Igor Šoban/Pixsell
Igor Šoban/Pixsell

Iskupljenje ili senzacija za finale? (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 05.04.23. | 08:02

Dinamo opet na Šubićevcu, na staadionu koji mu je ove sezone donio puno muka. Ovaj put igra se polufinale Kupa, ulog je najveći, Šibenčani sanjaju veliku pobjedu

Kad Anti Čačiću spomenete Šubićevac, vjerojatno mu se odmah zavrti u glavi. Istina, to je stadion na kojemu je lani Dinamo i službeno osvojio naslov prvaka, u vrhunskoj atmosferi i velikom slavlju njegovih navijača. No, otad su crne slike već zamijenile te lijepe uspomene, Šubićevac i Šibenik ove su sezone Modrima veliki uzrok stresa. U prvom dijelu sezone onaj Dinamo koji je igrao Ligu prvaka prošao je pobjednički (1:2), ali ostao bez Boška Šutala koji se teško ozlijedio i još nije spreman za nastupe. Žalili su se Dinamovi igrači tada na travnjak, mnogi su se u Zagreb vratili načetih mišića i zglobova. A prije 20-ak dana, još crnija uspomena, poraz (2:1) i početak negativnog niza koji i dalje traje. Dinamo je u krizi, o tome se manje-više sve zna, Ante Čačić pod velikim pritiskom, Dinamo bez nekoliko važnih igrača, a mora pobijediti, plan B sad ne postoji. Polufinale Kupa, ulog je najveći mogući.

Podijeljeni su Dinamovi navijači zadnjih dana, posebno oni koji gorljivo strepe nad sudbinom kluba do kraja sezone i pitaju se 'kako će se sve ovo završiti?'. Mnogi više ne vjeruju u Antu Čačića, a neki bi radije potpisali ispadanje iz Kupa nego prvenstveni poraz od Lokomotive u subotu. Kad bi mogli birati. No, Čačić i igrači ne mogu birati, oni moraju pobijediti i jednu i drugu utakmicu, Dinamo mora do kraja biti u igri za oba trofeja. Petkovića i Perića nema od ranije, neće, po svemu sudeći, igrati niti Ivanušec, ako njima pridodamo i Ademija i Oršića koji su otišli za stalno, onda možemo zaključiti da Dinamo nema petoricu igrača, nositelja momčadi iz Lige prvaka. Ali, u Maksimiru ne postoji alibi, večeras u Šibeniku igra samo pobjeda. Odnosno, da budemo jasniji, prolaz.

"Što je tu je, kakva god bila situacija, nemamo se pravo odricati našeg cilja, ambicija, napada na dvostruku krunu. Ovo je utakmica kojom se dolazi u finale. Učinit ćemo sve da tamo budemo", rekao je u najavi Ante Čačić i spomenuo da i igrači imaju odgovornost, da i oni moraju pokazati koliko vrijede.

"Igrači su svjesni i svoje odgovornosti da moramo pružiti maksimum."

U zadnje vrijeme Dinamo zabija premalo, samo četiri pogotka u zadnjih pet utakmica. To se već na Šubićevcu mora promijeniti.

"Istina je da u zadnje vrijeme nismo bili učinkoviti, ali imali smo u Gorici dosta prilika, mogli smo u prvom dijelu riješiti utakmicu, onda primimo taj gol Mitrovića. To nam se dogodilo i u Puli. Očekujem da nam krene realizacija, a ako to tako bude, onda će rezultati biti bolji. Nema razloga za paniku.", još uvijek smireno djeluje Čačić, iako je nemoguće da i on ne zna da mu se u Maksimiru već traži nasljednik na klupi, koji bi već sutra, u slučaju današnjeg neuspjeha, mogao voditi trening.

Dok Dinamu finale donosi iskupljenje i, zapravo, nešto očekivano, Šibenčanima bi to bila prava senzacija. Klub, koji se i dalje bori za ostanak i glavni muje cilj očuvanje HNL statusa, pobjedom nad Dinamom izborila bi svoje drugo finale u povijesti. Iako, dakle, Šibenčani nemaju europsku licencu i osvajanje Kupa, osim podizanja trofeja i upisivanja u povijest, ne bi im donijela nastup u Konferencijskoj ligi, motiv je, svakako, na maksimumu.

"Bez obzira na licencu, svakom je san igrati neko finale, a znamo da Šibenik nije previše puta imao takvu priliku.", reći će trener Damir Čanadi, koji najavljuje najbolji sastav, iako ima problema s kadrom. Neće igrati nijedan lijevi bek, niti Kvesić niti Mina, a na vratima će biti mladi vratar Antonio Đaković, umjesto odličnog Rogića.

"Antonio je zaslužio povjerenje. Na početku sezone nije bilo tako, bilo je stvari koje je trebalo ispravljati i raditi na njima, no sada sam zadovoljan, svakako se radi o budućnosti kluba, koji će uskoro dobiti još prilika.", rekao je Čanadi o svom golmanu.

I, bez obzira na Dinamovu krizu, na slabu formu i realizaciju, bila bi senzacija da Šibenčani, koji niti nemaju UEFA-inu licencu, izbace Modre i izbore finale na Rujevici. Da Dinamo drugi put u sezoni padne na Šubičevcu? Ne sumnjamo da bi se Maksimir u tom slučaju dodatno potresao i da upravo to svi u Dinamu žele izbjeći, traži se izlazak iz tog kruga. Je li onda ipak red na jednu pravu, odličnu Dinamovu predstavu? Iskupljenje za finale Kupa?

MOGUĆI SASTAV ŠIBENIKA (3-4-3)


MOGUĆI SASTAV DINAMA (4-1-4-1)


Utakmica Šibenika i Dinama počinje u 17:30 sati (MaxSport 1). Glavni je sudac Dario Bel (Osijek), pomoćnici su Marjan Tomas (Osijek) i Kruno Šarić (Županja). VAR je Mario Zebec (Cestica), a AVAR Jerko Crnčić (Zagreb).



Tagovi

NK ŠibenikGNK DinamoHrvatski nogometni kupAnte ČačićDamir Čanadi

Ostale Vijesti