Ipak odzvonilo legendi Bayerna: Kovač dovodi reinkarnaciju Neuera

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 07.10.19. | 19:31

Proljetos je sa njemačkom U-21 reprezentacijom osvojio europsko srebro.

Posljednjih tjedana bili smo svjedocima novog njemačkog ''vratarskog rata'' na relaciji vjerojatno dva trenutno najbolja njemačka golmana, Manuela Neuera i Marc-Andrea Ter Stegena, sličan onom između Olivera Kahna i Jensa Lehmanna prije 15-ak godina.

Neuer je dugogodišnji oslonac i Bayerna i njemačke reprezentacije, s kojima je osvajao, između ostalog, Ligu prvaka i naslov svjetskog prvaka 2014., te je tijekom svoje karijere većeg njenog dijela bio prepoznat kao jedan od, ako ne najbolji golman svijeta.

Međutim, Ter Stegen zadnjih je godina postepeno gradio imidž nepremostivog bedema Barcelone, te su njegove nevjerojatne obrane često glavni lajtmotiv highlightsa i YouTube kompilacija. S obzirom da u njemačkom nogometu postoji kult golmana, koji su redovito jedni od najautoritativnijih i najpouzdanijih figura reprezentacije (povijesno prije svega je to bilo učahureno u likovima Seppa Maiera i Olivera Kahna), Nijemci nevoljko dozvoljavaju ekspresno detroniziranje nacionalne golmanske ikone prije prirodne smjene generacija.

Tome u prilog ide činjenica da je Ter Stegen bio zacementiran za klupu u dvije reprezentativne utakmice protiv Nizozemske i Sjeverne Irske, tijekom tjedana kada brani u formi života. Sukladno tome, mediji su oformili ad-hoc ''radnu grupu'' sastavljenu od umirovljenih njemačkih golmana kako bi dobili profesionalno mišljenje na temu tko bi trebao biti trenutno prvi vratar reprezentacije, i Barcin čuvar mreže je odnio pobjedu.

Neuer je ovog oužujka napunio 33 godine. I dok nije u pitanju dob previše kritična za vratare, minula sezona pokazala je da je golmanska legenda sve sklonija ozljedama. Problemi s mišićima, listom i prstom učinile su da ne bude na raspolaganju dobar dio druge polusezone u 2019., a ozljeda metatarzalne kosti udaljila ga je s terena punih godinu dana između travanja 2017. i 2018.

Na žalost nogometnih romantičara i pobornika sad već Bayernove golmanske legende, i na Allianz Areni su svjesni toga. Jasno je kao dan, a u ponedjeljak je došla i službena potvrda, da Kovač i uprava kao nasljednika Neuera vide njegovu, po mnogim parametrima, mlađu kopiju, Alexandera Nübela. Radi se od golmanu Schalkea – otkuda je Neuer, kao rođeni gelzenkiršanin (??) i stigao u Bayern. 193 centimetra visokom – isto kao i Neuer – rođenom deset godina kasnije.

O genezi ovog sve izglednijeg transfera već smo pisali na Germanijaku.

Nübelu ugovor sa Schalkeom ističe na ljeto, a oduševio je izvedbom u utakmici u kojoj je Schalke remizirao protiv Kölna. Osim Bayerna, zainteresiran je i RB Leipzig, no ne sumnjamo kako su Bavarci, kao što je to uvijek po pitanju bilo čega u njemačkom nogometu, stalni vlasnici prava na ''prvi picka drafta''.

Ostaje da vidimo hoće li Neueru njegov status i stare zasluge kupiti još nešto vremena i priliku za ''novo golmansko proljeće'' ili će u Münchenu, u skladu sa već uhodanom praksom najbogatijih europskihh nogometnih giganata, požuriti po mlado pojačanje dok je još na tržištu.

(foto: Reuters)


Tagovi

Oliver KahnManuel NeuerAlexander NubelNiko KovačBayern

Ostale Vijesti