Screenshot UEFA
Screenshot UEFA

Hrvatska saznala suparnike u grupnoj fazi Lige nacija, čekaju nas stari znanci

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 16.12.21. | 18:41

Je li konačno vrijeme za prvu pobjedu?

Idemo ispočetka. Nakon velikog i spektakularnog finala između Francuske i Španjolske, Liga nacija traži trećeg po redu osvajača ovog novog reprezentativnog turnira pod okriljem UEFA-e. Ove sezone, iznimno u tri faze, turnir će krenuti u lipnju iduće godine, dok će veliko finale doći na raspored tek u godinu dana kasnije, nakon epiloga Mundijala u Kataru.

Kao i do sada, Liga nacija je razdvojena na četiri jakosne lige koje će međusobno, uz četiri različita jakosna šešira, donijeti četiri skupine u kojima se naravno našla i Hrvatska.

U velikoj ceremoniji u švicarskom Nyonu, ples kuglica ovog puta nije donio kontroverze, sve je prošlo u najboljem redu, a Hrvatska, inače smještena u trećem jakosnom šeširu A divizije, nije prošla toliko loše.

Hrvatska je izvukla Austriju, Dansku i Francusku. Radi se o redom atraktivnim protivnicima, od kojih su nam Francuzi svakako "najpoznatiji".

Podsjećamo, A liga se sastoji od 16 najbolje rangiranih reprezentacija, a skupine sa po četiri momčadi će igrati u dva navrata, jedanput doma, i potom i u gostima, ili obratno. Posebno je važno ne biti zadnji, jer bi nas to katapultiralo u B ligu gdje su logično, i nešto manje atraktivni protivnici. Pobjednici skupina će ići u “final four”.

Podsjećamo, u prošlom izdanju ovog natjecanja Hrvatska se našla u skupini A3 s Francuskom, Portugalom i Švedskom. Nismo se najbolje proveli, zauzeli smo treće mjesto nakon krucijalne pobjede nad Švedskom na kišnom Maksimiru, što je bilo dovoljno za treće mjesto i sačuvanu poziciju u elitnoj A ligi.

Sve utakmice grupne faze bit će odigrane u lipnju i rujnu, pa možemo reći da će ove utakmice, ako ništa, poslužiti kao dobro zagrijavanje za Svjetsko prvenstvo koje nas izvanredno čeka u mjesecu studenom.

Što se ostalih jakosnih skupina tiče, situacija je sljedeća:

Divizija D

Skupina 1: Kazakhstan/Moldavija, Lihtenštajn, Andora i Latvija

Skupina 2: Malta, San Marino, Estonija/Cipar

Divizija C

Skupina 1: Turska, Luksemburg, Litva, Farski Otoci

Skupina 2: Sjeverna Irska, Grčka, Kosovo, Cipar/Estonija

Skupina 3: Slovačka, Bjelorusija, Azerbajdžan, Kazakhstan/Moldavija

Skupina 4: Bugarska, Sjeverna Makedonija, Gruzija, Gibraltar


Divizija B

Skupina 1: Ukrajina, Škotska, Irska, Armenija

Skupina 2: Island, Rusija, Izrael, Albanija

Skupina 3: Bosna i Hercegovina, Finska, Rumunjska, Crna Gora

Skupina 4: Švedska, Norveška, Srbija, Slovenija

Uskoro opširnije...


Tagovi

FrancuskaHrvatskaAustrijaDanska

Ostale Vijesti