Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatska godinu završila na mjestu na kojem želimo da ostane i 1. travnja 2022.

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 26.12.21. | 11:28

Ključne će biti utakmice u ožujku.

Hrvatska nogometna reprezentacija 2021. godinu, u kojoj je izborila plasman na Svjetsko prvenstvo i osminu finala Eura, završava na 15. mjestu FIFA-ine ljestvice. Belgija će i na kraju 2021. biti prva, trenutno ima svega 2.10 bodova više od Brazila, osvajači Lige nacija Francuzi su treći, a viceprvak Europe Engleska četvrta. Top pet zaključuje južnoamerički prvak Argentina, a od 6. do 10. mjesta nalaze se isključivo europske reprezentacije - Italija, Španjolska, Portugal, Danska i Nizozemska.

Podsjetimo, Hrvatskoj je cilj do 1. travnja i ždrijeba za Svjetsko prvenstvo koje će se krajem iduće godine održati u Kataru, završiti najmanje na 15. mjestu koje joj garantira mjesto u drugom jakonsnom bubnju na ždrijebu. Ako nas do 1. travnja preskoče Kolumbija, Urugvaj ili Švedska, što bi značilo da su se sve tri reprezentacije plasirale na Svjetsko prvenstvo, Hrvatska bi završila u trećoj jakosnoj skupini, samim bi time imala i težu skupinu na Mundialu.

Napomenimo kako 16. mjesto vodi u treći 'pot' budući da je domaćin Katar smješten u prvi.

Hrvatski reprezentativci odigrat će dvije prijateljske utakmice u Dohi 21. i 29. ožujka. Protivnici još nisu poznati, no očekuju se dvoboji protiv dvije arapske države, možda i Katara, kako bi se Vatreni pripremili za to podneblje, ali i kako bi osvojili potrebne bodove koje će ih 1. travnja zadržati među 15 najboljih reprezentacija svijeta.

Reprezentacije Kolumbije i Urugvaja odigrat će dvije utakmice više budući da im je ostalo još četiri kola do kraja južnoameričkih kvalifikacija za Mundial. No, obje reprezentacije 'vise' za odlazak u Katar budući da su od četvrtog do devetog mjesta reprezentacije raspoređene u samo četiri boda razlike. Od tih šest reprezentacija dvije će izravno u Katar, a jedna će morati igrati interkontinentalni playoff s predstavnicima drugih kontinentalnih saveza.


Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaKolumbijaKolumbijska nogometna reprezentacijaUrugvajUrugvajska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti