Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Hrvatska gazi prema Euru, mini Vatreni bolji od Austrije

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 16.11.21. | 22:29

Mlada reprezentacija ostvarila je šestu pobjedu u šest kvalifikacijskih utakmica

Mlada reprezentacija Hrvatske pobijedila je u gostima Austriju s 1:3 i došla do šeste pobjede iz isto toliko utakmica kvalifikacija za U21 EURO 2023. Momčad Igora Bišćana je na poluvremenu imala dva gola prednosti, u nastavku je brzo došla do trećeg gola da bi Austrijanci smanjili rezultat sredinom drugog dijela. Imali su domaći još nekoliko dobrih prilika da unesu dramu, ali odličan je na vratima Hrvatske bio Dominik Kotarski.

Na tribinama Josko Arene u Riedu okupilo se oko 1000 gledatelja, većina njih vrlo je glasno bodrila mlade Hrvate. Izbornik Bišćan odmah je u prvu postavu uvrstio Luku Sučića koji se u ponedjeljak priključio U21 reprezentaciji nakon što je bio u kadru Zlatka Dalića. Hrvatska je dvoboj počela u formaciji s trojicom u obrani, Boško Šutalo i Bartol Franjić bili su na bočnim pozicijama, a iza napadača Roka Šimića igrali su pokretljivi Antonio Marin i Lukas Kačavenda.

Dobro su mladi Vatreni otvorili utakmicu, odlučni da što prije dođu do prednosti. Prvi pokušaj imali su u 10. minuti nakon kornera Marina, B. Šutalo je s prve vratnice glavom poslao loptu preko vrata.

Austrijanci su dvije minute kasnije imali slobodan udarac s 30 metara, pokušaj Demira bez problema je uhvatio Kotarski.

Novi napad Hrvatske u 14. minuti okončan je vodstvom, Sučić je pokušao driblati i nije uspio, ali loptu je prihvatio B. Šutalo i povukao prema sredini. Odigrao je kratko za Kačavendu koji se ubacio između obrane i veznog reda domaćih, povukao loptu nekoliko koraka i odličnim udarcem s više od 20 metara zatresao mrežu. Dodirnuo je vratar Hedl loptu, ali nije mogao spriječiti vrlo lijep pogodak igrača Lokomotive.

Austrijanci su vrlo brzo mogli uzvratiti, u 18. minuti ispala je lijeva strana obrane Hrvatske, Adamu je pobjegao Josipu Šutalu i Franjiću. Ubacio je prizemnu loptu prema Schmidu koji je bio korak brži od Vuškovića, ali ne sreću ne uspijeva dobro zahvatiti loptu pa Kotarski nije imao posla.

Imali su domaći potom i nekoliko udaraca koji nisu bili osobita prijetnja za naša vrata, ali pokazali su da obrana Hrvatske može biti ranjiva.

Ipak, kako je igra odmicala naša je selekcija sve bolje kontrolirala zbivanja na travnjaku pa je u 41. minuti povećala prednost. Slobodan udarac s oko 35 metara polulijevo izveo je Sučić, sasvim na suprotnu stranu kaznenog prostora gdje je Franjić glavom savršeno precizno poslao loptu prema daljoj vratnici. Vratar Hedl je uhvatio odbijenu loptu, ali ona je cijelim obujmom prešla liniju što je odmah pokazao pomoćni sudac. Važan gol kapetana Hrvatske, s velikih 2:0 naši su otišli na odmor.

Tijekom poluvremena domaći su napravili dvije izmjene, jedan od novih igrača, veznjak Taferner, u 49. minuti je pokušao udarcem s 20 metara iznenaditi Kotarskog, ali bio je to lak zadatak za vratara Gorice.

Hrvatska je novi korak ka pobjedi napravila u 55. minuti, nakon što je Kačavenda na sredini uzeo loptu brzo se na lijevoj strani otvorio Marin. Igrač Šibenika u svom je karakterističnom stilu krenuo u dribling, čim je zakoračio u kazneni prostor srušio ga je kapetan domaćih Aiwu pa je to bio klasičan kazneni udarac. Siguran s bijele točke za visokih 3:0 bio je Sučić, točno po sredini vrata zatresao je mrežu Austrijanaca.

Visoko vodstvo očito je zadovoljilo mlade Hrvate pa su malo usporili ritam i dopustili domaćima da preuzmu kontrolu nad loptom. Austrijanci su opasno zaprijetili u 65. minuti, Kronberger je sasvim iskosa natjerao Kotarskog da odbije loptu do Adamua koji je na trenutak ostao sam. Najbolji strijelac domaćih se namještao na udarac pa ga je blokirao Palaversa.

Sve bolji domaći u 67. smanjuju rezultat, Aiwu je iz obrane tražio Schmida, Palaversa nije uspio najbolje reagirati pa je lopta došla do desetke Austrije, a ovaj snažnim udarcem s 22 metra pogodio mrežu.

Samo dvije minute kasnije opasan, ali srećom neprecizan, udarac uputio je Demir, a potom je Hrvatska u 71. mogla do četvrtog gola.

Šimić je osjetio da će obrana pogriješiti, uzeo loptu i proigrao Marina koji je driblingom stvorio prostor za udarac s 15 metara. Svladao je vratara, ali na liniji domaće spašava Nemeth.

Vrlo brzo je bilo opasno pred vratima Hrvatske, Schmid je u 74. minuti  iz prekida blizu kornera ubacio da bi Adamu glavom zatresao vratnicu.

Mogla se utakmica sasvim zakomplicirati već u 76. minuti, opet su u vrlo opasni bili Schmid i Adamu. Možda se u začetku akcije bilo zaleđe, ali suci se nisu oglasili pa je Adamu ostavio loptu za Schmida čiji udarac fantastično odbija Kotarski. Ostala je lopta kod tamnoputog napadača Austrije, uspio je pored dvojice naših uputiti još jedan udarac kojeg Kotarski odbija u vratnicu. Lopta je ostala pred vratima da bi Nikola Soldo u posljednji trenutak očistio opasnost ispred neugodnog Adamua.

Dvije vratnice u kratkom razmaku uz još nekoliko pokušaja domaćih očito su konačno otvorile oči Bišćanu da nešto mora mijenjati. Trebao je to napraviti i ranije, ali desetak minuta prije kraja poslao je u igru Pršira i Fruka pa je vezni red došao do daha.

U 86. minuti Hrvatska je dobila slobodan udarac u izglednoj poziciji, Vuškovićev pokušaj bio je vrlo dobar, ali još je bolja bila obrana Hedla.

Do kraja utakmice još je posla imao Kotarski, u 88. je dobro zaustavio udarac Adamua s 20 metara, a u prvoj minuti nadoknade u korner je odbio pokušaj Demakua. Nije više bilo vremena za domaće, tri boda su otišla u Hrvatsku.

 

Kvalifikacije za U2-1 EP, skupina A 6. kolo

Austrija – Hrvatska  1:3

(Schmidt 67'/ Kačavenda 14', Franjić 41', Sučić 55')

Stadion: Ried, Josko Arena

Sudac: Mohammed Al-Hakim (Švedska)

Austrija: Hedl, Klarer (od 46. Ivkić), Aiwu, Nemeth, Kronberger, Braunoder (od 46. Taferner), Demaku, Auer, Demir (od 82. Hušković) , Schmid, Adamu

Hrvatska: Kotarski, Soldo, Vušković, J. Šutalo, B. Šutalo, Palaversa, Sučić (od 82. Pršir) , Franjić, Kačavenda (od 90. Baturina),  Marin (od 90. Ljubičić), Šimić (od 82. Fruk)

REZULTATI KVALIFIKACIJA ZA EURO U21:

Grčka – Island 1:0

Lihtenštajn – Bjelorusija 0:4

Azerbajdžan – Norveška 1:2

Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2:1

Ukrajina – Srbija 2:1

Wales – Švicarska 0:1

Bugarska – Moldavija 0:0

Litva – Slovačka 0:2

Poljska – Latvija 5:0

Rusija – Španjolska 1:0

Slovenija – Češka 1:1

Turska – Danska 1:2

Njemačka – San Marino 4:0

Sj. Makedonija – Francuska 0:1

Izrael – Mađarska 3:0

Kosovo – Albanija 2:1

Irska – Švedska 1:0

Škotska – Belgija 0:2

Austrija – Hrvatska 1:3

Sj. Irska – Malta 0:2

Portugal - Cipar 6:0




Tagovi

Igor BišćanHrvatska

Ostale Vijesti