REUTERS/Carl Recine
REUTERS/Carl Recine

“Hrvatska je veliki uzor, ali njen analitičar je spavao samo dva-tri sata dnevno. Maroko je jedan od rijetkih koji ju je ostavio bez gola”

Vrijeme Čitanja: 7min | čet. 21.12.23. | 15:51

Demokratizirajući podaci - kako je Fifa šokirala autsajdere Svjetskog prvenstva

Kad su Argentina i Francuska 18. prosinca 2022. započele finale Svjetskog prvenstva u Kataru, bile su spremnije od bilo koje momčadi u povijesti natjecanja.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Kako je utakmica pomaknuta s kraja iscrpljujućih domaćih sezona, njihovi su igrači bili u vrhunskoj fizičkoj formi, ali i njihovo osoblje u pozadini, kao i svi drugi na turniru, imalo je pristup podacima i videoanalizi kao nikada prije - a sve je osigurala Fifa, piše novinar BBC-a Roy Haywood.

Na čelu ove podatkovne revolucije bio je čovjek iz East Midlandsa, Chris Loxston, koji sada radi za San Diego Wave u Nacionalnoj ženskoj nogometnoj ligi Sjedinjenih Država.

Kad je Loxston shvatio da neće uspjeti kao nogometaš, htio je osigurati da može pomoći onima s više igračkih sposobnosti da budu najbolji. Radio je s britanskom olimpijskom reprezentacijom prije nego što se specijalizirao za nogomet sudjelujući sa Saudijskom Arabijom na Azijskom kupu 2015., Ujedinjenim Arapskim Emiratima, da bi konačno stigao u Fifu krajem 2017.

Odmah je dobio zadatak da se pripremi za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji, gdje je bio jedini Fifin analitičar učinka.

Četiri godine kasnije, Loxston je bio šef Fifinog odjela za analizu učinka i uvide – vodeći tim od oko 100 nogometnih analitičara, podatkovnih znanstvenika i podatkovnih inženjera. Pa što se promijenilo?

"Mislim da je trenutak prosvjetljenja bio Arsene Wenger", kaže Loxston.

Wenger se pridružio Fifi kao šef globalnog nogometnog razvoja 2019. i bio je prvi zagovornik korištenja podataka. Bio je menadžer Arsenala kada je klub 2012. kupio StatDNA, pionirsku američku tvrtku, koja je odmah postala Arsenalov odjel za analizu podataka.

 "Predstavili smo Arseneu ono što radimo", kaže Loxston. "Rekao je: 'Ovo što radite je sjajno, ali ja želim izgraditi najbolji centar za analizu nogometa na svijetu.'"

Ideja je bila proizvesti sustav koji daje jednak pristup informacijama svim nacijama, bez obzira na veličinu ili budžet.

U 2014. Njemačka je koristila podatke (SAP, op. G.) kako bi poboljšala sve aspekte svoje izvedbe - i to se isplatilo jer su osvojili svoje četvrto Svjetsko prvenstvo. Ali malo se zemalja može mjeriti s veličinom, organizacijom i proračunom njemačkog nogometnog saveza.

Četiri godine kasnije, Hrvatska - zemlja od četiri milijuna ljudi i puno manjeg proračuna - na sličan je način smanjila brojke kako bi pomogla pronaći svoje finale i došla u roku od 90 minuta nakon što je ortodoksnost turnira okrenula naglavce.

"Otkako je Urugvaj podigao trofej [1950.], nijedna nacija s manje od 40 milijuna stanovnika nije osvojila Svjetsko prvenstvo", rekao je Wenger. "Hrvatska se približila, a oni su veliki uzor iz kojeg se manje nacije mogu nadahnuti."

Škot Marc Rochon stajao je iza podataka o nevjerojatnom putu Hrvatske do srebrne medalje.

Radio je za hrvatskog izbornika Zlatka Dalića u Al-Ainu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a kada je Dalić postavljen na čelo reprezentacije svoje domovine, Rochon je dobio poruku u kojoj se traži pomoć.

Rochon je djelovao kao samostalni odjel za analizu podataka za Hrvatsku u Rusiji.

Dok se momčad borila kroz nokaut fazu, Rochon bi bio smješten visoko na stadionu s dva laptopa ispred sebe, pristupajući softveru koji je posudio ili platio iz vlastitog džepa, dva TV ekrana i radio.

"Preživljavao sam s otprilike dva ili tri sata sna dnevno", prisjeća se Rochon. “Skupljao sam sve što sam mogao”.

Imao je pristup Fifinim video feedovima, ali su podaci dolazili od dobavljača trećih strana. Morao je sam pripremati video isječke u stvarnom vremenu dok se utakmica igrala.

Četiri godine kasnije Rochon je ponovno bio dio hrvatskog pozadinskog stožera na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Do tada je uporaba podataka postala raširenija. Suparnici Hrvatske na otvaranju - Maroko - imali su svog Britanca koji je radio iza kulisa, u liku Harrisona Kingstona.

Kingston se probio do marokanske reprezentacije preko velškog FA-a, U18 momčadi Tottenhama, Burnleya i Liverpoola.

U Kataru je bio jedan od trojice analitičara koji rade za Maroko.

"Odjel podataka je narastao tijekom mog vremena ovdje i nastavlja to činiti, ne samo u smislu brojeva", objašnjava Kingston.

"Poboljšali smo učinak rada kroz obrazovanje i prihvaćanjem novih tehnologija. To je ulozi analitičara u Maroku dalo više jasnoće, svrhe i jasnog profesionalnog statusa."

Poboljšani Fifini podaci pružili su kontekstualizirane informacije koje su pomogle Maroku da uznemiri etablirane noogmetne sile.

"To nam je pokazalo protivničke sklonosti", kaže Kingston. "Na primjer, belgijski napadački obrasci bili su jako opterećeni s jedne strane terena. Iskoristili smo to da dopunimo naš rad tijekom turnira, a naši kondicijski treneri imali su koristi od izvješća o praćenju."

Podatke s turnira upotrijebio je stručni stožer za jačanje momčadskih razgovora.

"Bilo da se radi o nečem jednostavnom kao što je uvjeravanje koliko je pozitivnih bilo 0-0 u toj prvoj utakmici", objašnjava Kingston.

"Bili smo jedna od rijetkih momčadi koja je zaustavila Hrvatsku u zabijanju u novijoj povijesti. U pripremama za našu utakmicu osmine finala protiv Španjolske, koristili smo njihove podatke o posjedu lopte - posebno one protiv vrhunskih momčadi - ne samo da identificiramo ono što smo već znali, nego pomoći u jačanju trenerovog plana igre i razjasniti igračima da će morati biti spremni patiti dugo vremena bez lopte."

REUTERS/Fabrizio BenschREUTERS/Fabrizio Bensch

Fifini podaci koriste standardizirani nogometni 'jezik' koji bi svatko mogao koristiti za usporedbu i kontekstualizaciju turnira i utakmica te osigurati visokokvalitetnu analizu moguću za sve.

"Proveli smo dvije i pol godine razvijajući Fifin nogometni jezik", objašnjava Loxston. "To je vjerojatno 10 puta dublje od bilo kojeg drugog pružatelja podataka na tržištu."

Jedno područje u kojem Fifin jezik ide mnogo dalje nego prije je praćenje podataka u razdoblju dok je igrač bez lopte.

"Imamo podatke o kretanju lopte koji pokazuju da je igrač tipično na lopti jednu minutu i 49 sekundi", kaže Loxston. "Sat počinje kada lopta dodirne nogu igrača i završava kada lopta ode. Ne uključuje vrijeme kada lopta putuje do sljedećeg igrača. Dakle, tipičan igrač koji igra 96 minuta ima posjed maksimalno oko 2 % utakmice."

Ono što su Loxston i Fifa željeli učiniti je analizirati što se događa u ostalih 98% vremena.

"Jedna od novih metrika koju imamo zove se 'ponuda za primanje'", kaže Loxston. "To može biti signaliziranje za loptu, promjena oblika tijela ili pravljenje pokreta u pokušaju primanja. Bez obzira primaju li loptu ili ne, mi i dalje bilježimo taj dio informacije."

I daleko više od toga je li dodavanje jednostavno primljeno ili ne, 'ponuda' je podijeljena u grupe na temelju toga gdje se nalazi igrač koji daje ponudu: unutar ili izvan momčadi, između određenih jedinica, iza obrane i tako dalje.

Televizijski gledatelji također mogu vidjeti poboljšane nove metrike na ekranu tijekom utakmica. Prekidi linija i primanja, vrijeme vraćanja lopte i različiti stupnjevi pritiska na dodavača bili su među zajedničkim uvidima. Više je dostupno za znatiželjnike putem web stranice Fifa Training Center.

Sve te događaje označio je tim analitičara koji su kodirali utakmicu u stvarnom vremenu. Svakom igraču dodijeljen je analitičar, a podaci su kombinirani s informacijama o optičkom praćenju, koje su koristile osam kamera za daljinsko praćenje kretanja igrača 25 puta u sekundi.

REUTERS/Lee SmithREUTERS/Lee Smith

Ako je čovjek zabilježio događaj koji se nije podudarao s automatski praćenim pozicijama, bila je podignuta zastavica i daljnji analitičar bi provjerio zašto je došlo do odstupanja.

"Fifa je imala nogometnog analitičara i podatkovnog znanstvenika u komunikaciji s televizijskim kućama, tako da su mogli reći, na primjer: 'U posljednjih pet minuta Engleska je napravila pet prekida linija - sada bi bilo dobro vrijeme da to podijelite na ekranu'", kaže Loxston.

"Nije to bilo samo prikazivanje statistike posjeda lopte svakih 15 minuta. To daje komentatorima više o čemu mogu razgovarati, a ideja je navesti ljude da pričaju o nogometu na inteligentniji način."

Poput Lionela Messija ili Kyliana Mbappea na terenu, bitke za podatke mogu dobiti nacije koje znaju kako najbolje iskoristiti ono što im je na raspolaganju.

"Razumijevanje umjetne inteligencije jednako je važno kao i imati ljude u svom osoblju koji to mogu prenijeti na igrače. Tu je zlatna prašina", kaže Loxston.

"Fifini podaci bili su naš primarni izvor za analizu, posebice taktičke snimke koje su bile dostupne uživo u utakmicama", kaže Kingston.

"Često sam govorio tijekom turnira da je to kao da imamo dodatne analitičare koji rade za nas. Vrijeme, energija i opterećenje koje smo uštedjeli uslugama koje pruža Fifa bili su neprocjenjivi i omogućili su nam da se natječemo, izvan terena, s drugim nacijama koje bi mogle imati imao više resursa."

"Ono što vidimo je da neke od manjih nacija počinju prihvaćati i shvaćaju zašto je to važno", kaže Loxston. "Naravno da će im trebati vremena da sve to prođu, ali počinjemo ih vidjeti kako razmišljaju izvan okvira i govore: 'OK, kako se možemo poboljšati? Kako možemo raditi stvari malo drugačije?'"

U budućnosti Kingston planira još više koristiti podatke. "U našem slučaju [mi] ćemo ga više koristiti uživo u igri", kaže on. "Fifa je imala te streamove i skupove podataka na raspolaganju, ali nismo imali procese koji bi mogli imati koristi od toga tijekom turnira."

Podatkovna revolucija proširila se na Svjetsko prvenstvo za žene u Australiji i Novom Zelandu ranije ove godine, ali Katar 2022. bio je prvi put da su manje i niže rangirane nacije mogle koristiti tako bogate podatke na najvećoj pozornici.

Saudijska Arabija, Australija, Tunis i Japan ostvarili su poznate nevjerojatne pobjede protiv poznatijih nogometnih nacija, dok su Maroko i Hrvatska ponovno imali najviše koristi i stigli do polufinala.

Podaci su davno uvjerili nogomet u svoju vrijednost, sada se šire dublje i dalje u ovu igru i na razini nacionalnih momčadi, zaključuje Rob Haywood za BBC Sport. (G)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Katar 2022Rusija 2018Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Hrvatska nogometna reprezentacijamarokanska nogometna reprezentacijaFIFAanalizaTaktička analiza

Ostale Vijesti