Foto: Mićo Martić Facebook
Foto: Mićo Martić Facebook

INTERVJU – Mićo Martić: Uspio sam nagovoriti kapetana da se vrati i zabije 100. gol za reprezentaciju, ako smo pobijedili Španjolsku, možemo i Hrvatsku

Vrijeme Čitanja: 11min | sub. 18.12.21. | 08:26

Pred prijateljski dvomeč u sklopu priprema za Futsal Euro 2022. između Finske i Hrvatske u Finskoj, porazgovarali smo s proslavljenim hrvatskim futsal trenerom i jednim od najutjecajnijih svjetskih trenera koji posljednjih devet godina obnaša funkciju trenera Finske - Mićom Martićem.

Euro 2022 pred samim je vratima, nizozemske vlasti objavile su kako država ulazi u lockdown najranije do 14. siječnja iduće godine i tako poremetile planove brojnim zaljubljenicima u futsal koji su početkom godine željeli otputovati u Zemlju tulipana i, osim u sjajnom futsalu, uživati u brojnim kanalićima na kojima su Amsterdam i Groningen izgrađeni.

Pred hrvatskom futsal reprezentacijom posljednji je izazov u 2021. godini nakon kojeg će hrvatski stručni stožer odrediti konačni popis putnika za Euro 2022. koje se od 19. siječnja do 6. veljače održava u Nizozemskoj.

Točnije, pred Hrvatskom su dva izazova. Prijateljske utakmice protiv još jednog sudionika Eura, ujedno i debitanta, futsal reprezentacije Finske. Prva utakmica igra se u Espou 19. prosinca u 14 sati po hrvatskom vremenu, a druga u Tampereu dan kasnije u 17 sati.

S obzirom na to da smo već odradili razgovore s izbornikom Hrvatske Marinkom Mavrovićem i njegovim pomoćnikom Dujom Maretićem, a na klupi finske sjedi naš proslavljeni bivši reprezentativac i izbornik, Mićo Martić, odlučili smo najaviti utakmicu iz finske perspektive. No, kako je Martić, iako to za sebe nikada neće reći, jedan od najvećih i najutjecajnijih trenerskih stručnjaka u svijetu futsala, istinski zaljubljenik u ovaj sport, pravi futsal fanatik u pozitivnom smislu, nije nam manjkalo tema o jednom od najrasporstranjenijih svjetskih sportova.

Martića smo uhvatili u četvrtak, nakon treninga s reprezentacijom. Finska je, kao i cijeli svijet, suočena s pandemijom koja uzrokuje COVID 19, no na utakmicama između Finske i naše reprezentacije bit će publike. Finci su, tvrdi Martić, discipliniran narod, s visokom razinom procijepljenosti. COVID-mjere postoje, ali nisu rigorozne.

“Jako mi je drago jer nam je u goste stigla Hrvatska. Prije svega jer je to moja država i moja reprezentacija. Drugo, Hrvatska se nalazi među top pet najjačih reprezentacija Europe. Na Europskom prvenstvu igramo protiv Kazakhstana koji je četvrti, Italije koja je šesta i Slovenije koja je 10., jedno mjesto iznad nas. Hrvatska je u rangu naših protivnika i bit će nam odlična provjera za Euro, da vidimo gdje stojimo u odnosu na bolje rangirane reprezentacije i što možemo popraviti do početka turnira”.

Finska se u recentnoj povijesti dokazala kao europska reprezentacija protiv koje nitko ne može doći do pobjede lagano. U travnju 2019. Finska je u prijateljskoj utakmici svladala Španjolsku s 1:0 (drugu je izgubila s 1:2), onda je napravila prvoklasni uspjeh i ostala neporažena u kvalifikacijskoj grupi za Svjetsko prvenstvo. S domaćinima Portugalom (aktualnim europskim i svjetskim prvakom) odigrala je neriješeno, kao i s reprezentacijom Italije koja je ispala iz daljnjeg natjecanja. Finska je pobjedom nad također jakom Bjelorusijom izborila repasaž za Litvu u kojem je na kraju izgubila od Srbije s ukupnih 5:6.

U kvalifikacijama za aktualni Euro Finska je kao druga u skupini, iza Italije, a ispred Belgije i Crne Gore izborila plasman na prvo veliko natjecanje u povijesti.

“Kada igramo protiv jačih reprezentacija od sebe cilj je biti kompetitivan. Od konačnog rezultata uvijek mi je bilo bitnije da igrači daju sve od sebe. Onda si nikada ne možeš ništa zamjeriti. Rezultat će te onda već nekako pomaziti. Mi smo odigrali nekoliko odličnih utakmica protiv najjačih reprezentacija, u nekima smo imali i sreće. Ako smo uspjeli pobijediti Španjolsku, možemo i Hrvatsku”.

Mićo Martić FacebookMićo Martić Facebook

Prvi čovjek reprezentacije Finske je 36-godišnji kapetan Panu Autio. Ovaj branič, apsolutna legenda finskog futsala, nedavno se oprostio od reprezentacije, no Mićo Martić uspio ga je nagovoriti da s klina skine reprezentativne indoorsice i povede svoju reprezentaciju u posljednju bitku, povijesni nastup na velikom natjecanju.

“Oprostio se s 99 golova za reprezentaciju. Nagovorio sam ga zbog njega samoga. Nema puno igrača koji su zabili 100 golova za reprezentaciju, u futsalu ih ima svega nekoliko. Falcao, Manuel Tobias, Ricardinho, možda i Shamsaei u Iranu. Rekao sam mu da će jednoga dana pričati svojoj djeci i unucima kako je zabio 100 golova za reprezentaciju. Taj 100. je uspio zabiti u listopadu protiv Poljske, a sada će odigrati još i Euro, stići do 150 nastupa, a onda se i definitivno oprostiti”.

Martić za dvoboje s Hrvatskom može računati na sve igrače, poštedjet će jedino ljevaka Sergeija Kursunova koji ima problema s desnim koljenom.

“Hrvatska je kvalitetnija reprezentacija od nas, to pokazuju njeni rezultati i način na koji igra. S nekim promjenama koje su se dogodile u hrvatskom futsalu naša reprezentacija postala je vrlo konkurentna. Hrvatska je uvijek imala dobre pivote, u ovoj generaciji ima ih jedno tri, četiri. Ima odličnu igru ‘jedan na jedan’, sve ono što Finskoj fali. Mi moramo dosta kemijati, često preskačemo igru. Dobro držimo posjed lopte protiv slabijih reprezentacija, no kada igramo protiv jačih prepustimo je suparniku”, rekao je Martić koji je nakon igranja za hrvatsku futsal reprezentaciju od njenih samih početaka (1994.-2001.), vodio našu izabranu vrstu pet godina (2004.-2009.).

S izbornikom hrvatske Marinkom Mavrovićem dobro se poznaje iz igračkih dana, a za ovaj dvoboj dogovorili su se u ‘sekundi’.

Ako zaustavimo hrvatske pivote, ako nam golmani imaju svoj dan i ako uspijemo iskoristiti prekide, možemo se nadati uspjehu. Svoje dečke uvijek učim da nema nepobjedivih, da sve ovisi o nama i u svaku utakmicu ulazimo s ciljem da pobijedimo. Ono što ne mogu podnijeti je preplašeni igrač. Takvi su bili Finci na početku, sada više nisu”, rekao je Martić, u čijem je stožeru jedan od najboljih trenera vratara u svijetu Dušan Matić iz Srbije te još jedan Hrvat, doktor reprezentacije, u slobodno vrijeme futsal golman, Martin Nonković.

MIćo Martić FacebookMIćo Martić Facebook

Hrvatska se na Euru nalazi u skupini C, sa Slovačkom, Poljskom i jednim od favorita turnira, Rusijom.

“Hrvatska ima dobru grupu, može igrati sa sve tri reprezentacije, čak i Rusijom koji po meni igraju jako dobar futsal. Da sam ruski izbornik, ne bih zvao niti jednog Brazilca. Dosta pratim rusku ligu i Rusi imaju fantastične igrače. Igraju ko’ sumanuti, stišću, probijaju, oni su jedan od najvećih favorita Eura”.

Hrvatska grupa križa se s onom u kojoj su Španjolska, Azerbejdžan i Gruzija.

“Morat ćemo tražiti pobjedu nad Rusijom jer ćemo onda izbjeći Španjolsku u četvrtfinalu. Španjolci i Portugalci nikako ne pašu Hrvatskoj i ako izbjegnemo Španjolsku u četvrtfinalu, možemo doći do polufinala. A tada kreće ludnica u kojoj svatko daje sve od sebe. Osim što imamo odlične igrače, sjajne pivote, bekove, Žarka Luketina, koji je jedan od najboljih golmana Europe, naši igrači odigrali su bezbroj lokalnih turnira na kojima su naučili igrati utakmice ‘na nož’ i pobjeđivati na pozitivno ‘ludilo’. Uvjeren sam da možemo daleko na Euru”.

Ipak, jedna pozicija u Hrvatskoj je za Martića ipak deficitarna...

“Malo smo tanki na poziciji zadnjega. Tu igraju Davor Kanjuh, Stjepan Perišić, sada i mladi Duje Kustura. Mavrović je na toj poziciji koristio Tihomira Novaka, Josipa Sutona, tako da imamo širinu, no nekako bih rekao da smo na toj poziciji najtanji”.

U trenutku objave ovog teksta u Švedskoj se održava Nordic Cup, natjecanje kojeg je Finska osvojila u posljednjih pet izdanja. No, ove godine Finska je preskočila skandinavsko natjecanje kako bi se adekvatno pripremila za Euro, a u glavne favorite turnira prometnula se Švedska koju vode trener Futsal Dinama Matija Đulvat i Dinamov trener juniora Alen Jukić.

Ideja je bila da Nordic Cup odigra finska U23 reprezentacija, no odustalo se zbog korone i jer je cijeli savez praktički s nama. Ne želimo nikoga podcjenjivati, ali htjeli smo malo veći izazov od Nordic Cupa, htjeli smo odigrati dvije umjesto četiri utakmice. Na kraju dana, ne pruži ti se svaki dan prilika da igraš s reprezentacijom poput Hrvatske. Malo mi je žao jer mlada reprezentacija nije otišla na turnir, no takva je bila odluka Saveza”.

Finsku na Euru čekaju ‘stari znanci’ Talijani, polufinalist sa zadnjeg Mundiala Kazakhstan i reprezentacija Slovenije koja lagano prolazi kroz smjenu generacije. 

“S Italijom se dobro poznajemo, u kvalifikacijama za Svjetsko i Europsko prvenstvo susreli smo se triput. Jednom remizirali i dvaput izgubili iako smo im priredili ozbiljne probleme. Za nas bi jedna pobjeda u tri utakmice bila vrhunski rezultat, no ne smijemo tako razmišljati. U svaku utakmicu ulazimo s vjerom u pobjedu. Inače smo u siječnju uvijek igrali dobro. Je li to zbog temperature ili nečega drugoga, ne znam. Kazakhstan je s tri Brazilca, Douglasom Juniorom, Taynanom da Silvom i Reneom Higuitom, ali i jakim lokalnim igračima prvi favorit skupine. Bit će izazov igrati protiv njih. Slovenija? Bit će nezgodni, pogotovo ako na Euro dođu s iskusnim igračima poput Čujeca, Osredkara i Mordeja. Ako se odluče na potpuno pomlađivanje reprezentacije, onda bismo čak mogli biti i u prednosti”. 

Kada je riječ o favoritima cijelog turnira, u prvi plan ulaze dvije reprezentacije

“Iako je Portugal aktualni svjetski i europski prvak, za mene je Španjolska prvi favorit. Oni su i u Litvi za mene djelovali jako dobro, u trenucima su mljeli. Mislim da je Fede Vidal uvidio neke greške sa Svjetskog prvenstva, a Euro je uvijek bio domaći teren za Španjolsku”, rekao je Martić i nastavio:

“Za Portugal moram reći da nisam vjerovao da će osvojiti Svjetsko. Na kraju sam rekao da se oni jedini mogu nositi s Argentinom, jer su jednako ‘kvarni’ kao i Argentinci. Portugal za mene nema najboljeg golmana, do titule su došli zahvaljujući Ricardinhu, hrpi talentiranih igrača i jer su znali iskoristiti te ‘sitnice’, kao recimo protiv Španjolske u četvrtfinalu. No, drago mi je zbog njih. Dokazali su da su čuda moguća. Sada igraju bez Ricardinha pa ćemo vidjeti kako će izgledati”.

Martić je u uži krug favorite uvrstio još tri reprezentacije.

“Rusija svakako spada među najveće favorite turnira, a u borbu za medalje još bi se trebale uključiti Kazakhstan i Hrvatska”.

Martić je u Finskoj već devet godina, stigao je dok je Finska, bez podcjenjivanja, bila nižerazredna europska reprezentacija, uspostavio je sustav razvoja futsala od najnižih razina. Danas je finska država u kojoj je futsal jedan od najpopularnijih sportova, ima više od 28 tisuća aktivnih igrača, žensku, U19, U21 i dakako A reprezentaciju koja će nastupiti na Europskoj smotri. 

“1. siječnja 2022. bit će točno devet godina od kada sam stigao u Finsku. Namjera mi je bila otići nakon kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Osam godina je ipak možda malo previse. Nogometni savez Finske od samih je početaka stao iza tog projekta. Najvažnija je bila edukacija trenera, radili smo i na promjeni sudačkog kriterija, da se igra čvršće i da se za svaki duel ne sudi faul. To je strašno pomoglo našim igračima. Imati 28 tisuća igrača na zemlju od pet milijuna stanovnika je strašna stvar. I dalje se osnivaju klubovi, pogotovo na istoku zemlje, savez i struka im pomažu da se dignu na noge, s treninzima. Može li se više od toga? Možda da se cijeli sport profesionalizira, no osobno u to ne vjerujem. U Finskoj je jedino hokej potpuno profesionalni sport”, rekao je Martić i naglasio još jednu znakovitost finskog mentaliteta:

“Njima je sport četvrta stvar u životu. Bitna im je obitelj, posao, škola, a tek onda sport. No, neovisno o tome, oni se ponašaju iznimno profesionalno što god da rade. Možda je to razlog zašto je njihova država tako sređena i bogata. Iako se na prvu možda to ne bi za Fince reklo, oni su zapravo nevjerojatno strastveni. Pogotovo na terenu. Za sebe bih rekao da sam bolji trener nego što sam bio prije dolaska u Finsku, a to ne bih mogao bez svojih igrača i te njihove strasti”.

MIćo Martić FacebookMIćo Martić Facebook

Hrvatska liga se posljednjih godina smatra jednom od najboljih u Europi, kako biste je usporedili s finskom ligom?

“Finska liga je svakom sezonom sve bolja. Evo, prvak Finske Kampuksen Dynamo nedavno je odigrao neriješeno s Mostarom i Hovocubom u glavnoj rundi Lige prvaka. Igrali su dobro, protiv prvaka Nizozemske promašili nevjerojatne šanse i malo je falilo da prođu među 16 najboljih klubova Europe. To je taj nivo. Klub Kemi recimo ima dva reprezentativca Maroka, dva reprezentativca Venezuele, golmana Gruzije. Internacionalna ekipa koja nije prva na tablici. U ligi ima pet, šest jako dobrih ekipa, trenira se četiri do pet puta tjedno, igra se s visokim intenzitetom, a u pravilu su svi amateri. Liga je duga i sva djeca koja preko ljeta igraju nogomet, na zimu se prebacuju u dvorane”.

Martić, naravno, jako dobro prati domaću ligu, a otkrio je i koji ga se klub najviše dojmio….

“U domaćoj ligi najviše me se dojmio Dinamo, ovo je možda i najbolji Dinamo od kada klub postoji”, rekao je Mićo Martić koji je vodio zagrebački sastav od 2015. do 2019., osvojio je dva regionalna Kupa, triput igrao polufinale prvenstva, bio je praktički uz bok tada supermomčadima Nacionau i Splitu…

“Mislim da je Matija to jako dobro posložio. Možda još na nekim pozicijama fali malo kvalitete, ali Dinamo je po meni svakako jedan od kandidata da napravi iskorak ove godine. Naravno, Olmissum je ekipa koja je jako dobro organizirana i posložena, imaju odličnog trenera. Iznenađenje je Pula, ali trebamo naglasiti da i Square ima odličnog trenera, Vrgorac je uvijek nezgodan, kao i šibenske ekipe. Čak i Alumnus (Martić je s Alumnusom u sezoni 2013./14. osvojio naslov prvaka Hrvatske, op.a.), iako je zadnji na tablici, ima kvalitetu, igraju dobro, rade i šute. Mislim da će im se to vratiti. Žao mi je jer je samo 10 klubova u ligi. Mislim da Hrvatskoj treba i malo šira liga, žao mi je što recimo jedna Slavonija nema više niti jednog prvoligaša”.

Goran Stanzl/PIXSELLGoran Stanzl/PIXSELL

“Liga je jako dobra, brza, dobro se igra, a rekao bih da je to rezultat jako dobrih trenera, od provjerenih, svjetskih imena poput Đulvata, Frane Despotovića, Jakova Ungarova, Ivana Božovića, Mladena Perice do mladih trenera poput Antuna Bačića, Marina Mandića, Duje Maretića, Andrije Bakule, Krešimira Ćubelića i drugih. Imamo vrhunske trenere. Svaki put kada sam gledam našu ligu, uživao sam”.

Martić je jedan od pokretača međunarodnog futsal turnira Futsal Weeka koji se održava u Poreču. Futsal Week je bio na svojem vrhuncu prije nego se uplela korona, no, nakon godine pauze, turniri se ponovno održavaju, u siječnju su na rasporedu čak i dva, a za lipanj je pripremljena velika futsal konferencija na kojoj će se održati i ceremonija donijele nagrada Futsal Plane Awards.

Martić je, između ostalog, 1997. pokrenuo internetski portal Futsal Planet te će 1. lipnja 2022. proslaviti 25. rođendan. Prije nego što portal proglasi najbolje na svijetu, zanimalo nas je Martićev odabir.

“Kada je riječ o najboljem igraču, mislim da tu nema dileme. Nakon svega što je Ricardinho napravio za futsal, osvojio je svjetsko i europsko prvenstvo. Možda nije bio najbolji ove godine, ali on svojom pojavom otvara proctor za druge igrače, čini ih boljima na terenu i svakako mislim da je zaslužio titulu. Za njega ću ja glasati, a vidjet ćemo tko će na kraju osvojiti titulu. Golman? Bilo ih je dosta dobrih, no moj odabir pada na vratara Argentine Nicolasa Sarmienta”.



Tagovi

FutsalfutsalFutsal Euro 2022Mićo MartićHrvatska futsal reprezentacija

Ostale Vijesti