REUTERS/Hamad I Mohammed
REUTERS/Hamad I Mohammed

Idemo na (daleki) istok: Azijske kvalifikacije jurišaju prema kraju, Skočić i Ivanković sanjaju Katar

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 26.01.22. | 20:17

Ususret sedmom kolu, donosimo pregled situacija na istoku....

Ako ste mislili da je teško otići na Mundijal preko europskih kvalifikacija, u Aziji je situacija kudikamo zahtjevnija. 46 reprezentacija i samo 4.5 mjesta na svjetskoj smotri. Četiri direktno nakon mukotrpnog i stupnjevitog kvalifikacijskog ciklusa, plus eventualno još jedna reprezentacija koja bi u interkontinentalnom doigravanju kao potencijalni peti predstavnik.

Proces je krenuo u ljeto 2019. godine kada je dvanaest najlošije rangiranih repreentacija Azije odigralo dva ogleda, šest pobjednika se pridružilo ostalih 40 momčadi s kontinenta, oformivši drugi i najveći ciklus kvalifikacija. Kompleksni sustav je, negdje s jednom, drugamo s dvije momčadi koji idu dalje, finalno oformio dvije velike grupe po šest momčadi.

Prva i druga momčad idu dalje, treći idu u dokvalifikacije. Već neko vrijeme pratimo što se događa na istoku, jer imamo i dva domaća izbornika koji se hrvaju za toliko željene pozicije koje vode na Mundijal. Branko Ivanović traži čudo sa Omanom, dok je Dragan Skočić na dobrom putu da Iran odvede na još jedno veliko natjecanje. Samo ga dva boda dijele da postanu prvi iz AFC kvalifikacija koji su svoj plasman potvrdrili.

(1.38) Iran (4.00) Irak (8.50)

Upravo nas sutra čeka sedmo, a već idućeg utorka osmo od ukupno deset kola. Za neke je priča već gotova, iako većina neku računicu kako se priključiti Kataru na Mundijalu koji nas čeka u studenom. Sve će krenuti rano ujutro po našem vremenu, kada dvije reprezentacije s krajnjeg istoka planete love tri boda u napetoj utrci za drugo mjesto.

Australija na domaćem travnjaku čeka slabašni Vijetnam, dok Japan u velikom klasiku igra protiv Kine. Japan ima 12 bodova, Australija 11. Australci računaju da će ključ prolaska biti upravo međusobni ogled koji ih čeka u pretposljednjem kolu. Ostanu li u margini jednog boda minusa, i upišu tri boda u ožujku protiv Japana, Australci će u zadnjem kolu morati samo braniti dva boda prednosti i priča je gotova.

(1.15) Australija (6.75) Vijetnam (14.00)

Što se tiče Japana, i oni će sutra ujutro vjerojatno biti sigurni s tri boda. Kina je možda najmnogoljudnija zemlja svijeta, ali daleko je to od ozbiljnog nogometa. Kina nije slavila protiv Japana u službenim utakmicama preko 40 godina pa će teško do iznenađenja doći baš sutra.

(1.25) Japan (5.10) Kina (10.5)

U drugoj skupini, rivalstvo.

Iran protiv Iraka. Dragan Skočić će, ukoliko Ujedinjeni Arapski Emirati kiksaju protiv Sirije, eventualnom pobjedom osigurati Mundijal jer će razlika izmešu trećeplasirane i prvoplasirane ekipe biti jednostavno nedostižna. Veliko će to biti priznanje za domaćeg stručnjaka koji je u dva navrata vodio Rijeku, i potom ostatak vremena skupljao iskustva na istoku. Iranska klupa je svakako kruna njegove trenerske karijere, pogotovo ako ostvari odlazak na Svjetsko prvenstvo.

(2.10) UAE (2.95) Sirija (3.60)

Iran kao prvi, i Južna Koreja kao druga sa dva boda manje su gotovo sigurno putnici na Mundijal. To je gotovo sigurno. Ono što nije, je pitanje trećeplasiranog, onog koji će prvo morati na drugog trećeplasiranog, a potom onda u interkontinentalni playoff gdje ih u formatu polufinale-finale čeka pakao i čista kocka kada je u pitanju protivnik(ici).

Tu je borba višestruka. UAE, Libanon i Irak su u svega dva boda razlike. Iračani će stoga biti posebno nabrijani na Iran, Libanon će pokušati zaustaviti Južnu Koreju koja u principu i nema neki izraziti motiv za pobjedu jer je gotovo sigurno druga.

Za kraj, ostavljamo Branka Ivankovića. Oman je četvrti, s četiri boda zaostatka ispod trećeplasiranog (Australija). Uz četiri utakmice ispred nas, popularni Profesor bi mogao iznenaditi. Koliko još snage ima u ovoj reprezentaciji s dna Arapskog poluotoka bit će poznato već sutra poslijepodne. Za azijske prilike moćna Saudijska Arabija, daleko najbolja momčad skupine, dočekuje od 18:15 svoje susjede sa juga. Ako Ivanković otkine tri boda na ovom teškom gostovanju, onda bi priča o eventualnim dokvalifikacijama dobila na realnosti.

(1.43) Saudijska Arabija (3.90) Oman (7.25)

Sve u svemu, groznica u Aziji starta sutra i traje do sredine ožujka. Dio će pjevati, dio plakati, a dva trećeplasirana – strepiti.

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Dragan SkočićBranko IvankovićIranKinaJapanIrakOman

Ostale Vijesti