JENNIFER LORENZINI/Action Images
JENNIFER LORENZINI/Action Images

Igrači Napolija meta rasista u Firenzi

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 04.10.21. | 09:30

Gnjusno i nedopustivo.

Nogometaši Napolija sinoćnjom pobjedom na gostovanju kod Fiorentine nastavili su svoj savršeni niz u Serie A. Nakon 7. kola puleni Luciana Spallettija zauzimaju vrh tablice s maksimalnim brojem bodova. Nažalost, posljednja pobjeda koju im je donio Amir Rrahmani od jučer je u sjeni rasističkih ispada dijela domaćih navijača.

Kapetan Napolija Kalidou Koulibaly čuo je rasističke uvrede kojima su ga zasipali dok je u blizini tribine davao izjave netom nakon kraja utakmice. Meta uvreda bili su oni i njegova dva tamnoputa suigrača Victor Osimhen i Andre-Frank Zambo Anguissa. Koulibaly i Osimhen direktnije su se konfrontirali s rasistima. Mladi nigerisjki napadač uzvratio im je osmjehom i tražio da nastave. Koulibaly je bio odriješitiji i nakon što je čuo da su ga nazvali ‘majmunom’ poručio im je da priđu i poruče mu isto to licem u lice. Kao što obično biva s kukavicama u čoporu, situacija nije dalje eskalirala. Sve se odvijalo pred brojnim svjedocima.

Član uprave Fiorentine Joe Barone promptno je osudio rasističke uvrede, ispričao se igračima gostujuće momčadi i distancirao od rasista u vlastitom navijačkom puku. U Italiji, kao i u svijetu nogometa općenito, ovo više baš i nisu incidenti, već uhodana tradicija. Slične incidente pamtimo godinama unazad. Koulibaly je bio meta mnogo puta, te je medijima potvrdio da ga je sadašnji suigrač Osimhen uoči prelaska u Napoli zvao i raspitivao se o rasizmu u Italiji, čak razmatrajući da zbog toga odustane od igranja na Apeninskom poluotoku.

Dio navijača Atalante prošlo je kolo u Bergamu vrijeđao Srbina Dušana Vlahovića nazivajući ga ‘ciganom’ što što je među talijanskim ekstremistima uobičajena uvreda za Balkance. Očigledno je da će se ovakve stvari nastaviti, barem dok se ne počne s rigoroznijim kaznama.

Osimhen se nakon susreta oglasio i na svom Instagram profile preko kojeg je svojim pratiteljima poručio: „Razgovarajte sa svojom djecom, vi kao roditelji im pomognite da razumiju koliko je odvratno mrziti osobu na temelju boje njihove kože.”

Možemo se u potpunosti složiti s njegovim apelom.


Tagovi

RasizamItalija

Ostale Vijesti