PAUL ELLIS/Action Images
PAUL ELLIS/Action Images

Inače sretni gostujući dres, na ovom je prvenstvu bio 'uklet'

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 29.06.21. | 17:37

Hrvatska je češće igrala u rezervnoj kombinaciji.

Hrvatski 'kvadratičasti' dres, u kolokvijalnom žargonu poznat i kao 'kockasti', prvi se puta pojavio 17. listopada 1990. na prijateljskoj utakmici između Hrvatske, tada još u sustavu SFRJ-a, i SAD-a (2:1). Dizajnirao ga je, kao i plakat za tu utakmicu, akademski slikar Miroslav Šutej.

Od tada je taj dres postao dio ne samo hrvatske, nego i nogometne povijesti. Iako je hrvatska reprezentacija u prijateljskim utakmicama nakon osamostaljenja igrala u kombinaciji crvena-bijela-plava, do 1994. i početka kvalifikacija za Euro 1996. crveno-bijeli kvadratičasti dres postao je službeno obilježje hrvatske nogometne reprezentacije i dio hrvatskog sportskog identiteta.

Na Euru 1996. 'kvadratići' su zaludili neutralne ljubitelje nogometa, a posebno su afirmirali Hrvatsku na svjetskoj karti dvije godine kasnije u Francuskoj. Od tada hrvatski dres se pred svako prvenstvo svrstava među najljepše i 'najunikatnije' na natjecanju.

Jedina reprezentacija koja se - eventualno - može usporediti s Hrvatskom kada je riječ o prepoznatljivosti domaćeg dresa je Nizozemska sa svojim intenzivno narančastim dresovima.

No, ako pogledamo u povijest. Hrvatska je na velikim natjecanjima uspjehe u pravilu postizala igrajući u gostujućim dresovima.

Poznato je kako Hrvatska ne može igrati u crveno-bijelom kvadratičastom dresu protiv svih reprezentacija koje imaju osnovne boje crvenu ili bijelu, što je, pak, slučaj kod dosta velikog broja reprezentacija. Stoga ne čudi da je Hrvatska u rezervnoj kombinaciji odigrala 24 utakmice, u odnosu na 20 u domaćoj, 'kvadratičastoj'.

Na prvom Euru 1996, Hrvatska je u bijelim dresovima pobijedila Tursku (1:0) i Dansku (3:0), da bi izgubila od Portugala (0:3) i Njemačke (1:2) u kvadratičastim dresovima.

Na Mundialu 1998., Hrvatska je u kvadratičastim dresovima pobijedila Jamajku (3:1) i Japan (1:0), da bi izgubila od Argentine (0:1), kasnije i Francuske u polufinalu (1:2). U plavim dresovima Vatreni su svladali Rumunjsku (1:0), Njemačku (3:0) i Nizozemsku u borbi za broncu (ali i za 'unikatniji' dres).

Nakon propuštenog Eura 2000, na Mundialu 2002., Hrvatska je u prvoj garnituri izgubila od Meksika (0:1) i dobila Italiju (2:1), da bi u zadnjem kolu grupe upisala prvi poraz u rezervnoj kombinaciji, 0:1 od Ekvadora.

Na Euru 2004., Hrvatska je upisala remi u domaćem dresu protiv Francuske (2:2) te poraz i remi u gostujućim dresovima od Engleske (2:4) i Švicarske (0:0). Dvije godine kasnije u Njemačkoj, Hrvatska je sve tri utakmice grupne faze odigrala u 'kvadratičastom' dresu. Omjer? Dva remija i poraz.

Na Euru 2008. Bilićevi izabranici su pak sve četiri utakmice odigrali u plavim dresovima, s ukupnim omjerom - tri pobjede i remi. Idući Euro (2012.), ponovno pod Bilićevim vodstvom, Hrvatska je otvorila pobjedom u plavom dresu protiv Irske (3:1), da bi u domaćem dresu uzela bod Italiji (1:1) i upisali poraz od Španjolske (0:1).

Na Svjetskom prvenstvo 2014. Hrvatska je ponovno sve utakmice igrala u domaćem dresu, na kraju je upisala pobjedu (Kamerun 4:0) te dva poraza (Brazil i Meksiko, oba puta po 1:3).

Dvije godine kasnije (Euro, 2016), Hrvatska je u grupi protiv Turske (1:0), Češke (2:2) te Španjolske (2:1) igrala u plavom dresu, a prvi put kada su Vatreni obukli crveno-bijeli dres, izgubili su od Portugala u osmini finala (0:1).

I tu dolazimo do prošlog Svjetskog prvenstva u Rusiji. Hrvatska je turnir otvorila u crveno-bijelom dresu i 2:0 pobjedom nad Nigerijom. No, potom su uslijedile sve utakmice u tada prvi put predstavljenom crnom dresu. Argentina 3:0, Island 2:1, Danska 1:1, Rusija 2:2, Engleska 2:1. Hrvatska je do finala došla igrajući u gostujućoj garnituri. A onda je, napokon, ponovno obukla 'kockice' i izgubila od Francuske 2:4.

Ukupni omjer crveno-bijelog dresa na velikim natjecanjima bio je 4 pobjede (21%), 4 remija (21%) i 11 poraza (58%).

Ukupni omjer gostujućeg dresa na velikim natjecanjima bio je 14 pobjeda (67%), 5 remija (23%) i 2 poraza (10%)

No, na aktualnom Euru, Hrvatska je samo jednom obukla 'kvadratiće', protiv Škotske u trećoj utakmici skupine (3:1). S druge strane, u tri utakmice u crnim dresovima, Hrvatska je ostvarila remi i dva poraza. Hrvatska je u tri utakmice na Euru 2020 koje je igrala u rezervnoj kombinaciji upisala jednak broj poraza kao i u 19 prethodnih utakmica u rezervnoj kombinaciji, protegnutih kroz devet velikih natjecanja.

Očito je ovo prvenstvo vrijedilo nekakvo drugo pravilo u odnosu na prethodna velika natjecanja.



Tagovi

HrvatskaHrvatska nogometna reprezentacijaeuropsko prvenstvo u nogometuEuropsko prvenstvo u nogometu 2020Svjetsko prvenstvo u nogometu

Ostale Vijesti