Hrvatskih 11 u Rumunjskoj: Bivša Dinamova nada koja je čuvala Zlatana, osvajač dvostruke krune s Rijekom...

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 18.10.19. | 11:23

Ovo su najbolji Hrvati koji kruh zarađuju u Rumunjskoj.

Nekoć je u Rumunjskoj branio Ivan Kelava, ali trenutačno nijedan čuvar mreže s hrvatskom putovnicom nije u ligi, no zato je u hrvatskoj nogometnoj dijaspori u Rumunjskoj cijela sila braniča i veznjaka.

Dva su hrvatska desna beka na popisu pa smo jednog za potrebe grafike pogurali na lijevu stranu. Mostarac Mateo Sušić karijeru je započeo u Brotnju, a u BiH je igrao i za Zrinjski prije nego je 2010. godine otišao u Istru. Nakon tri godine u Puli, otišao je u Energie Cottbus, ali zadržao se samo godinu dana i potom preselio u Rumunjsku. Igrao je najprije za Cluj pa odradio epizodu u Šeriffu, a u ljeto tekuće godine vratio se u Cluj.

Drugi bek je švicarski Hrvat Ivan Martić, koji je karijeru započeo u St.Gallenu, 2015. godine otišao je iz Švicarske u Veronu, bio godinu dana u Speziji, a u kolovozu 2016. preselio je u Rijeku. Osvojio je dvostruku krunu s Rijekom i nakon samo godinu dana otišao u Cluj u kojem je i danas.

Stopersku trojku započinje Daniel Graovac, bosanski Hrvat koji je igrao za mlađe uzraste Dinama, ali nikad nije dočekao priliku u seniorima. Prvi seniorski ugovor potpisao je s mostarskim Zrinjskim pa 2016. godine otišao u belgijski Mouscron. Belgijci su ga posuđivali natrag u bh.ligu, a 2018. godine prešao je u Vojvodinu po isteku ugovora. Potpisao je na samo godinu dana, a kad mu je istekao taj ugovor, odlučio je potpisati za Astru Giurgiu prošlo ljeto.

Ante Puljić kao klinac je iz Ljubuškog doselio u Split i pristupio Hajdukovim juniorima. Ali nakon samo godinu dana potpisao je za Zadar iz kojeg je 2011. godine stigao u Lokomotivu. Do 2014. godine lokosi su ga posuđivali Dinamu i vraćali natrag, čak je svojedobno prodan Modrima za 1.200.000 eura, igrao je za Dinamo u Ligi prvaka protiv PSG-a i čuvao Zlatana Ibrahimovića, barem pokušavao, ali nije se nametnuo u momčadi Modrih i vraćen je u loksu. Klub s Kajzerice prodao ga je u Belgiju za 1.000.000 eura, ali nakon samo godinu dana u Gentu posuđen je bukureštanskom Dinamu. Iz Belgije je išao u Tom Tomsk pa u Faisaly, a u ljetnom prijelaznom roku vratio se u Dinamo Bukurešt kao slobodan igrač.

Renato Kelić je kao junior otišao iz Cibalije i preselio u Slovan Liberec. 2014. godine otišao je u talijansku Padovu za 700.000 eura, ali otpustili su ga nakon samo godinu dana. Kao slobodan igrač potpisao je za Puškaš Akademiju, a 2016. godine stigao je u Craiovu u kojoj je i danas.

Veznu liniju započinjemo Ljubanom Crepuljom, bivšim juniorom Segeste, Lokmotive i Dinama te senioru Hrvatskog Dragovoljca i Slavena. Prije tri godine zaputio se u Belgiju i potpisao za KV Mechelenom za 350.000 eura, ali nije pronašao mjesto u momčadi pa je otišao na posudbu u bjeloruski Soligorsk. U veljači 2018. godine otišao je na godinu dana u Sarajevu, a u lipnju 2019. kao slobodan igrač potpisao je za Astru Giurgiu.

Društvo u veznoj liniji pravi mu bivši igrač Rijeke, Damjan Đoković, koji je 2017. godine s Rujevice preselio u Cluj za koji igra i danas. Rodio se u Zagrebu, ali nogomet je počeo igrati u Nizozemskoj. Prvi seniorski ugovor potpisao je za Spartak Trnavu u Slovačkoj, a u karijeri je igrao za Monzu, Bolognu, Speziju i Livorno u Italiji, odnosno u Greuther Furthu. U sezoni 2013/14. bio je na posudbi u Cluju, pa se zato prije dvije godine odlučio vratiti u Rumunjsku.

Filip Mrzljak bivši je junior Dinama koji je igrao za sve mlađe uzraste hrvatske nogometne reprezentacije, a u Rumunjsku je stigao po isteku ugovora s Lokomotivom 2015. godine. Zadnje četiri godine igra u Rumunjskoj, gdje je igrao za Pandurii, Astru Giurgiu i od ove sezone za Dinamo Bukurešt.

U špici nam je Puljanin Gabriel Debeljuh, koji je nogomet naučio igrati u Rovinju, ali je još 2013. godine otišao u Torinovu omladinsku momčad. Seniorski nastup za Toro nije dočekao pa je 2016. otišao u Piazenzu, a npreko Mantove i Estea probio se do Hermannstadta u kojem je i sad. Ove sezone zabio je tri komada u devet nastupa za klub.

Društvo u napadu radi mu Josip Ivančić, bivši igrač Croatije Sesvete, Zadra i Rijeke, koji je igrao još u Slovenij (Koper), Moldaviji (Šeriff), Kazahstanu (Atyrau) i Izraelu (Hapoel Ashkelon, Hapoel Haifa, Ashdod), a od tekuće sezone je u Chindiji Targovište.

Uz ovu desetoricu još su dvojica Hrvata u rumunjskom nogometu, Splićanin Hrvoje Barišić koji igra za Sepsi Sf. Gheorghe te napadač Hermannstadta Stjepan Plazonja.

(foto: Pixsell)

 

 


Tagovi

Rumunjska prva ligaRumunjskaRenato KelićFilip MrzljakAnte Puljićdomaći nogomet

Ostale Vijesti