Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Ikona Rijeke nakon svega pola godine odlazi s Cipra, slijedi li povratak u HNL?

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 29.06.22. | 09:46

Zanimljivo, nitko nema više nastupa za Rijeku od osamostaljenja od njega…

Kad je Ivan Tomečak prvi put odjenuo dres Rijeke, svega dvije do tri utakmice bile su dovoljne navijačima da si na spomen njegovog imena potvrdno 'kimnu glavom' i na taj način daju svoju potvrdu 'ovaj je dobar'. A s vremenom, Tomečak ne da je bio samo dobar, već je bio sjajan. Otišao je iz Dinama na mala vrata, imao je motiva za dokazivanje da ga nije mogao obuzdati, po desnoj strani terena letio je poput rakete. Znao je zabiti, češće važnije asistirati, a iako nikada nije skrivao da je dinamovac, riječka publika prihvatila ga je 'njihov'. I bio je, jer za riječki dres se bespoštedno borio, a iako nije bio u klubu one famozne sezone 16./17., Tomečak je netko tko je igrao obje utakmice protiv Stuttgarta, tko je pogotkom u 94. minuti donio Rijeci pobjedu protiv AZ-a u grupnoj fazi Europske lige i tko je u klubu s Kvarnera ostavio neizbrisiv trag.

Prošlu sezonu započeo je, ali ne i završio, kao član Rijeke. Krajem siječnja ove godine prihvatio je poziv s Cipra odakle mu je poziv uputio Ivan Mance. Tamo je svlačionicu dijelio s igračima kao što su Jairo, Franko Kovačević, Talys i Martin Pajić, ali nakon što je bivši sportski direktor Rijeke Ivan Mance prihvatio poziv grupacije Sports Republic koja je trenutni vlasnik Southamptona te u bliskoj budućnosti planira ostvariti suradnju (čitaj: kupiti) s nekoliko klubova iz Lige petice gdje bi Mance potom u jednom od tih klubova imao ulogu ključnog čovjeka za razvoj, većina prethodno navedenih igrača (preciznije, svi izuzev Jaira), karijere će nastaviti u nekom drugom klubu.

Tomečak je tako i službeno postao slobodan igrač, a budući da će krajem godine proslaviti 33. rođendan, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da se u konačnici vrati u HNL. Interesa, sasvim sigurno, za njegovim uslugama neće nedostajati, a da si ga mogu priuštiti, radi blizine brojnih rijeka koje su omiljene mnogim strastvenim ribičima poput njega samog, vjerojatno bi favorit za njegovim dovođenjem bio Varaždin. Doduše, i u Osijeku bi se Tomečak 'lijepo proveo' po tom pitanju, ali su Bartolec, Miloš i Grgić 'okupirali' mjesto desnog beka stoga bi njegov dolazak bio nepotrebni luksuz.

Osjetio je čari inozemstva, igrao u Ukrajini (Dnipro-1), Saudijskoj Arabiji (Al-Nassr), Belgiji (Mechelen, Club Brugge) te Cipru (Pafos), jednom je imao čast nositi dres Hrvatske (prijateljska utakmica protiv Argentine na Boylen Groundu, 1:2) te se, u ovoj fazi karijere, njegov povratak u Lijepu našu nameće kao logično rješenje.

Inače, od osamostaljenja, nitko nije skupio više nastupa za Rijeku od Ivana Tomečaka, a iako na Kvarneru vjeruju Solanu te smatraju da on adekvatno može pokriti poziciju desnog beka, nema sumnje da bi mnogi tamo opet rado vidjeli omiljenog im Tomija. Trenutno je na brojci 189 nastupa, 12 pogodaka i 22 asistencije u dresu Rijeke (te tri Rabuzinova Sunca!), a nije nemoguće da se ti brojevi još malo 'narastu'.


Tagovi

Ivan TomečakPafosIvan ManceHNK Rijeka

Ostale Vijesti