posljednja prilika za Suareza i Cavanija

Skupina B

> PORTUGAL: Europski prvaci favoriti su iz sjene
> ŠPANJOLSKA: Nisu više superiorni, ali su i dalje pri samom svjetskom vrhu
> MAROKO: Zanimljiva reprezentacija želi ugroziti Portugal i Španjolsku
> IRAN: Autsajderi skupine traže prvi prolaz u osminu finala

Skupina C

> FRANCUSKA: Jedan od favorita natjecanja pršti od talenta
> AUSTRALIJA: Četiri Hrvata žele iznenaditi Dansku i Peru
> DANSKA: Eriksen, dobra forma i povoljni raspored garancija su drugog kruga
> PERU: Kao što su i Vatreni saznali, podcijenite ih na vlastitu odgovornost

Skupina D

> HRVATSKA: Generacija jača od Vatrenih 88., ali karakterno slabija
> NIGERIJA: O rezultatu Super Orlova ovisit će otvaranje prvenstva protiv Hrvatske
> ARGENTINA: Messijeva istina – hoće li postati najveći svih vremena?

Put do Rusije

Island je plasman na prvenstvo izborio nakon što je u neugodnoj skupini s Hrvatskom, Turskom, Ukrajinom, Finskom i Kosovom osvojio prvo mjesto s 22 boda u 10 utakmica. Tijekom kvalifikacija isprofilirali su se kao snažna domaćinska momčad uknjiživši stopostotni učinak u pet utakmica na vlastitom terenu. Hrvatskoj su javnosti poznati iz dva duela s Vatrenima, 0:2 porazu na Maksimiru te 1:0 pobjedi koju je donio branič Magnusson pogotkom u 90. minuti.

> Island osvaja naslov, tečaj 200,00

Povijest na Svjetskim prvenstvima

Ovo će Islandu biti debitantski nastup na Svjetskom prvenstvu. U svojoj povijesti upisali su samo jedan nastup na velikim natjecanjima, kada su na EURO-u 2016 bili najugodnije iznenađenje prvenstva. Na putu do povijesnog četvrtfinala izbacili su Englesku u osmini finala, a sa turnira ih je ispratila Francuska s visokih 5-2.

> Island prolazi skupinu, tečaj 3,50

Postava

Veliki hendikep predstavljat će izostanak Kolbeina Sigthorssona. Iza sjajnog napadača, ujedno i drugog najboljeg strijelca u povijesti reprezentacije, velika je kalvarija s ozljedom koljena, zbog čega je propustio praktički pune dvije sezone. No, dobra je vijest da je momčad standardizirana kroz kvalifikacije, te da će kompletna postava koja je osigurala plasman u Rusiju, na raspolaganju biti i na samom prvenstvu. To se primarno odnosi na iskusni obrambeni bedem kojeg predvode Saevarsson, Arnason i Ragnar Sigurdsson. U veznom redu sve se vrti oko Gylfi Sigurdssona, dok će u napadu uz Finnbogasona, svoju priliku čekati Bodvarsson.

Najveća zvijezda – Gylfi Sigurdsson

Veznjak Evertona bez ikakve je dvojbe glavna zvijezda momčadi, usprkos ozljedi zbog koje je čak bilo dvojbeno hoće li se oporaviti do početka prvenstva. Iza njega je solidna premijerna sezona u Evertonu, nakon što je prošlog ljeta Swansea inkasirao 50 milijuna eura od njegove prodaje na Goodison Park. Za Everton je odigrao 35 utakmica do sredine ožujka, kada je ozljedom koljena okončao  klupsku sezonu. Na terene se vraća u pripremnim utakmicama protiv Norveške i Gane, koje će poslužiti kao posljednja priprema Islandu za Svjetsko prvenstvo.

Izbornik – Heimir Hallgrimsson

Cijelu igračku i trenersku karijeru Hallgrimsson je proveo na Islandu. Od listopada 2011. godine dio je stručnog stožera reprezentacije. Prvo je dvije godine bio pomoćnik švedskom stručnjaku Larsu Lagerbacku, da bi od 2013. zajedno vodili reprezentaciju, uključujući i sjajan nastup na EURO-u 2016. Od veljače 2017. Lagerback je preuzeo reprezentaciju Norveške, te je Hallgrimsson konačno postao samostalan izbornik.

Prognoza

Momčad je vrlo iskusna po godinama, a nakon EURO-a imaju i iskustvo igranja velikog natjecanja. Međutim, dojma smo da su u Francuskoj doživjeli svoj vrhunac, te da će u teškoj skupini s Nigerijom, Argentinom i Hrvatskom svoje sudjelovanje okončati u grupnoj fazi.

> Kompletnu razradu tečaja za nastup Islanda na Svjetskom prvenstvu pogledajte OVDJE.

Raspored

16.06. Argentina – Island
22.06. Nigerija – Island
26.06. Island - Hrvatska

(Foto: Reuters)

 


Tagovi

Islandska nogometna reprezentacijaRusija 2018Svjetsko prvenstvo u nogometuGylfi Sigurdsson

Ostale Vijesti