Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

INTERVJU - Bruno Petković: Protiv Španjolske se bacamo na glavu pa šta bude

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 26.06.21. | 10:06

Centarfor reprezentacije dva dana uoči utakmice sa Španjolskom otkriva svoja razmišljanja

Očekivali smo ga protiv Engleske u početnom sastavu. Potom bi stavili ruku u vatru da će Bruno Petković istrčati protiv Češke. I ostali bez nje…

A u obje utakmice vidjelo se da nam nedostaje klasičan centrafor, ta “mantinela” koja je sposobna zadržati loptu i kupiti vrijeme da se suigrači priključe u završnici.

Trener je treneru vuk. No, postoji nešto što se zove trenerski kodeks u kojima se ne ide na kolegu. Osim ako se ne zovete Ćiro Blažević. U tom slučaju možete sve.

U razgovorima s nekoliko trenera uoči odlučujuće utakmice sa Škotskom, naišli smo na unisoni stav trenerske struke:

“Bruno Petković mora u igru”.

I Zlatko Dalić je prelomio. Osobno imamo dojam da je tek u trećoj utakmici poslušao sebe i poslao sastav koji je sukladan njegovim vizijama a da su sastavi protiv Češke i Engleske ipak bili dio nekih kompromisa.

I u toj trećoj je Dalić pogodio. Hrvatska je napravila posao i otišla u osminu finala. Da, s Petkovićem u sastavu. 

I baš je do utakmice sa Škotskom isplivao karakter Dinamova napadača. Puno je onih koji bi podigli glas, nekako dali do znanja da nešto ne valja. Ili barem ne bi krili razočarenje. Petko? Nije on od te sorte. Prednjačio je u isticanju dobre atmosfere u kampu reprezentaciji. Niti riječju, niti gestom nije dao do znanja da misli da bi on trebao biti špica.

“I ranije sam rekao, sada ću ponoviti; svakome dajem za pravo da ima svoje mišljenje. O meni, mojim suigračima, izborniku, igri… Mi smo javne osobe i moramo se znati nositi s kritikom. No, to ne znači nužno da ja moram uzeti to mišljenje zdravo za gotovo. Imam ljude oko sebe, izbornika, trenere i suigrače koji imaju autoritet znanja. I njihovo mišljenje mi je jedino relevantno i njega se držim. Vrlo jednostavno; respekt svima ali znam kome vjerujem i čija je kritika dobronamjerna”, priča nam Bruno Petković dva dana uoči utakmice osmine finala Eura u kojoj će Španjolska na noge Hrvatskoj u Kopenhagenu.

“Nisam se previše bavio kalkulacijama jer sam znao da ima nekoliko opcija. Uostalom, i sami ste rekli da je pola minute nedostajalo da odemo na drugog protivnika. Španjolska je klasa. Nisu briljirali u prve dvije utakmice, ali kada je trebalo stisnuli su gas, s lakoćom se obračunali sa Slovačkom i otišli u nokaut fazu”.

Prije Španjolske, nas je zanimalo kako je Bruno vidio utakmicu sa Škotima. Mnogi se slažu kako je isplivao karakter Vatrenih. Nije se bilo lako vratiti nakon što su u finišu prvog djela izgubili vodstvo koje su imali pogotkom Nikole Vlašića.

“Puno je momčadi koje bi u tom trenutku potonule. Trenutak je bio najgori mogući, ali isplivali smo nekako. Ključan trenutak bio je u svlačionici na odmoru kada smo si rekli da idemo dalje nastaviti tako jer nam lopta mora vratiti. I na kraju nam je vratila. Kroz Perija i Luke došli smo do tih golova i ispunili primarni cilj da na ovom Euru prođemo skupinu. Sada je nokaut faza u kojoj nemamo namjeru biti prolaznici. Idemo utakmicu po utakmicu”, tumači Petković.

U redove Hrvata umor je standardan pojava. Duga je bila sezona, puno se nakupilo utakmica. Praktički se vrijeme od utakmice do utakmice koristi za regeneraciju i opuštanje…

“Ma ima umora. Kako ga ne bilo nakon toliko utakmica, ali kako je meni, tako je i mojim suigračima. Zar mislite da Španjolci nisu umorni? Niti želim da mi to bude alibi niti ću se ikada pozivati na umor. Kako je meni tako je i svima drugima”.

Protiv Škotske je Bruno igrao u svom stilu. Dao je veliki obol pobjedi Hrvatske, sudjelovao u akciji kod gola Luke Modrića. I gotovo sigurno “kupio” svoje mjesto u ponedjeljak u Kopenhagenu protiv Danske.

“Hajdemo pustiti tu odluku izborniku. Nisam ja ovdje da sam sebe smještam u momčad već da u datom trenutku budem spreman ispuniti očekivanja. Prvenstveno ona koje sam stavim pred sebe a potom i sva ostala. I ovih naših navijača koji su vjerovali u nas. Znate, iako možda djelujemo tako, nismo mi isključeni od svega. Nismo u nekom svom balonu pa da ne čitamo kritike i negativne komentare. Sve to nosi određeni pritisak pa je time i ova pobjeda protiv Škotske veća i slađa. I poklanjam je našim navijačima kojih je puno koji su htjeli biti na Hampdenu u srijedu, ali nisu mogli biti. Svima njima se veselim u Kopenhagenu u ponedjeljak”.

A taj Kopenhagen je domaćin sada već tradicionalnom srazu Hrvata i Španjolaca. Često se susrećemo u službenim utakmicama. Na posljednja dva Eura smo bili u skupini s njima, potom smo se sreli i u Ligi nacija.

“Nama je prvo i osnovno bilo da prođemo dalje. Nisam se previše bavio ždrijebom jer je bilo nekoliko opcija. Eto, na kraju smo dobili najteži mogući ždrijeb jer do eventualnog finala moraš eliminirati tri od pet glavnih favorita za osvajanje. No, kako nisam prije razmišljao o ždrijebu, tako neću niti sada. Idemo odigrati pravu, mušku utakmicu sa Španjolskom pa vidjeti gdje će nas to odvesti. Optimist sam jer nećemo biti sami. Čujem da je veliko zanimanje naših navijača za utakmicu u Danskoj i to me posebno veseli kao i moje suigrače. Idemo na glavu pa što bude”, zaključio Petković.


Tagovi

Bruno PetkovićHrvatska nogometna reprezentacijaEuro 2021EUROEuro 2020Hrvatska

Ostale Vijesti