Hrvati u Litvi s 3:0 razbili glavne konkurente i osvojili prvi naslov prvaka u povijesti!

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 19.11.17. | 15:44

U izravnom obračunu razbili slavni Žalgiris.

Suduva iz Marijmapole je litvanski klub osnovan 1921. godine, a danas je osvojio svoj prvi naslov prvaka države u povijesti! Kolo prije kraja prvenstva Litve, koje se igra u kalendarskoj godini, Suduva je imala bod prednosti ispred slavnog Žalgirisa, a danas su se u izravnom dvoboju za naslov, susreli u posljednjem kolu na stadionu u Marijampoleu kapaciteta 6,250 gledatelja.

Domaćinima je za povijesni naslov prvaka bio potreban remi, međutim Suduva je već do poluvremena imala, na kraju se pokazalo, konačnih 3:0 i osvojila prvi naslov u gotovo stogodišnjoj povijesti kluba. Mrežu slavnih gostiju iz Kaunasa načeo je Kerla u 7. minuti, a već u sljedećoj na 2:0 povisio je Laukzemis. Konačni rezultat postavio – Andro Švrljuga u sudačkoj nadoknadi prvog dijela!

Nas ovaj trijumf najviše zanima zbog čak trojice Hrvata koji igraju za novog prvaka Litve. Na vratima Suduve stoji Ivan Kardum, bivši vratar Osijeka i Slaven Belupa, obranu drži ranije spomenuti Švrljuga koji je preko Pomorca, Istre i Rijeke 2012. došao u Litvu, u Žalgiris, da bi prošlog ljeta kao slobodni igrač prešao u Suduvu. U samoj špici napada igra prava nogometna ikona, Josip Tadić, koji je u karijeri igrao u Hrvatskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Australiji, Austriji, Turskoj, na Cipru, a ovog ljeta je iz Slavena prešao u Suduvu za koju je u osam utakmica zabio odličnih šest pogodaka.

Dok će ova trojica Hrvata večeras slaviti do ranih jutarnjih sati, dvojica će tugovati. Radi se o Slavku Blagojeviću i Kaji Rogulju, koji brane boje Žalgirisa. Blagojević je u Žalgiris stigao prošlog ljeta preko Cibalije, Graničara, Lučjkog, Istre i Splita, a Rogulj, nakon plejade klubova u Hrvatskoj, preko Austrije i Švicarske do Litve.

Trojica Hrvata su tako pomogla malom litvanskom klubu da, nakon dva druga mjesta (2007. i 2010.) i dva nacionalna kupa (2006. i 2009.) osvoje prvi naslov prvaka svoje države.

(Foto: Screenshot)


Tagovi

Ivan Kardumkaja roguljJosip Tadić

Ostale Vijesti